Saariston virkistysalueiden järjestyssäännöt

Tervetuloa Sipoon saaristoon!

Jokamiehenoikeudet antavat vapauden käyttää alueita, mutta vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Tutustuthan sääntöihin, otat huomioon muut ulkoilijat ja kohtelet kunnioittavasti luontoa ja sen asukkaita!

 1. Sipoon saaristossa sijaitsevat kunnan omistamat virkistysalueet ovat Östholmen, Bastuholmen, Furuholmen, Vilstrand, Möholmen, Norrkullalandet ja Tiira (vesialue). Virkistysalueilla saa oleilla ympäri vuoden yleistä järjestyslakia ja näitä sääntöjä noudattaen.
 2. Telttailu ja yöpyminen veneessä on sallittu Östholmenilla, Bastuholmenilla, Furuholmenilla, Vilstrandissa, Möholmenilla ja Norrkullalandetissa. Yöpymisestä veneessä tai teltassa voidaan periä sivistysvaliokunnan vahvistama maksu. Telttailu on kielletty Norrkullalandetin uimarannalla, Abborholmenilla sekä Östholmenin Abborholmeniin päin olevassa niemessä.
 3. Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu kaiken ikäisille. Viehekalastusta varten 18−64-vuotiaiden on suoritettava kalastonhoitomaksu, joka oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla. Lisätietoa kalastuksesta ja kalastonhoitomaksusta löytyy sivulta kalat.fi. Uimaranta-alueilla kaikenlainen kalastaminen on kielletty.
 4. Norrkullalandetin yhteyslaiturin käyttö on sallittu yhteysalusliikennettä häiritsemättä.
 5. Tulenteko on sallittu ainoastaan erikseen osoitetuilla rakennetuilla tulipaikoilla. Ota kuitenkin huomioon metsäpalovaroitukset – metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty. Tupakanpoltto on sallittua vain sille osoitetulla paikalla. Mikäli tupakointipaikkaa ei ole osoitettu, on tupakointi uimaranta-alueilla kielletty.
 6. Sipoon kunnan virkistysalueilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta, mikä tarkoittaa sitä, että kävijät huolehtivat itse roskansa pois maastosta. Joillakin alueilla on roska-astiat lähtöpisteiden yhteydessä. Huolehdithan muutenkin, että paikat jäävät jäljiltäsi hyvään kuntoon.
 7. Julkisten kokousten ja huvitilaisuuksien pitäminen sekä kaupustelu ja mainostaminen virkistysalueilla on kielletty ilman liikuntapalvelupäällikön lupaa.
 8. Kello 23:00 ja 07:00 välisenä aikana on kaikenlainen meluaminen, äänekäs keskustelu, laulu ja soitto kielletty.
 9. Alueen luontoa on suojeltava kaikin tavoin. Maaston kulumisen ehkäisemiseksi on suositeltavaa käyttää merkittyä reittiä, kun sellainen on olemassa.
 10. Noudatathan koirakuria. Lemmikkieläinten tuominen uimarannoille on kiellettyä.
 11. Alueen valvojalla on tarvittaessa oikeus saada tietoonsa haluamansa henkilön nimi ja osoite. Henkilö, joka ei noudata näitä järjestyssääntöjä, poistetaan alueelta. Ilkivallan tai vahingon tekijä on korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta.

Lisätietoja: Liikuntapalvelut / Sipoon kunta, p. 040 191 4290