Tartunnanjäljitystä rajataan yhä tiukemmin myös Sipoossa – ohjeet oireisille ja altistuneille muuttuvat

Tartuntamäärien moninkertaistuttua ja koronatestauksen ruuhkauduttua viranomaisten tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa. Tartunnat tulevat tietoon viiveellä, eikä varsinaisen karanteeniajan päätyttyä jälkikäteen tehtävillä karanteenimääräyksillä pystytä ehkäisemään tartuntojen leviämistä. Tässä tilanteessa nämä yksilönvapautta voimakkaasti rajoittavat karanteenimääräykset menettävät perusteensa. Näin ollen myös Sipoon kunta on päättänyt luopua valtaosasta karanteeneihin asettamisista, kuten monet muut Uudenmaan kunnat päättivät tehdä aiemmin.

Ilmoitimme jo aikaisemmin joutuvamme luopumaan altistuneiden jäljittämisestä kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja harrastuksissa. Jatkossa myöskään sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvia ei määrätä karanteeniin. Tartuntoja ja altistuneita jäljitetään jatkossa ainoastaan vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä ja hoivalaitoksissa sekä terveydenhuollon yksiköissä.

-Epidemiatilanne vaatii nyt sitä, että jokaisen pitää pystyä itse toimimaan vastuullisesti ja yleisesti annettujen ohjeiden mukaan. Oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan, kunnanjohtaja Mikael Grannas sanoo.

Uudet ohjeet oireisille ja läheisille

Omaehtoisen karanteenin ja eristyksen kestot lyhenevät. Ohjeet koronatestaukseen sekä toimimiseen altistuksissa ja positiivisen kotitestituloksen jälkeen muuttuvat myös Sipoossa THL:n tuoreen ohjeistuksen mukaisesti. THL päivitti eilen (13.1.2022) kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti. Ohjeet päivitetään mahdollisimman pian Sipoon kunnan verkkosivuille osoitteeseen www.sipoo.fi/koronavirus. Ohjeiden mukaisesti voi alkaa toimia välittömästi.

Jatkossa oireisia kehotetaan välttämään kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suositellaan välttämään kontakteja, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos asuu samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa, tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos kuitenkin olet täysin oireeton, etkä voi jäädä etätöihin, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

Etätyö- ja kasvomaskisuosituksia jatketaan helmikuulle

Sipoon kunta jatkaa antamiaan koronasuosituksia ja -rajoituksia 13.2.2022 saakka. Esimerkiksi kasvomaskisuositusta ja etätyösuositusta jatketaan 13.2.2022. Myös yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään ja tapaamiset suositellaan rajaamaan lähipiiriin.

Kootut tiedot Sipoossa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista näet kunnan verkkosivuilta tästä linkistä.

Koululaisten kotitesteistä ohjeistetaan valtakunnallisesti

Koululaisten kotitesteistä ja niiden jakelusta odotetaan valtakunnallisia ohjeistuksia. Niistä kunnalla ei ole toistaiseksi annettavissa tietoja.

Linkit:

Sipoon koronavirusohjeet: www.sipoo.fi/koronavirus
THL:n tiedote ohjeista liittyen koronatestaukseen ja karanteeneihin

 

Viimeksi muokattu 14.01.2022