Joensuun tila on monipuolinen matkailijan ja retkeilijän keidas

Perheyritys pitkillä perinteillä

Joensuun tilan toiminnasta vastaa Lotta Kuosmanen, jonka suku on jo sukupolvien ajan omistanut tilan. Lotta Kuosmasen isoisänisä, nobelisti A.I. Virtanen hankki Joensuun tilan 1930-luvulla. Aikaisemmin viljelysmaana toiminut tila muuttui Lotta Kuosmasen isän, Martti Virtasen aloitteesta matkailutilaksi, joka tarjoaa matkailupalveluja niin päiväseltään poikkeaville kuin pidempään alueella viihtyville. Lotta Kuosmanen jatkaa isänsä jalanjäljissä ja on lisäksi jatkanut alueen kehittämistä vastaamaan paremmin nykyisten asiakkaiden toiveisiin.

Karavaanarien paratiisi

Laajalle alueelle levittäytyvä karavaanarialue käsittää 40 paikkaa, joista 32 on sähköllisiä. Suuri osa Joensuun tilan karavaanareista on kausipaikan lunastaneita, mutta jonkin verran on vuorokausipaikkojakin. Suosittuna alueena Joensuun tilalla on toki usein täyttä, joten ennakkoon on hyvä soittaa ja varmistaa, että tilaa on.

Sauna yksityiseen käyttöön, pyykinpesu- ja keittiötilat sekä lasten leikkipaikka

Karavaanarien palveluvalikoima on laaja, tynnyrisaunan voi varata edullisesti omaan käyttöön ja lisäksi löytyy hintaan sisältyvät pyykinpesu- ja keittiötilat. Pyykinpesukoneen lisäksi paikalta löytyy myös kuivausrumpu ja keittiössä onnistuu retkiruoan valmistaminen halutessa. Tilasta löytyvät pieni keittotaso, mikroaaltouuni ja leivänpaahdin sekä kahvinkeitin.

Myös telttailijat tervetulleita

Jos ei ole omaa asuntovaunua tai -autoa, voi alueella hyvin yöpyä myös teltassa. Isommille teltoille on järjestettävissä myös sähkötolpallinen paikka, mikäli niitä on vapaana.

Joensuun tilan karavaanialue.
Karavaanareille löytyy yhteensä 40 paikkaa, joista 32 on sähköistetty. Myös telttailu on pientä maksua vastaan sallittua alueella. Karavaanarien käytössä on laaja valikoima palveluita. Matkailuvaunu- ja -autopaikkoja on tarjolla sekä kausiluontoisesti että vuorokausihintaan.

Hotellimajoitus ja ravintolapalvelut yhteistyökumppanien kautta, alueella myös teatteriesityksiä

Joensuun tilaa hallinnoiva Joensuun Tila Oy toimii myös vuokranantajana alueen muille yrittäjille, joihin lukeutuvat Villa Sibbe ja Musiikkipäiväkoti Poco. Lisäksi tilalla on useita vuokra-asuntoja pitkäkestoisilla vuokrasopimuksilla ja Sipoon Teatterilla on määräaikainen sopimus esiintymislavan käytöstä teatteriesityksiä varten.

Villa Sibbe ja Café Sibbe – majoitusta, lounasravintola ja kahvila anniskeluoikeuksin

Suomi Sisters Oy:n hallinnoima Villa Sibbe kätkee sisäänsä hotellitasoista majoitusta kuudessa huoneessa. Huoneesta riippuen majoittumaan mahtuu kahdesta kolmeen henkilöä. Itse Villa Sibbe on nobelisti A.I. Virtasen tilan entinen päärakennus, joten talossa voi toden teolla tuntea historian lehtien havinan! Villa Sibben yhteydessä toimii myös lounasravintola, joka palvelee myös muita kuin hotellissa yöpyviä.

Venesataman yhteydessä toimii kesäkahvila, jossa on täydet anniskeluoikeudet. Café Sibbe tarjoilee juomien ohella pientä suolaista ja muun muassa jäätelöä.

Joensuun tilan päärakennus.
Nobelisti A. I. Virtasen maatilan entisessä päärakennuksessa toimii nykyään Suomi Sisters Oy:n johdolla Villa Sibbe niminen hotelli ja lounasravintola.

Liikunnallista tekemistä tai rannalla löhöilyä

Joensuun tilan erikoisuus on eittämättä Martti Virtasen aloitteesta syntynyt uimajärvi. Valtavan kokoisen tekojärven vesi tulee tilan omasta kaivosta ja se on täten takuuvarmasti sinilevästä vapaata. Veden laatu täyttää EU-uimarannan vaatimustason ja epäpuhtauksien pesiytyminen järveen estetään yksinkertaisesti vaihtamalla vesi riittävän usein.

Uimajärven rannalla on myös paikkoja omien eväiden syömiseen ja lisäksi sieltä löytyy useampi tulentekopaikka omia grillaushetkiä varten. Grillipuut voi ostaa Joensuun tilan infopisteestä.

Laaja frisbeegolfrata kutsuu kilpailemaan

Joensuun tilan kilpatason frisbeegolfrata lienee Sipoon hienoin ja eri radat onkin rakennettu teemojen mukaan. Muun muassa Möröllä on oma nimikkoratansa. Ratoja löytyy sekä vasta-alkajille sopivina että harjaantuneimmankin frisbeegolfarin makuun. Alueella järjestetäänkin usein kilpailuja, mutta rata on yleisesti ottaen vapaasti käytettävissä. Jos ei omia kiekkoja vielä löydy, voi sellaiset vuokrata Joensuun tilalta. Rataa hallinnoi Sibbe Disc Golf ja pelaaminen onnistuu maksamalla 6 euron kierrosmaksun, tiiaika varataan Sibbe Disc Golfin kautta.

Sibbe Disc Golfin metsäinen frisbeegolfrata Joensuun tilalla.
Frisbeegolfradan rakentamisessa on nähty vaivaa ja eri radoilla on omat teemansa. Frisbeegolfrata on kilpatasoinen, mutta myös helpompia ratoja löytyy vasta-alkajien iloksi. Frisbeegolfrata kiertää koko Joensuun tilan alueen.

Minigolfia ja rantalentopalloa

Uusimpana viihdykemuotona Joensuun tilalta löytyy nykyään myös Sibbe Disc Golfin hoitama minigolfrata, joka sijaitsee heti alueen sisäänkäynnin ja infopisteen ohessa. Lisäksi uimajärven vieressä sijaitsee rantalentopallokenttä, jonne on mahdollista varata myös vakiovuoroja.

Joelle tai merelle omin voimin tai moottorin avustamana

Joensuun tila vuokraa myös kajakkeja, joita löytyy perinteiseen tai nopeampaan menoon ja valittavana on joko yhden tai kahden hengen kajakkeja. Kajakilla kelpaa lähteä satama-altaasta joko vasemmalle nousten Sipoonjokea vastavirtaan kohti Nikkilää tai oikealle kohti Sipoonlahtea ja sen perällä aukeavaa saaristoa. Matkaa avomerellekään ei ole kohtuuttomasti.

Jos ajatus kajakissa keikkumisesta tuntuu epämiellyttävältä, voi vesille lähteä myös soutuveneellä. Halutessaan voi soutamisenkin jättää väliin, koska soutuveneen perästä löytyy perämoottori, jolla sopii huristella pitkin jokea tai omatoimisesti tutustuen kauniiseen Sipoon saaristoon. Veneen vuokrahintaan kuuluu kanisterillinen bensiiniä, jolla ajelee päivän aikana jopa reilu viisitoista kilometriä. Veneen vuokraan kuuluvat luonnollisesti turvallisuusvälineet, kuten pelastusliivit ja merikortti, josta voi tarkastaa turvalliset kulkuväylät.

Kajakista otettu kuva Sipoonlahdella, jossa näkyy toinen meloja ja saaristoa.
Joensuun tilalta voi vuokrata kajakin tai soutuveneen ja lähteä omatoimisesti tutustumaan niin merelle kuin Sipoonjoellekin.

Rannalle rentoutumaan pelkän pysäköinnin hinnalla

Jos ei kaipaa sen kummempia ylimääräisiä virikkeitä, voi päivän viettää luonnollisesti vain nauttien uimajärven vedestä ja kauniista maisemasta paikassa, jossa joki muuttuu lahdeksi. Verkkaisesti virtaava Sipoonjoki on jo itsessään kaunista katsottavaa. Sisäänpääsymaksua uimajärvelle ja Joensuun tilan alueelle ei ole, eli pelkällä pysäköintimaksulla saa nauttia koko päivän. Pysäköinti maksaa euron tunnilta ja sen voi maksaa joko mobiilisovelluksella tai kortilla.

Omallakin veneellä pääsee

Vaikka Joensuun tilan venesatama on ensisijaisesti kausipaikoille varattu, löytyy alueelta muutama vieraspaikkakin. Ainakin päiväretkellä käyminen onnistuu varsin mainiosti omalla veneellä, mutta jos haluaa viihtyä pidempään, on hyvä etukäteen varmistaa, että tilaa on.

Vinkit, kartat ja tärpit infopisteestä

Pysäköintialueen ohessa sijaitsevasta infopisteestä löytyy erilaisia karttoja esimerkiksi melojien ja veneilijöiden iloksi, mutta sieltä voi myös kysellä vinkkejä näkemisen arvoisista kohteista.

Joensuun tilan vastaanotto.
Infopisteeltä saa tarvittavan tiedon ja siellä onnistuu myös karavaanarien matkakorttien täyttö. Infopiste on auki joka päivä kesäaikaan.

Yhteystiedot

Joensuun Tila Oy
Joensuun raitti 59 A
Söderkulla

INFOPISTE avoinna kello 10–20 joka päivä

puh. 0504679942

Linkit

Joensuun Tila
Sibbe Disc Golf – Frisbeegolfradan varaukset

Viimeksi muokattu 20.11.2023