Herkuttelua ja polskuttelua Sipoonkorven kansallispuistossa – ilman omaa autoa!

Teksti ja kuvat:
Kristian Meurman
etunimi.sukunimi@sipoo.fi

Jos kaipaa hyvää ruokaa ihanassa maalaismaisemassa yhdistettynä erämaajärveen pulahtamiseen ja mukavaan kävelyyn Sipoonkorven itäosissa, kannattaa seuraavasta vinkistä ottaa vaarin!

Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off bussi pysäkillä Sipoonkorvessa.

PUOLEN PÄIVÄN HERKUTTELURETKI JA RENTOUTUMISTA ERÄMAAJÄRVELLÄ:
Ravintola Tila – Fiskträsk – Bakunkärr

Kokonaiskesto: Kävelyä yhteensä n. tunti
Kävelymatkan pituus: 3,2 kilometriä
Vaativuustaso: Helppo, mutta ei esteetön reitti
Bussi saapuu Ravintola Tilan (Korvenportti) pysäkille kello 12:23
Bussi lähtee Bakunkärrin pysäkiltä kello 16:17
Huomioitavaa
: Muista vesipullo, Fiskträskillä ei ole vesipistettä. Ota oma
termoskannu ja kahvimukit mukaan, Ravintola Tilassa saa termarin täytettyä tuoreella kahvilla pientä maksua vastaan.

HUOM! Bussi ei pysähdy pysäkille odottamaan matkustajia, pysäkillä on siis oltava ajoissa.
Ilmoita kuljettajalle bussiin noustessasi, millä pysäkillä haluat jäädä pois.

Kätevästi kohti korpea Tikkurilasta

Matka alkaa Tikkurilan asemalta, matkakeskuksen bussilaiturilta numero kymmenen. Paikalle on helppo löytää ja bussin tunnistaa Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off -kyltistä sekä laiturin kohdalle nostetusta aikataulukyltistä. Nousen kyytiin Packalén-bussiyhtiön siistiin bussiin, josta löytyy käsidesiä ja olisi mahdollisuus ostaa myös kahden kertakäyttöisen kasvomaskin pakkaus, jos oma olisi sattunut unohtumaan. Minulle riittää tällä kertaa pelkkä päivälippu. Kortiltani veloitetaan kahdeksan euroa, joka on edullisempaa kuin meno-paluulippu kolmen vyöhykkeen sisällä pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä. Todella hintansa arvoinen sijoitus siis! Aikataulun mukaisesti, tasan kello 11:15 bussi lähtee Tikkurilan asemalta.

Bussin kyydissä sightseeing samaan hintaan

Hop-On Hop-Off-bussi poistuu yllättävän nopeasti urbaanista miljööstä ja kulkee läpi maaseutumaiseman, tehden pysähdykset muun muassa Kuusijärven suositulla uimarannalla ja pohjois-Sipoonkorven kahdella pysäkillä. Tämän jälkeen bussi kaartaa kohti Nikkilää, josta kirjaston edustalla sijaitsevalta pysäkiltä pääsisi kyytiin.

Nikkilään pääsee näppärästi muun muassa Porvoon suunnalta, joten Sipoon itäpuolelta Sipoonkorpeen haluavien ei suinkaan ole tarpeen matkustaa koko matkaa Vantaalle asti. Nikkilään saavuttaessa voi nähdä Sipoon kauniit, Nikkilässä sijaitsevat, kaksi kirkkoa. Paluumatkalla kohti Sipoonkorpea nähdään Nikkilää ja Sipoota vartioivat sudet liikenneympyrässä. Susipatsaat ovat osa Sipoon julkista taidekokoelmaa.

Pelto- ja metsämaisemaa Länsitiellä Sipoonkorven pohjoisosassa.

Kello 12:12 bussi ohittaa toistamiseen Byabäckenin pysäkin. Jos olisi kovasti kaivannut reippailua, olisi voinut jäädä ensimmäisellä pysähdyksellä pois kyydistä siinä, kävellä vajaa puoli tuntia vievä lenkki läpi metsä-, pelto- ja niittymaiseman ja hypätä tässä kohtaa takaisin samaan bussiin. Itselläni kuitenkin mielessä siintää jo Ravintola Tilan herkut ja jätän kävelyn suosiolla iltapäivään.

Lähituotettuja herkkuja kauneimmassa maalaismaisemassa

Ravintola Tilan kohdalla, Korvenportin pysäkillä Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off pysähtyy täsmällisesti kello 12:23. Lounasaikaan suosittuun ravintolaan voi olla hyvä idea tehdä pöytävaraus, etenkin jos haluaa istua esimerkiksi isolla terassilla, josta voi seurata lampaiden touhuamista.

Ravintola Tilan pihassa kulkee vapaana myös ankkoja, kanoja ja ystävällinen koira. Siinä riittää ihmettelemistä niin perheen pienemmille kuin meille aikuisillekin! Tilan ruokalista on yksinkertainen ja nojaa vahvasti lähituotettuun, luomuun ja sesonginmukaisiin raaka-aineisiin.

Ruokalista on selkeä ja laatu huokuu lautaselta

Ravintola Tilan kesälautanen.

Valitsen kesälautasen, jolta tänään löytyy raikasta salaattia, uusia perunoita, paikallista ryynimakkaraa, graavilohta, luomukananmunaa, silliä, paistettua sipulia ja ihanan suussa sulavaa paikallista kukkakaalia. Kaunis annos on täyttävä, mutta ähkyä ei tule. Kylkeen tarjoillaan tuoretta leipää. Juomavalikoimissakin riittäisi vaihtoehtoja ja kuten ruoan suhteen, on tässäkin satsattu laatuun. Kuumana kesäpäivänä tosin maistuu hyvältä ihan pelkkä raikas vesikin. Vaikka nälkä onkin enää muisto vain, ei voi välttyä nauttimasta jälkiruoaksi taivaallista, itse tehtyä mansikkajäätelöä.

Mansikkajäätelöannos Ravintola Tilassa.

Oma kahvitermos ja kupit mukaan!

Kahvit saavat odottaa Fiskträskin rantaan asti, mutta niitäkään ei tarvitse itse tuoda mukanaan. Riittää, että on oma termospullo ja mukit repussa, Ravintola Tilassa saa termarin täytettyä pientä maksua vastaan. Suosittelen, koska tuore, laadukas kahvi termoksessa on herkullisen lounaan päälle huomattavasti miellyttävämpi ajatus kuin väljähtynyt ja jäähtynyt, aamulla kotosalla keitetty.

Ruoka asettuu pienen kävelyn aikana

Tyytyväisenä on mukava kävellä noin 900 metrin matka ravintolalta Fiskträskin rantaan. Fiskträsk on erämaatyyppinen, kirkasvetinen järvi. Pohjassa pulppuaa lähde, jonka ansiosta vesi pysyy aina virkistävänä, vaikka aurinko pintaveden lämmittääkin. Pöytäryhmien äärellä kelpaa nautiskella kahvit ja upeassa rannassa kelpaa viettää tovi, jos toinenkin, välillä pulahtaen virvoittavaan järviveteen. Fiskträsket on luontokohde sanan varsinaisessa merkityksessä, joten sen kummempia palveluita alueelta ei löydy. Mutta eipä sitä auringon helliessä juuri muuta ympärilleen kaipaakaan kuin upeaa luontoa. Omat roskat tulee siis viedä mukanaan ja tulen tekeminen on järven lähistöllä kielletty.

Fiskträsket ja veden pinnasta heijastuva mänty.

Virkistyneenä kohti seuraavaa bussipysäkkiä

Noin puolentoista tunnin rannassa rentoutumisen jälkeen on aika laittaa tavarat kasaan ja lähteä tarpomaan kohti seuraavaa bussipysäkkiä, nimittäin Bakunkärrin parkkipaikkaa. Kävelyyn on syytä varata varmuuden vuoksi noin 40 minuuttia, koska bussia on oltava odottamassa – bussi pysähtyy vain, jos pysäkillä on matkustajia, jotka näyttävät pysähtymismerkkiä.

Bakunkärrin pysäköintipaikan opastaulu Sipoonkorvessa.

Kello 16:17 bussi jarruttaa Bakunkärretin parkkipaikan vierelle ja kaivan lompakosta esiin päivälippuni. Paluumatkalla pääsee vielä näkemään Sipoonkorven kansallispuiston itä-, kaakko- ja eteläosia, ennen kuin Hop-On Hop-Off-bussi pujahtaa Kuusijärven pysäkin kautta kohti Tikkurilan kaupunkimiljöötä.

Takaisin lähtöpisteeseen, eli laituri numero kymmenelle laskeudumme vähän jälkeen iltapäivä viiden. Oma luontoseikkailuni herkutteluineen on ohi, mutta Hop-On Hop-Off-bussilla pääsisi vielä halutessaan Nikkilään.

Viimeksi muokattu 18.06.2021