Tietoja Ukrainasta Sipooseen saapuville sekä heitä avustaville tahoille

Kaikkia Ukrainasta saapuvia pakolaisia pyydetään tästä johtuen rekisteröitymään lähimmälle poliisiasemalle turvapaikan tai tilapäisen suojelun hakemiseksi.

Maahanmuuttovirasto on kerännyt tietoja oleskeluluvan hakemisesta:

Sisäministeriö tiedottaa tilapäisestä oleskeluluvasta:

Terveyspalvelut

Sipooseen saapuvat ukrainalaiset saavat terveyspalvelut ensisijaisesti Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskuksen kautta, toissijaisesti terveysasemalta, neuvoloista tai kouluterveydenhuollosta. Ukrainasta saapuneet pakolaiset tai heitä avustavat sipoolaiset voivat epäselvissä tilanteissa ottaa yhteyttä terveysasioissa (mm. rokotukset, tarttuvien tautien seulonnat, terveystarkastukset yms.) kunnan neuvontanumeroon 09 2353 6007, ma-pe klo 12-13.

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat henkilöt pyydetään olemaan yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen hoidon tarpeen arviointia varten, puh. 09 2353 6001 ma-pe 8-16. Kiireellisen hoidon piiriin kuuluu esimerkiksi kova kipu, yleistilan heikentyminen, akuutin infektiotaudin oireiden pahentuminen, murtumat sekä akuutit haavat. Terveysaseman aukioloaikojen ulkopuolella apua saa Päivystysavun numerosta 116117. Hätätapauksissa soita aina 112.

Turvallisuustietoa ukrainaksi

Pelastuslaitokset ovat koonneet keskeistä turvallisuustietoa ukrainaksi turvallisuusesitteeseen. Esitteessä on ukrainaksi tietoa muun muassa hätänumerosta ja 112 Suomi -sovelluksesta, pelastustoimesta Suomessa, tulipalojen estämisestä ja toimimisesta tulipalotilanteissa sekä väestöhälyttimistä.

Turvallisuusesite ukrainaksi (pdf)

Esi- ja perusopetus

Lasten ja nuorten koulutus on Suomessa maksutonta. Useat Sipooseen saapuneet ukrainalaislapset ovat jo aloittaneet opiskelun Sipoon kouluissa, ja myös myöhemmin Sipooseen tulevat ukrainalaislapset ovat lämpimästi tervetulleita opetukseen.

Sipooseen saapuvien ukrainalaislasten huoltajat tai heidän avustajansa voivat olla yhteydessä Sipoon koulutuspalveluihin lapsen koulujärjestelyistä:

  • Peruskouluikäisen lapsen koulujärjestelyistä pyydämme olemaan yhteydessä opetuspäällikkö Riikka Strandströmiin, puh. 040 683 6890, riikka.strandstrom@sipoo.fi
  • Esikouluikäisen lapsen esiopetusjärjestelyistä tulisi olla yhteydessä varhaiskasvatuspäällikkö Mervi Keski-Ojaan, puh. 050 362 5279, mervi.keski-oja@sipoo.fi .

Jokaiseen esiopetus- ja koulupäivään kuuluu maksuton lämmin ateria. Lapset ja nuoret saavat maksutta opetuksessa käytettävät kirjat ja muut materiaalit.

Ukrainasta tulevat voivat hakeutua halutessaan myös varhaiskasvatukseen. Ukrainalaislapsia voidaan ottaa vapaana oleville varhaiskasvatuspaikoille. Varhaiskasvatuksesta Suomessa peritään maksuja perheen tulojen mukaan. Varhaiskasvatus voi olla tulojen vuoksi myös maksutonta. Varhaiskasvatuspäivään päiväkodissa ja perhepäivähoidossa sisältyy lämmin ateria. Ukrainalaislapsen varhaiskasvatuksen järjestelyistä Sipoossa voi olla yhteydessä varhaiskasvatuspäällikkö Mervi Keski-Ojaan, puh. 050 362 5279, mervi.keski-oja@sipoo.fi .

Avustuspiste lahjoituksia varten

Avustuspiste sijaistee vanhalla linja-autoasemalla osoitteessa Iso Kylätie 30. Hyväkuntoisia ja puhtaita käyttötavaroita ja vaatteita otetaan vastaan keskiviikkoisin klo 9–13 välisenä aikana. Käynti rakennuksen takaovesta.

Pakolaiset voivat käydä hakemassa tavaroita torstaisin ja perjantaisin klo 9–13 välisenä aikana.

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut

Ukrainan pakolaiset voivat osallistua maksutta Sipoon kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden toimintaan. Sivistysvaliokunta päätti 1.6. kokouksessaan, että ajalla 1.6.-31.12.2022 Ukrainasta tulleilta pakolaisilta ei peritä maksuja Sipoon kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista. Lue lisää maksuttomista kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista tästä. 

Tukea Ukrainan tilanteen ahdistaessa

Tilanne saattaa aiheuttaa ahdistusta sekä Sipooseen saapuville, että muille avustaville tahoille. Jos Ukrainan tilanne aiheuttaa ahdistusta, tukea voi löytää esimerkiksi näiden järjestöjen kautta:

 

Sipoon kuntalaisille on tarjolla myös kunnan omat sosiaali- ja terveyenhuollon palvelut.

Viimeksi muokattu 06.07.2022