Sipoo järjestää avoimen varhaiskasvatuksen kerhot jatkossa aamupäivisin

Sivistysvaliokunta päätti muuttaa kerhotoiminnan linjauksia 1.8.2023 alkaen perheiltä tulleiden toiveiden pohjalta. Perheet ovat toivoneet mahdollisuutta useampiin kerhopäiviin ja kerhoja mieluiten aamupäiville. Lisäksi on toivottu, että nuoremmat lapset voisivat osallistua samoihin kerhoihin perheen vanhempien kerhoikäisten lasten kanssa, jolloin lasten kuljettaminen kerhoon helpottuu.

Tähän saakka Sipoon kunta on tarjonnut kerhotoimintaa maanantaista torstaihin osittain aamupäivisin ja osittain iltapäivisin. Osa kerhoista on järjestetty 2–5-vuotiaille lapsille ja osa 3–5-vuotiaille. Uusien linjausten myötä kerhoja tarjotaan elokuusta alkaen myös perjantaisin ja aina aamupäivisin. Iltapäivisin pienempien lasten päiväuniaikaan ei tarjota enää ollenkaan kerhoja.  Kaikki kerhot ovat jatkossa tarkoitettu 2–5-vuotiaille lapsille.

Enintään 3 kerhopäivää viikossa

Elokuusta alkaen 3-vuotiailla lapsilla voi olla korkeintaan 3 kerhopäivää viikossa ja 2-vuotiailla lapsilla korkeintaan 2 kerhopäivää viikossa. Kerhopäivien enimmäismäärä on rajattu, jotta kaikille halukkaille riittäisi kerhoaikoja.

-Olemme miettineet yhdessä kerhojen työntekijöiden ja kerhoista vastaavien päiväkodinjohtajien kanssa, miten voisimme toteuttaa perheiden esittämiä toiveita ja kehittää kerhotarjontaa lisäämättä kustannuksia. Näillä uusilla järjestelyillä ja linjauksilla pystymme samalla kehittämään palvelua vastaamaan toiveisiin ja toisaalta vapautamme kerhoista henkilökuntaa päiväkodin käyttöön iltapäivisin, kertoo varhaiskasvatuspäällikkö Mervi Keski-Oja.

Uudet linjaukset mahdollistavat myös mahdollisiin hukkavarauksiin puuttumisen. Jos kerhopäiviä varataan tarpeettomasti, voidaan niitä jatkossa vapauttaa kerhopaikkaa seuraavana jonottavalle lapselle. Näin voidaan toimia, jos lapselle varattua kerhopaikkaa ei ole käytetty kuukauteen, eikä asiasta ole sovittu kerhon henkilökunnan kanssa.

Henkilöstön mitoitusta muutetaan, asiakasmaksut säilyvät samoina

Henkilöstön mitoitus päätettiin muuttaa vastaamaan samaa mitoitusta kuin lasten kokopäiväisissä päiväkotiryhmissä. Jatkossa lasten ja henkilöstön suhdeluku on 1/7 kun se tähän saakka on ollut 1/8. Esihenkilön harkinnan mukaan mitoituksesta voidaan poiketa siten, että kerhossa on lisäksi enintään 3 yli 3-vuotiasta lasta.

Kerhotoiminnan uudet järjestelyt ja linjaukset eivät lisää avoimen varhaiskasvatuksen kustannuksia. Myös asiakasmaksu kerhotoimintaan osallistumisesta pysyy samana kuin aiemminkin.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot tarjoavat kotona hoidettaville lapsille varhaiskasvatusta ja samalla huoltajille tukea arkeen. Kerhossa tutustutaan toisiin lapsiin, saadaan kavereita, opetellaan ryhmässä oloa sekä nautitaan monipuolisesta toiminnasta. Kerhopaikkaa haetaan kerhohakemuksella, ja yleinen hakuaika seuraavan syksyn kerhoihin on Sipoossa vuosittain huhtikuussa.

Linkit:

Tietoa Sipoon avoimesta varhaiskasvatuksesta ja kerhoista sipoo.fi:ssä
Linjaukset sivistysvaliokunnan esityslistalla

 

Viimeksi muokattu 24.04.2023