Koronaviruksen sairastaneelle riittää yksi koronarokoteannos

Koronataudin sairastaneelle toinen rokoteannos ei ole vaarallinen, mutta se katsotaan tällä hetkellä turhaksi, koska jo yksi rokoteannos antaa koronataudin läpikäyneelle riittävän suojan. Tällä hetkellä on kuitenkin hyvä huomioida, että ainakaan vielä toistaiseksi täyttä rokotustodistusta ei voi saada yhden rokotteen ja taudin sairastamisen yhdistelmällä. Rokotetodistusasiaa selvitetään tämän osalta, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo.

THL:n mukaan tuoreet tutkimukset sekä Suomesta että muualta osoittavat, että yksi koronarokoteannos synnyttää koronataudin sairastaneelle vähintään yhtä hyvän suojan kuin kaksi rokoteannosta sellaiselle, joka ei ole koronaa sairastanut.  Myös jos jo yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotuksen jälkeen koronavirustautiin, ei hän tarvitse enää toista rokoteannosta.

Tautisuojalle ei ole merkitystä sillä, miten pitkä aika koronan sairastamisesta on. Vaikka olisi sairastanut taudin epidemian alkuvaiheessa vuonna 2020, katsotaan yhden rokoteannoksen yhdistettynä sairastamiseen antavan hyvän suojan, eikä tehosterokotetta tarvita. Koronan sairastaminen tulee olla varmistettu PCR-testillä, eli Suomessa käytetyllä virallisella laboratoriotestillä. Ensimmäinen rokoteannos sairastaneelle suositellaan edelleen antamaan sitten kun sairastumisesta on kulunut kuusi kuukautta.

Rokoteajan voi halutessaan perua HUS:in Vihta-palvelussa seuraamalla ajanvarauksen vahvistamisviestin mukana tullutta ohjeistusta. Tarvitset joko varauksen mukana toimitetun varausavaimen tai vahvan tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Linkit:

HUS — Tervetuloa (vihta.com) (koronarokotusajan vaihtaminen ja peruutus)

Etusivu – Koronarokotusaika.fi (ensimmäisen koronarokotusajan varaaminen)

Sipoon kunnan koronaviruksen teemasivut

Oma Kanta-sivut

 

Viimeksi muokattu 06.09.2021