HR-harjoittelija Marikka Silvonen kuvaa Sipoota raikkaaksi ja kokee harjoittelujakson vahvistaneen omaa uravalintaansa

Teksti ja kuva:
Kristian Meurman

Kokonaisvaltaisia prosesseja

Kuten valtaosalla muista Sipoon kunnan toimialoista, myös HR-sektorilla korkeakouluharjoittelijalle annetaan mahdollisuus olla kokonaisvaltaisesti mukana prosesseissa. HR-harjoittelija Marikka Silvosen kohdalla tämä on merkinnyt osallistumista rekrytointiprosessiin aina hakemustekstin kirjoittamisesta lopulliseen palkkaamiseen.

-On ollut todella hienoa saada olla mukana myös työhaastatteluissa ja valmistelemassa palkkauspäätöksiä, siinä on samalla oppinut todella paljon myös kunnan eri toimialoista, Marikka Silvonen kertoo.

Kunta-ala on työnantajana erittäin laaja-alainen

HR-osaston vastuualueelle kuuluu kunnan tarvitseman työvoiman etsiminen ja palkkaaminen ja tämä rekrytointiprosessi alkaa työpaikkailmoitusten julkaisemisella.

-Kuntarekryssä on aivan älyttömästi tehtävänimikkeitä ja sieltä kun katsoo, niin kuntasektori on kyllä todella laaja, Silvonen toteaa.

Kunnalla työskentelee erittäin laaja kirjo eri alan osaajia, aina opettajista terveydenhoitajiin ja viheralueiden kunnostajista IT-osaajiin.

-Erityisen mielenkiintoista on ollut olla mukana rekrytointiprosesseissa, joissa on palkattu esimerkiksi ylemmän tason johtajia tai vaikka lääkäreitä. Onneksi kuitenkin asiasisällölliset kysymykset tulevat esihenkilön toimesta, mutta olen oppinut luottamaan myös omaan intuitiooni, esimerkiksi siten, että pystyy päättelemään mitä jokin tietty lause haastateltavan suusta tullessa haastattelutilanteessa tosiasiallisesti merkitsee, Silvonen kuvailee.

Oma kädenjälki myös tulevassa henkilöstöstrategiassa

Silvonen on harjoittelijana päässyt toteuttamaan itseään monella tavoin ja on otettu osalliseksi kaikkiin HR-toimintoihin. Tämän kautta hän on yhdessä kunnan HR-osaston virkamiesten kanssa päässyt vaikuttamaan myös Sipoon kunnan tulevaan henkilöstöstrategiaan.

-Työstimme pienemmällä porukalla kolmea eri strategiavaihtoehtoa, se oli todella mielenkiintoista, Silvonen kertoo.

Olen oikealla alalla!

Silvonen kuvailee, että harjoittelu Sipoossa on vahvistanut hänen luottamustaan siihen, että valitsemansa opintosuuntaus on juuri oikea hänelle.

-Harjoittelun aikana olen päässyt hyödyntämään paljon koulussa opittua, ja tämä on osaltaan vahvistanut näkemystäni, että olen oikealla alalla, vahvistaa Sipoon kunnan HR-harjoittelija, joka opiskelee Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiikan ohella myös työyhteisöjen kehittämistä.

Hyötyä sekä kunnalle että harjoittelijalle itselleen

Sipoon kunnan harjoittelijarekrytoinneissa Marikka Silvonen arvostaa sitä, että kunta ei automaattisesti valitse harjoittelijaksi esimerkiksi opiskelumenestyksen perusteella parasta opiskelijaa tai sitä hakijaa, joka on kaikista pisimmällä opinnoissaan.

-Kun Sipoon kunta rekrytoi, valitaan sellainen hakija, joka saa mahdollisimman paljon itse irti harjoittelustaan. Tämä minunkin harjoitteluni on osa opintojani, joten kunnan puolelta nähtiin, että tästä on minulle suuri hyöty, sitä arvostan todella paljon, koska ainahan voisi vain valita sen vastavalmistuneen tai pisimmälle opinnoissaan ehtineen hakijan ja ajatella vain, että miten kunta saa mahdollisimman paljon irti harjoittelijasta, mutta täällä Sipoossa asia nähdään toisin – myös harjoittelijan tulee hyötyä omasta harjoittelustaan mahdollisimman paljon, Silvonen avaa.

Sipoon kunta on raikas, monipuolinen ja lämmin

Kysyttäessä minkälainen paikka Sipoon kunta on työpaikkana, Silvosen ensimmäinen sanavalinta on: raikas.

-En oikein osaa tarkemmin sitä avata, mutta kaikki tieto on tosi helposti saatavilla esimerkiksi intrasta ja hallintosäännöstä ja intran ulkoasu on jotenkin todella miellyttävä. Ja se on upeaa, miten täällä saattaa olla esimerkiksi yli 30 vuotta työelämässä olleita konkareita, jotka ottavat todella hienosti tällaisen nuoremman tekijän mukaan. Tämähän on aika pieni paikka, mutta tosi lämmin ja välittävä, Marikka Silvonen maalailee.

-Olen aikaisemmin ollut aiemmin eräässä toisessa kunnassa töissä, ja Sipooseen verrattuna se tuntuu nyt jotenkin vanhanaikaiselta, Silvonen kertoo.

-Sipoossa kuntaa kehitetään, mikä näkyy sekä työpaikkojen että toiminnan kehittämisessä, kaikkinensa Sipoo näyttäytyy hyvin uudistumishaluisena, Marikka Silvonen kuvailee.

Kesä mennyt työn merkeissä, mutta kohta koittaa loma

Sipoon kunnan HR-harjoittelija Marikka Silvonen ei ole lämpimistä kesäkeleistä pahemmin päässyt vapaalla nauttimaan viikonpäivinä, mutta harjoittelujakson päättyessä koittaa kolmen viikon loma ennen paluuta opintojen pariin.

-Kyllä se tarpeeseen tulee, yhden pidennetyn viikonlopun ehdin tuossa kesän aikana pitämään, jolloin juhlistimme sekä omia synttäreitäni että sukulaiseni syntymäpäivää, jonka juhlimista koronan takia oli jouduttu jo viisi kertaa siirtämään, Silvonen nauraa.

Parasta on, että harjoittelijankin mielipidettä kuunnellaan ja ainoa harmituksen aihe on koronan aiheuttamat rajoitteet

-Vaikka olenkin ollut harjoittelijana, olen kokenut, että mielipidettäni on haluttu kuulla ja sanomisiani on myös arvostettu eri tilanteissa, se on tuntunut palkitsevalta. Ainoa mitä jäin hieman kaipaamaan on yhteisöllisyys ja se, että tapaa ihmisiä kasvokkain, mutta tämähän on ollut realiteetti ihan joka paikassa nyt koronan takia, Silvonen toteaa.

Muuten mahdollisuus etätyöskentelyyn saa kyllä kiitostakin. Koska Silvonen itse asuu Helsingissä eikä itse omista autoa, oli etätyöskentelymahdollisuus hyvä lisä.

-Toisaalta, tänä kesänä minulla on sittenkin ollut mahdollisuus auton käyttöön, joten olen kyllä tykännyt välillä käydä ihan paikankin päällä, Silvonen kertoo.

Opiskelijat: älkää lannistuko hakemusten kanssa ja uskaltakaa laajentaa reviiriänne

Silvonen tietää, nyt jo eräänlaisena rekrytointiasioiden konkarina, että monesti suosituimpiin paikkoihin ja esimerkiksi pääkaupunkiseudun harjoittelumahdollisuuksiin hakemusmäärät ovat paikoin hurjia. Vaikkei ihan läheltä harjoittelupaikkaa saisikaan, ei kannata lannistua ja vaikka joutuisikin naputtelemaan paljonkin hakemuksia, niin kyllä se paikka sieltä sitten lopulta jostain aukeaa.

-Olen itse todennut myös hakijana, että esimerkiksi Helsingissä johonkin vakanssiin on kerrottu tulleen esimerkiksi yli 120 hakemusta yhtä paikkaa kohden. Mutta ei ole mikään pakko saada sitä harjoittelupaikka juuri Helsingistä, tästä saamastani paikasta Sipoossa kaverini vinkkasi ja olen oppinut sen, että kannattaa rohkeasti katsoa vähän pidemmälle ja myös laittaa hakemuksia sellaisiin paikkoihin, joiden kohdalla kuvittelee, että tuonne en ainakaan pääse – saattaa tulla miellyttävä yllätys, Silvonen vinkkaa.

Opinnot jatkuvat, mutta Sipoo ei unohdu

Kysyttäessä tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksista ja siitä, voisiko Silvonen kuvitella olevansa tulevaisuudessa kunnalla töissä, vastaus tulee kuin tykin suusta:

-Ehdottomasti! Voisin hyvin nähdä itseni töissä Sipoossa tai jossain muussa kunnassa. Olen huomannut sen, että ei ole pakko asua ja työskennellä samalla paikkakunnalla. Toisaalta voisin hyvin kuvitella myös asuvani Sipoossa, Sipoon kunnan kesän 2021 HR-harjoittelija Marikka Silvonen päättää.

Viimeksi muokattu 09.08.2021