Ajanvaraus AstraZenecan koronarokotteeseen avataan kaikille 65−69-vuotiaille Sipoossa – myös perusterveille

THL on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä, sillä heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Olemme olleet jo suoraan yhteydessä niihin 65−69-vuotiaisiin riskiryhmäläisiin, joiden rokotusaika peruttiin AstraZenecan käytön keskeytyksen takia, ja heille on tarjottu uutta aikaa.

Haittavaikutusten mahdollisuutta 65-vuotiaita nuoremmilla selvitetään vielä, joten 18−64-vuotiaiden 1. riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat vielä tauolla. Tarjoamme kuitenkin Pfizer-Biontechin rokotteen niille 18−64-vuotiaille riskiryhmäläisille, joiden jo aiemmin varatut ajat jouduttiin peruuttamaan keskeytyksen takia viikoilta 12 ja 13. Heihin on oltu jo suoraan yhteydessä ja tarjottu uutta aikaa.

Muutoin 18−64-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottaminen jatkuu viimeistään sitten, kun kaikki halukkaat ikääntyneet (yli 70-vuotiaat) ovat rokotteensa saaneet. Yli 70-vuotiaita rokotetaan Pfizer-Biontechin rokotteella ja valtakunnallisen rokotusjärjestyksen mukaan ikääntyneet tulee rokottaa ensin.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat siis:

  • Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat. Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
  • 65−69-vuotiaat joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuosina 1952-1956 syntyneet). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.
  • 65−69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2, vuosina 1952-1956 syntyneet). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja tiistaista 30.3.2021 alkaen kello 00.01 alkaen.
  • 65−69-vuotiaat perusterveet (vuosina 1952-1956 syntyneet). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja tiistaista 30.3.2021 kello 10 alkaen.
  • 16−17-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuonna 2004 syntyneet ja vuonna 2005 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 16 vuotta). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

Ajanvaraus tehdään nettipalvelussa tai puhelimitse

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Jos ajanvaraus internetissä ei kuitenkaan ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9−15. Huomioithan, että puhelinajanvarauksessa on ollut ajoittain ruuhkaa. Varaathan ajan verkkopalvelussa, jos se vain on mahdollista.

Rokotusvuorot ja eri rokotusryhmien alustavan rokotusaikataulun näet milloin tahansa kunnan verkkosivuilta osoitteesta www.sipoo.fi/koronarokotukset. Sivulta saat myös lisää tietoa rokotteista, Sipoon rokotuspisteistä ja ajan varaamisesta.

Ikääntyneiden palveluohjaus Treffi. neuvoo ja opastaa puhelimitse ikääntyneitä ma-pe klo 09.00−13.00 numerossa 09 2353 6014, jos ikääntynyt kaipaa neuvoja esimerkiksi liittyen koronarokotuksiin.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

THL on tuottanut listauksen, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Muun aikuisväestön rokotuksiin siirrytään sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Alustavan arvion mukaan muun aikuisväestön rokottaminen voisi alkaa kesällä.

Linkit:

Tietoa koronarokotuksista ja alustava rokotusaikataulu sipoo.fi:ssä.
THL: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys
THL: Tietoa AstraZenecan Covid-19 koronavirusrokotteesta
THL: Tietoa Pfizer-Biontechin Covid-19 koronavirusrokotteesta
THL:n tiedote 24.3.2021: AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen

 

 

Viimeksi muokattu 12.04.2021