Kouluruokailu ja ruokalistat

Kuva: Suvi Suovaara

Oppilaat ja opiskelijat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä.

Koulujen lounaalla on tarjolla:

  • Pääruoka
  • Lämmin lisuke (peruna, pasta, riisi, ohrahelmi)
  • Leipä: näkkileipä, pehmeä täysjyväleipä
  • Rasva: kasvisrasvapohjainen
  • Salaattia/raaste/tuorepala, öljypohjainen salaatinkastike
  • Juoma: maito, piimä tai vesi.

Koulujen ruokalistat julkaistaan kolmeksi viikoksi kerralla Sipoon eRuokalistalla.

Ruokailussa otetaan huomioon allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet. Kasvisruokaa on joka päivä tarjolla toisena vaihtoehtona kouluissa ja kerran viikossa pääruokalistalla kaikilla.

Ruokaraati

Kouluissa toimii vuorotteluperiaatteella niin kutsuttuja ruokaraateja, joissa oppilaat saavat tuoda esille omia toiveitaan ruoan suhteen ja maistaa uusia ruokalistalle tuotavia tuotteita.

Toimi näin

Koulujen ruokalistat julkaistaan kolmeksi viikoksi kerralla Sipoon eRuokalistalla. Voit avata ruokalistan linkistä "Ruokalistat".

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perusopetuslaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628

Linkit