Päiväkoti Pikkusydämen pihan laajennus ja Nikkilän Keskuspuiston puistoaukion rakennusurakka 

Päiväkoti Pikkusydämen pihan laajennus ja viereisen Nikkilän Keskuspuiston puistoaukion rakentamisurakka toteutetaan kesän ja syksyn 2024 aikana.

Päiväkoti Pikkusydämen piha-alue laajenee kohti Nikkilän Sydämen sivistyskeskusta. Laajennusosa toteutetaan loivana ja lapsiystävällisenä rinteenä. Lisäksi pihalle tullaan asentamaan uusia keinuja, maatrampoliineja, tasapainoilutelineitä ja muita erilaisia leikkivälineitä.

Uuden puistoaukion on tarkoituksena toimia kohtaamis- ja ajanviettopaikkana Nikkilän kulttuuri- ja sivistyskeskuksen alueella. Puistoaukio tulee yhdistämään Nikkilän Sydämen piha-alueen ja päiväkoti Pikkusydämen väliin jäävä alue yhdeksi viihtyisäksi kokonaisuudeksi.

Kuva: Arkkitehtitoimisto Gylling Oy

Rakennusurakka alkaa kesällä 2024 

Päiväkoti Pikkusydämen pihan laajennuksen ja Nikkilän Keskuspuiston puistoaukion rakennusurakka toteutetaan vuoden 2024 aikana. Rakennusurakan tarkoituksena on laajentaa ja monipuolistaa Päiväkoti Pikkusydämen piha-aluetta sekä rakentaa puistoaukio, joka toimii uudenlaisena kohtaamis- ja vapaa-ajanviettopaikkana Nikkilän kulttuuri- ja sivistyskeskuksen alueella. Alueen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Gylling Oy.

Päiväkoti Pikkusydämen pihan laajennus 

Päiväkoti Pikkusydämen piha-alue laajenee koilliseen kohti Nikkilän Sydämen sivistyskeskusta. Laajennusosa toteutetaan loivana ja lapsiystävällisenä rinteenä, jonka päälle rakennetaan kulkemiseen tarkoitettu tasanne sekä tukeva puinen aita. Aita tulee rajaamaan pihaa viereiseltä puistoaukiolta. Lisäksi tasanne valaistaan ja sen päälle istutetaan useita pihlajia. Laajennusosan materiaalina käytetään tekonurmea ja värikästä muovipäällystettä. Tekonurmi on niin sanotusti kulutusta kestävä materiaali. Näin rinne toimii ympärivuoden monenlaisen leikin alustana sekä pulkkamäkenä talvisin.

Pihan laajennuksen lisäksi pihalla tehdään kunnostavia ja monitoiminnallisuutta lisääviä toimenpiteitä. Päiväkodin pihalle tullaan asentamaan uusia keinuja, maatrampoliineja, tasapainoilutelineitä ja muita erilaisia leikkivälineitä. Lisäksi pihalle asennetaan useita auringonvarjoja suojaamaan hiekkalaatikoita ja muita leikkialueita. Urakassa kunnostetaan ja tarvittaessa uusitaan huonoon kuntoon menneitä puita ja nurmialueita. 

Päiväkoti Pikkusydämen pihatyöt tullaan toteuttamaan siten, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa päiväkodin arkeen. Suurin osa töistä tehdään heinäkuun aikana, kun päiväkoti on kiinni. 

Päiväkoti Pikkusydän pihoineen valmistui loppuvuodesta 2019. Piha rajautui silloin kaakkoispuolella Wessman-taloon ja koillispuolella entisen koulukeskuksen liikuntasali- ja ruokailurakennukseen (C-rakennus). Päiväkoti Pikkusydämen piha toteutettiin 2019 tiedostaen, että pihaa laajennetaan, kun C-rakennus puretaan. C-rakennuksen purku toteutettiin kesällä 2023.  

Nikkilän keskuspuiston puistoaukio 

Nikkilän keskuspuiston puistoaukio rakennetaan Päiväkoti Pikkusydämen ja Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen väliin jääväällä alueelle. Rakentaminen tapahtuu kohdassa, mistä purettiin entisen koulukeskuksen C-rakennus kesällä 2023. Puistoaukio tulee yhdistämään Nikkilän Sydämen piha-alueen ja päiväkoti Pikkusydämen väliin jäävän alueen yhdeksi viihtyisäksi kokonaisuudeksi. Puistoaukio tulee toimimaan uudenlaisena julkisena vapaa-ajanviettopaikana alueella.  

Tällä hankkeella parannetaan alueen viihtyisyyttä, turvallisuutta sekä vastataan alueen muihin kehittämistarpeisiin. Uudenlaisella rakentamisella pyritään rauhoittamaan alue oleskelu- ja ajanviettopaikaksi. Alueen turvallisuutta parannetaan muun muassa valaistuksen uusimisella ja asennettavilla ajoestepollareilla. Pollareilla tullaan hillitsemään muun muassa mopoautojen läpiajoa keskuspuistoon sekä rauhoittamaan puistoaukio oleiluun ja istuskeluun.  

Lisäksi aukion viihtyisyyttä lisäävät vapaamuotoiseen oleskeluun soveltuvat vehreät nurmipinnat, erilaiset istutukset, kuten kärhöt, villiviinit ja köynnöshortensiat, sekä kumpareen edustalle asetetut istuinpenkit ja rappuset. Puistoaukio varustetaan runkolukittavilla pyörätelineillä sekä pyöräkatoksella. Näin parannetaan pyöräilyolosuhteita merkittävästi ja kannustetaan sipoolaisia pyöräilyyn.  

Keskuspuiston ympärillä sijaitsevat Nikkilän Sydämen sivistyskeskus (luokat 0–9), Sipoon lukio, Päiväkoti Pikkusydän sekä kaksi urheilukenttää. Sivistyskeskuksen ja päiväkodin pihoille on rakennettu erilaisia ulkoilu-, kuntoilu- sekä leikkivälineitä, joita hyödynnetään ahkerasti päivisin ja koulupäivän jälkeen sekä ilta- ja viikonloppuaikoina. Uuden rakentamisen myötä alueen käyttäjämäärät oletettavasti lisääntyvät. 

Kuva: Arkkitehtitoimisto Gylling Oy

Pyöräkatoksen alla voi oleskella suojassa sateelta tai auringon porotukselta.

Urakoitsijat ja työmaaliikenne

Päiväkoti Pikkusydämen laajennuksen ja Nikkilän keskuspuiston puistoaukion urakoitsijan valinnasta päätettiin teknisen valiokunnan kokouksessa 21.5.2024. Päiväkoti Pikkusydämen pihan laajennuksen viher- ja rakennusurakoitsijana toimii Artkivi Oy sekä Nikkilän keskuspuiston puistoaukion viherurakoitsijaksi valittiin Autio Oy Infrapalvelut sekä rakennusurakoitsijana Ralf Ajalin Oy.  Lisäksi kummassakin rakennusurakassa sähköurakoitsijana toimii Jeti-Sähkö Oy. 

Rakennusurakan alkaessa työmaa tullaan aitaamaan. Työmaa-alue tulee ylettymään Nikkilän Sydämeen päin siten, että osa kevyen liikenteen kulkuyhteyksistä tullaan sulkemaan. Työmaaliikenne on ohjattu kulkemaan Isolta Kylätieltä Opistotalon sekä Nikkilän Sydämen välistä Eteläistä koulupolkua pitkin. Työmaa-alueella asiaton oleskelu on kiellettyä. 

Hankealuetta ympäröivät viimeaikaiset muutokset 

Hankealueen laajempaa Nikkilän kulttuuri- ja sivistyskeskuksen aluetta ympäröi Nikkilän keskuspuisto. Nikkilän keskuspuistoa on kunnostettu alue kerrallaan vuodesta 2021 alkaen.  

Vuosien 2021 ja 2022 aikana toteutettiin Monimuotoisuus puisto Päiväkoti Pikkusydämen ja tulevan puistoaukion läheisyyteen.  

Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen laajennuksen yhteydessä toteutettiin uusi koulun piha- ja leikkialue vuosien 2019 ja 2021 välisenä aikana.  

Syksyllä 2023 alkoi keskuspuistoon kytkeytyvän Kukkivan puiston rakentaminen Eteläisen koulutien varrelle. Kukkivan puisto valmistuu vuoden 2024 aikana. Kukkivaan puistoon on suunniteltu nurmialue, jota reunustaa kukkivat puut ja niittyalueet sekä uudet kulkureitit.  

Päiväkoti Pikkusydämen ja Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen väliin rakentuva puistoaukio tulee toimimaan eräänlaisena porttina Nikkilän keskuspuistoon.  

Lue lisää Nikkilän keskuspuiston rakentamisesta hankekortista täältä.

Lisätietoja:

Rainer Långsjö, Rakennusinsinööri, Sipoon kunta, rainer.långsjö (at) sipoo.fi

Ilona Heikkinen, Tiimiesihenkilö, Sipoon kunta, ilona.heikkinen (at) sipoo.fi

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!