Liittymisohje vesi- ja viemäriverkostoon
1. Selvitä liittymismahdollisuus asemakaava-alueiden ulkopuolella
Liittymismahdollisuuden voitte selvittää liitosasiantuntijalta sähköpostilla tai puhelimitse tai olemalla yhteydessä osoitteeseen vesilaitos@sipoo.fi . Voitte myös lähettää viestin Oma asioinnissa. Ottaessanne yhteyttä ilmoittakaa kiinteistötunnus ja/tai kiinteistön osoite, mieluiten molemmat. Kiinteistötunnuksen voitte selvittää Maanmittauslaitokselta osoitteesta: https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot/huoneistojen-ja-kiinteistojen-palvelut/selvita-kiinteistotunnus
2. Hanki tarvittavat luvat tonttijohtojen sijoittamiseksi
Mikäli tonttijohto kulkee naapurikiinteistön kautta liittyäkseen runkolinjalle, on toimitettava naapurin kirjallinen suostumus tonttijohtojen sijoittamiseksi heidän mailleen. Sopimuksesta on hyvä käydä ilmi molempien kiinteistöjen kiinteistötunnukset, molempien kiinteistöjen nykyiset omistajat sekä miten mahdolliset kaivamisesta aiheutuneet haitat korvataan.
Vesihuoltolaitos määrittää yhteistyössä kiinteistönomistajan kanssa liitoskohdan vesihuoltolaitoksen verkostoon.
Vesihuoltolaitos ei suunnittele tonttijohtoja. Mikäli käytetään naapurin kanssa yhteisiä tonttijohtoja, on Sipoon Vedelle toimitettava kirjallinen sopimus yhteisistä tonttijohdoista hakemuksen liitteeksi.
3. Lähetä hakemus, alustava asemapiirros ja kopiot sijoitusluvista liitosasiantuntijalle
Mikäli kyseessä on uudisrakennus ja olette laittaneet rakennuslupahakemuksen vireille, toimita liittymishakemus rakennuslupahakemuksen yhteydessä rakennusvalvontaan sähköisen Lupapiste-palvelun kautta. Mikäli kyseessä on vanha kiinteistö tai ette ole vielä aloittaneet rakennusluvan hakua, täytä liittymishakemus (liitoskohtalausuntotilaus) Oma asioinnissa. Hakemuksessa on mainittava kaikkien kiinteistönomistajien sähköpostiosoitteet sopimuksen sähköistä allekirjoitusta varten.
Hakemukset liitteineen voi lähettää suoraan liitosasiantuntijalle Sipoon kunnan Oma asiointi -palvelun kautta osoitteessa https://asiointi.sipoo.fi/ tai vesilaitoksen yleiseen sähköpostiosoitteeseen vesilaitos@sipoo.fi. Hakemus on voimassa kaksi vuotta.
Asemapiirustuksessa esitetään mittakaavassa 1:200 tai 1:500 rakennettavan kohteen sijoittuminen maastoon ja ympäröiviin rakennuksiin nähden siten, että vaikutukset rakennuspaikkaan ja sen Iähiympäristöön ilmenevät. Asemapiirustuksessa olisi hyvä esittää myös tulevien tonttijohtojen sijoittuminen tontille. Mikäli rakennus on niin vanha, ettei asemapiirustusta ole, voitte lähettää hakemuksen ilman sitä.
4. Odota, että saat liitoskohtalausunnon liitosasiantuntijalta
Liitoskohtalausunnon toimitusaika on normaalisti noin kaksi viikkoa. Erityisesti keväisin palvelumme on ruuhkautunut ja toimitusaika voi olla pidempi.
5. Tilaa urakoitsija tekemään kaivuutyöt, putkivedot ja hanki paineviemärialueella jätevesipumppaamo
Tonttivesijohto / tonttipaineviemäri (molemmat paineluokkaa PN 10) rakennetaan yleensä liitoskohdan ja vesimittarin / kiinteistöpumppaamon välille. Vain poikkeustapauksissa voidaan hyödyntää tontilla jo olemassa oleva putkia. Putkien roudaton asennussyvyys on liikennealueilla 2,2 m ja pelto- tai metsäalueilla 1,7–1,9 m. Putket ympäröidään hienorakeisella maalla.
Vesihuoltolaitos suorittaa aina kaikki johtojen liittämiset sekä toimittaa ja asentaa vesimittarin.
Vesimittari sijoitetaan liitettävässä kiinteistössä asianmukaiseen tilaan rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista annetun asetuksen mukaisesti. Vesimittari ei saa olla sellaisessa tilassa, missä on jäätymisen riski. Vesimittarin sijoittamisesta kaivoon on erikseen sovittava vesilaitoksen kanssa.
Vesimittarin ympärillä täytyy olla aina riittävästi työtilaa, jotta sen voi vaihtaa ja huoltaa.
Omat kaivot tai muut vesilähteet eivät saa olla minkäänlaisessa yhteydessä niihin laitteisiin, jotka on liitetty vesilaitoksen vesijohtoverkostoon.
Paineviemäriin liittyjät:
Paineviemäriin liittyminen edellyttää kiinteistökohtaista pumppaamoa, joka repijäpumpun avulla pumppaa viemäriveden laitoksen paineviemäriin.
Pumppaamo on osa kiinteistön tonttiviemäriä ja sen hankinta, asennus ja kunnossapito kuuluvat kiinteistönomistajalle. Pumppaamon hankintahinta on noin 4000–5000 € (ALV 24 %).
- Jätevedenpumppaamon tulee olla varustettu vähintään ns. repijäpumpulla, takaiskuventtiilillä ja huuhteluyhteellä. Lisäksi pumppaamon on tuotettava vähintään 5 barin paine ja tilavuusvirran on oltava vähintään 0,5 l/s.
- Kiinteistön omistajan vastuulla on hankkia asiantunteva suunnittelija/laitevalmistaja, joka mitoittaa annetuilla lähtötiedoilla oikeanlaisen jätevedenpumppaamon. Vesihuoltolaitos esittää hankittavaksi ns. valmisjätevedenpumppaamon (yleensä lujitemuovinen säiliö, johon on valmiiksi asennettuna kaikki tarvittavat laitteet, johdot ja kaapelit).
- Jätevedenpumppaamo ei saa vaarantaa vesihuoltolaitoksen verkoston toimivuutta. Vain vesihuoltolaitoksen asentaja saa liittää tonttiviemärijohdon kokoojapaineviemäriin. Kiinteistön omistajan tulee myös varmistaa paineviemärijärjestelmän toimivuus vesihuoltolaitokselta ennen kiinteistökohtaisen jätevedenpumppaamon hankintaa.
- Mikäli kokoojapaineviemäri on yksityinen, tulee kiinteistön omistajan hankkia kirjallinen lupa kokoojapaineviemäriin liittymisestä viemärin omistajalta (ja ottaa osaa mahdollisiin viemärin rakentamiskustannuksiin) ja liittää se vesihuoltolaitoksen liittymishakemukseen.
- Mikäli asiakas haluaa käyttää jotakin toista pumpputyyppiä, on hänen itse selvitettävä pumpputyypin soveltuvuus. Laitos ei erikseen hyväksy asiakkaan valitsemaa pumppua, eikä ota vastuuta asiakkaan valitseman pumpun toimivuudesta. Asiakkaan on kuitenkin aina ilmoitettava laitokselle pumpun tyyppi ja merkki. Muiden kuin repijällä/silppurilla varustettujen pumppujen käyttö on kiellettyä.
- Lisäksi pumppaamohankinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavia asioita:
-
- Varatilavuus mielellään 2–3 päivän jätevesille häiriötilanteissa, jolloin vettä ja WC:tä voidaan käyttää huoltotoimenpiteitä odottaessa.
- Pumppaamon pitää olla hyvin eristetty, myös välikansi ja runko-osa, jotta jäätymiseltä vältytään.
- Huoltoa vaativien komponenttien sijoittuminen pumppaamossa ja niiden huollettavuus
- Pumppaamon takuuaika
6. Tilaa liitosaika ensisijaisesti Oma asioinnista kahta viikkoa ennen varsinaista liitosaikaa
Liitosajan voi tilata myös numerosta 0505544529.
Ennen kuin tilaat liitosaikaa, selvitä tonttijohtojesi koko (omakotitalossa normaalikoko on 40 mm PN10 vesijohdoissa ja paineviemärissä sekä 110 mm viettoviemärissä) ja vesimittarin koko, jonka voit selvittää kvv-suunnittelijaltasi (omakotitaloissa normaalisti on DN20-vesimittari).
Huolehdi, ennen kuin asentajat saapuvat, että kaivanto on turvallinen ja että Sipoon Veden asentajilla on tilaa tehdä liitokset.
TÄSSÄ VAIHEESSA LUE HUOLELLA SAAMASI KAIVANTOTURVALLISUUSLIITTEET JA PIDÄ HUOLI, ETTÄ MYÖS URAKOITSIJASI ON LUKENUT NÄMÄ!
Sipoon Veden asentajat eivät tule turvattomaan kaivantoon.
7. Sipoon Veden asentajat tekevät kaikki liitostyöt, tarvittavat haaroitukset ja asentavat vesimittarin taloon
Sipoon Veden asentajien on pidettävä huoli talousveden hygieenisyydestä. Mikäli teette liitoksia itse, veloitamme siitä palvelumaksuhinnaston mukaisen maksun. Kiinteistön liittäminen luvatta Sipoon Veden verkostoon on rikollista ja/tai sopimusrikkomus. Mikäli kiinteistö liittää luvatta tonttivesijohdon ja/tai tonttijätevesiviemärin Sipoon Veden verkostoon, laskutetaan hinnaston mukaisesti liitostyön tekemisestä korotettuna 30 %:lla. Myös jäteveteen liittäminen itse ei ole luvallista.
Huom! Tonttijohdot ovat kiinteistön omistajan yksityisomaisuutta ja hänen vastuullaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistönne vesi- ja viemäriputkien sijainti kannattaa dokumentoida huolellisesti.
8. Saatte sopimuksen ja laskun sähköpostitse/postissa
Ohessa linkki Sipoon Veden taksoihin:
https://www.sipoo.fi/asuminen/sipoon-vesi/sipoon-vesi-taksat/
Työstä ja materiaalista laskutetaan voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Hinnaston löydät samaiselta nettisivulta nimellä Sipoon Veden palvelumaksuhinnasto.
Sipoon Vesi tekee uudet vesihuoltolain mukaiset kirjalliset liittymissopimukset asiakkaittensa kanssa.
Saatte sähköisesti allekirjoitettavaksi kiinteistönne vesihuoltoverkostoon liittämistä koskevan sopimuksen, sekä vesihuoltolaitoksen yleiset toimitusehdot. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että hakemuksessa on kaikkien kiinteistönomistajien sähköpostiosoitteet.
Sipoon Veden yleisten toimitusehtojen mukaan (3.13 b) vesilaitos voi keskeyttää vedenjakelun, mikäli asiakas ei tee sopimusta laitoksen kanssa.
9. Saatte allekirjoitetun sopimuksen sähköpostiin
Vesilaitos allekirjoittaa sopimuksen asiakkaan allekirjoituksen jälkeen. Saatte allekirjoitetun sopimuksen sähköpostiin.