Taidetta Nikkilässä

Aravatalo

Aivan Nikkilän Kirjaston kupeessa sijaitsee Aravatalo. Aravatalo sai silmäänpistävän muraalin syyskuussa 2017. Muraali on Rustam QBicin tekemä koko talon peittävä muraaliteos. Teos oli osa UPEA17-tapahtumaa, joka keskittyi taiteeseen katukuvassa. Venäläinen Rustam QBic hakee inspiraatiota teoksiinsa luonnosta ja saduista, joka näkyy selvästi aravatalon taideteoksessa.

QBicin on kansainvälisesti tunnistettu ja hänen muraalejaan voi nähdä muun muassa Venäjällä, Sveitsissä, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Aravatalo sijaitsee osoitteessa Pohjoinen Koulutie 1.

Nikkilän kirjasto

Nikkilän kirjastossa, Sipoon pääkirjastossa on kaksi Marjukka Korhosen tekemää veistosta. Pulu, Tyttö ja punaiset hiukset (2018) on kaksiosainen vala-alumiinista, pronssista ja maaliväristä tehty veistos. Lintumies (2019) on toinen veistos, tämä vala-alumiinia ja maaliväriä, on veistoksista pienin.

Tyttö ja punaiset hiukset (2018)

Jaakko Pietiläisen veistos Kutsuttuja vieraita

Aivan Galleria Pesulan vieressä sijaitsee Jaakko Peitiläisen veistos Kutsuttuja Vieraita, joka oli osa KEHÄ / KRETS näyttelyä kesällä 2019. Taidenäyttely oli yhteistyö Pietiläisen ja taiteilijan Corinna Helenelundin, sekä kuraattori Rickard Borgström kanssa.

Löydät Jaakko Pietiläisen veistoksen aivan Galleria Pesulan vierestä, osoitteessa Pilvilinnantie 2, 04130 Sipoo.

Galleria Pesula

Galleria Pesula sijaitsee Sipoon Nikkilän vanhassa mielisairaalassa toimineen entisen pesulan tiloissa ja on voittoa tavoittelematon, taiteilijavetoinen ja monitaiteinen taidegalleria. Galleriassa järjestetään ryhmä- ja yksityisnäyttelyiden lisäksi teatteri- ja musiikki-iltoja, työpajoja sekä muuta monipuolista tapahtumaohjelmaa. Voit lukea lisää Galleria Pesulasta ja tulevista näyttelyistä gallerian nettisivuilta.

Artborg 35

Sipoon taiteilijat r.y. ylläpitää Artborg 35, joka on eräänlainen taiteilijakollektiivi, jossa on ateljeita ja työhuoneita. Ajoittain siellä järjestetään myös näyttelyitä ja pieniä myyjäistilaisuuksia, jolloin taiteilijat saavat myydä taidettaan.

Artborgissa sijaitsee myös Sipoon Taidelainaamo. Taidelainaamo toimii tavallaan kuin kirjasto, mutta kirjojen sijaan voi lainata taidetta.

Pilvilinnantie 2G, 04130 Sipoo

Taidelainaamo

Taidelainaamo tarjoaa vaivattoman tavan hankkia taidetta. Lainaamon kokoelmasta löytyy grafiikkaa, maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja valokuvataidetta 25 ammattitaiteilijan tuotannosta. Teoksia voi lainata pientä kuukausivuokraa vastaan tai ostaa suoraan omaksi. Teos siirtyy asiakkaan omistukseen, kun maksettuja lainausmaksuja on kertynyt teoksen hinnan verran. Lainausmaksu on koroton osamaksu. Sipoon taidelainaamo löytyy kahdesta paikasta, Söderkullan kirjastosta (Amiraalintie 2) ja Artborgista (Pilvilinnantie 2 G).

Liikenneympyrät

Nikkilässä sijaitsee kolme liikenneympyrää, joiden keskellä on Pekka Paikkarin taideteos. Turvapaikka on kaksiosainen teos, joka on yhteistyö Pekka Paikkarin ja hänen tyttärensä Mari Paikkarin välillä. Teos koostuu kahdesta liikenneympyrästä. Ensimmäisen liikenneympyrän keskellä on betonista valettuja porkkanoita ja toisessa betonisia kaneja. Taideteos tulkitsee citykanien tilaa, ja siitä miten Sipoo voi olla turvapaikka pääkaupunkiseudun citykaneille. Teos suuntaa myös ajatukset siihen, miten Sipoo on turvapaikka kaikille. Teos oli erittäin ajankohtainen, sillä teoksen valmistumisen aikaan Helsinki ”ryösti” Östersundomin Sipoolta. Kaniliikenneympyrän löydät Nikkiläntien ja Ison Kylätien risteyksestä, ja porkkanaliikenneympyrän Nikkiläntien ja Pornaistentien risteyksestä. Kolmas liikenneympyrä, joka myös on Pekka Paikkarin jälkeä, on Perhosliikenneympyrä Nikkiläntien, Jokilaaksotien ja Jokipuistontien risteyksessä, jota koristaa perhoset ja kukat. Kaikki Paikkarin luomat liikenneympyrät on tehty maalatusta tai värjätystä betonista.

Paikkarin neljännes liikenneympyräteos on kohta valmistumassa. Neljänteen liikenneympyrään on tulossa susi. Susi on Sipoon maskotti ja näkyy muun muassa Sipoon kunnan vaakunassa ja logossa. Susiliikenneympyrää tule sijaitsemaan Nikkiläntien ja Martinkyläntien risteyksessä, joka suunnitelmien mukaan on valmistumassa syksyllä 2019.

Aivar Simson von Seakülin veistos Segrispuistossa

Simson on tunnettu kuvanveistäjä Kuusalusta, Sipoon ystäväkunnasta Virosta. Taideteos, joka muistuttaa viikinkilaivaa, symbolisoi ystäväkuntien suhdetta. Kuusalun ja Sipoon välillä on kauan ollut aktiivinen merenkulku.

Blogikirjoituksen on kirjoittanut kunnan harjoittelija Mikaela Björkqvist elokuussa 2019.

Viimeksi muokattu 05.12.2020