Päiväretki Norrkullalandetiin ja Östholmenille

Pörtö Line liikennöi Sipoon saariston ihanien saarien välillä, muun muassa Norrkullalandetin ulkoilualueelle. Norrkullalandetilla on monta asukasta ja kesämökkiä, mutta myös monta uimarantaa ja kalliota, joilla voi makoilla ja ottaa aurinkoa tai pulahtaa mereen, luontopolkuja, sekä näköalatorni, josta näkee pitkälle saaristoon.

Aivan ulkoilualueen kupeessa sijaitsee Seasong. Seasongilla on pari mökkiä, joita voi vuokrata, jos haluaa jäädä saareen yöksi, tai piipahtaa Seasongin ravintolassa syömässä. Löydät Seasongin aukioloajat ja ruokalistan näistä linkeistä. Saaristoon pääsee helposti kesällä, vaikka ei ole omaa venettä. Omalla veneellä se onnistuu myös helposti!

Norrkullalandetiin ja Östholmenille pääsee helposti omalla veneellä. Norrkullalandetilla on kaksi laituria, yksi, joka on virkistysalueen oma laituri, ja toinen, joka on tarkoitettu Seasongin vieraille.

Kuva: Mikaela Björkqvist

Saaristoon pääsee helpommin kuin luuletkaan, eli mitä odotat?

Minulla oli mahdollisuus lähteä saaristoon niin sanotulla tilausajolla, Pörtö Linen m/s Matildalla. Matka alkoi Gumbostrandin venesatamasta, ja Matilda vei meidän porukkamme Norrkullalandetille Seasongiin. Perillä meillä oli pieni kokous Seasongin tiloissa, jonka jälkeen saimme nauttia ihanan saaristolounaan. Lounaan ja kokoustamisen jälkeen oli aikaa käydä virkistäytymässä virkistysalueella, ja kävimme Saran kanssa tutustumassa saareen.

Saaren rannat ja kalliot näyttivät ihanilta. Oli harmillista, että meillä ei ollut mukana pyyhkeitä, sillä olisi ollut ihanaa pulahtaa mereen. Rannoilla oli myös grillauspaikkoja. Ellemme olisi juuri nauttineet ihanan lounaan, niin olisi ollut hauskaa pitää pieni piknik parin grillatun makkaran kera. Jatkoimme polkuja pitkin ja löysimme (teimme ensin pienen kiertotien mustikka pensaiden läpi, nam!) näköalatornin pienellä kukkulalla.

Näköala Norrkullalandetin näköalatornista. Kuva: Mikaela Björkqvist

Näköala tornista oli huikea. En kuitenkaan pelännyt. Minulla ei ole korkean paikan kammoa, mutta kiipeäminen vanhoihin ja huteriin näköalatorneihin yleensä kyllä kuumottaa. Harvoin olen nähnyt noin tukevasti rakennetun näköalatornin. Kun olimme kivenneet alas tornista, oli jo aika palata satamaan ja lähteä kohti seuraavaa kohdetta: Östholmen. Östholmen on Sipoon kunnan omistama saari, joka myös on yksi kunnan virkistysalueista. Östholmeniin pääse helpoiten omalla veneellä, sillä Pörtö Linen yhteysalukset pysähtyvät harvoin saaressa.

Östholmenin laituri. Kuva: Mikaela Björkqvist

Östholmenilla ei tarvitse varoa, että vahingossa kävelee jonkun pihaan, sillä koko saari on kunnan omistuksessa. Saaressa voi telttailla, ja täällä on saman tyyppisiä grillauspaikkoja ja uimarantoja kuin Norrkullalandetilla.

Yksi Östholmenin grillipaikoista. Kuva: Mikaela Björkqvist

Teemme vain nopean visiitin Östholmenille, ennen kuin matkamme jatkuu. m/s Matilda vie meidät takaisin Gumbostrandin satamaan, mistä matkamme alkoikin. Siinä loppui meidän päivämme saaristossa.

Kuva: Mikaela Björkqvist

Kuva: Mikaela Björkqvist

Blogikirjoituksen on kirjoittanut kunnan harjoittelija Mikaela Björkqvist elokuussa 2019.

Viimeksi muokattu 05.12.2020