Varhaiskasvatuksen kyselytulokset: Iso kiitos lapsilähtöiselle ja välittävälle henkilöstölle

Huoltajille lähetettyyn asiakaskyselyyn tuli yhteensä 343 vastausta. Kyselyssä huoltajia pyydettiin valitsemaan vastaukseksi erilaisiin kysymyksiin ja väitteisiin parhaiten heidän mielipidettään kuvaava sudennaama: avoimesti iloitseva susi, hymyilevä susi, vakava susi tai kiukkuinen susi. Kyselyn tuloksia hyödynnetään kunnan varhaiskasvatuksen toiminnan kehittämisessä.

Teksti: "Millainen on henkilökunnan asenne lastanne ja teitä kohtaan. Kysymykseen henkilöstön asenteesta avoimesti iloitsevan suden antoi 71 prosenttia vastaajista, hymyilevän suden antoi 24 prosenttia vastaajista ja vakavan suden 5 prosenttia vastaajista. Kukaan ei valinnut kiukkuista sutta.

Kysymykseen henkilöstön asenteesta avoimesti iloitsevan suden antoi 71 prosenttia vastaajista, hymyilevän suden antoi 24 prosenttia vastaajista ja vakavan suden 5 prosenttia vastaajista. Kukaan ei valinnut kiukkuista sutta.

Lisäksi oli mahdollista vastata sanallisesti kysymyksiin. Huoltajat antoivat muun muassa tällaista sanallista palautetta henkilöstölle:

  • ”Meillä on käynyt upea tuuri, että meidän lapsen päiväkodissa on niin lapsilähtöiset, ammatistaan ylpeät, hauskat, taitavat, välittävät aikuiset tuomassa taitoja ja turvaa lapsellemme. Iso kiitos! Vaalikaa tätä!”
  • ”Kaikki henkilökunnasta ovat niin taitavia ja saavat lapsen viihtymään. Kullanarvoisia”
  • ”Henkilökunnalle on helppo puhua ja he kertovat mielellään, mikä toimii ja mikä ei. Päiväkodin työntekijät ovat ihania ja tekevät ekstraa saadakseen kaiken rullaamaan, vaikka lapsi voi olla välillä vähän hankala”
  • ”Ihan superhyvä meininki, innostuneet hoitajat ja opettajat ja upea yhteisö! Heitä sietäisi muistaa ja kiittää!”
  • Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnasta välittyy aito kiinnostus lasten kehityksen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Toimintaan on selvästi panostettu ja lapset tulevat kuulluiksi. Vanhemmille välittyy monipuolisesti tietoa toiminnasta. Iso kiitos meidän perheeltä!”
  • Pedagogit tekevät uskomattoman hienoa työtä ja toimintaa tehdään lapsen kiinnostuksen ja tarpeiden pohjalta.” 
  • ” Ihana, osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta (niin vakiot kuin vaihtuvat).”

Lapset viihtyvät

Vastaajien käsityksen mukaan myös heidän lapsensa viihtyvät varhaiskasvatuksessa. Vastaajista 97 prosentin mielestä heidän lapsensa viihtyy varhaiskasvatuksessa erinomaisesti tai hyvin. Vastaajista kolme prosenttia koki, että lapsensa viihtyvän huonosti.

Teksti: Miten lapsenne käsityksenne mukaan viihtyy varhaiskasvatuksessa? Vastaajista 97 prosentin mielestä heidän lapsensa viihtyy varhaiskasvatuksessa erinomaisesti tai hyvin. Vastaajista kolme prosenttia koki, että lapsensa viihtyvän huonosti.

Osalta risuja sijaisten määrästä ja loma-aikojen hoitojärjestelyistä

Kyselyssä osa vastaajista antoi risuja esimerkiksi vaihtuvuudesta henkilöstössä. Näin totesi yksi vastaajista: Sijaisia harmittavan paljon.”

Osa vastaajista oli tyytymätön loma-aikojen hoitojärjestelyihin. Vastaajista 10 prosenttia antoi loma-aikojen hoitojärjestelyille vakavan suden ja 2 prosenttia vihaisen suden. Näin kertoi asiasta yksi vastaajista: ”Toivon, että mahdollisimman paljon pysyisi samassa rakennuksessa eikä tarvitsisi viedä toiseen paikkaan hoitoon.”   Varhaiskasvatuspalveluiden toimintaa on kuitenkin välttämätöntä keskittää etenkin kesäloma-aikoina, kun myös lapsimäärä on tavallista alhaisempi, jotta voidaan järjestää henkilöstön lomat ja toteuttaa tarvittavia korjauksia päiväkotikiinteistöihin.

Myös tiedottamiseen varhaiskasvatuspaikan myöntämisestä toivotaan parannuksia. Vastaajista 26 prosenttia koki tiedottamisen paikan myöntämisestä olevan heikkoa tai erittäin heikkoa.

Näin sanoitti asiaa yksi vastaajista: ” Kaipaisin helpommin löydettävissä olevia ohjeita päiväkodin aloituksesta ja sen käytännöistä. Tieto on hajalla Daisyissa ja Sipoon nettisivuilla, jonkin aloittajan opas olisi huippu!”  Kunta onkin jo päättänyt uusia perheille jaettavan Tervetuloa varhaiskasvatukseen -kirjeen ja kehittää siten tiedottamista paikan myöntämisestä.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille.

 

Viimeksi muokattu 21.03.2024