Suositus rokotteesta puutiaisaivotulehdukseen laajenee Sipoossa – Rokotukset alkavat maaliskuussa

Sipoossa kansallisen rokotusohjelmaan TBE-rokotteen osalta kuuluvat nyt saaristoalueen saaret postinumeroalueella 01120 Västerskog. Mantereen puoleinen osa tästä postinumeroalueesta ei sen sijaan kuulu rokotusohjelmaan. Mantereen puolella asuvat eivät saa rokotetta maksutta, mutta voivat halutessaan ottaa rokotteen omakustanteisesti.

Omakustanteisesti rokotetta suositellaan otettavaksi koko Sipoon alueella luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille. TBE-rokote antaa suojan punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tunnetaan myös puutiaisaivokuumeena) vastaan.

Maksuton puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan henkilölle, joka asuu tai oleskelee pitkäaikaisesti alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. Riski on määritelty korkeaksi Sipoossa vain saaristoalueen saarilla postinumeroalueella 01120. Niillä tulehduksen ilmaantuvuus ja tapausmäärät ovat nousseet siten viiden vuoden seurantajaksolla, että rokotusohjelman laajentaminen alueelle on katsottu perustelluksi. Mantereen puolella TBE-tartuntoja ei ole todettu Sipoossa.

  • Maksutta rokotteen saavat: Postinumeroalueella 01120 Västerskog saarilla asuvat ja ne, joilla on saarilla vakituinen vapaa-ajan kesäasunto. Rokote annetaan 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.
  • Omakustanteisesti rokotetta suositellaan: Kaikille Sipoossa asuville tai mökkeileville luonnossa liikkuville 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan kolmen pistoksen sarjana. Rokottaminen aloitetaan maaliskuun loppupuolella viikolla 12, jotta toinen rokoteannos on mahdollista antaa huhtikuussa ja rokotettava ehtisi saada rokotuksesta suojan ennen kesäkautta. Tyypillisesti tartuntoja todetaan TBE-riskialueilla huhtikuusta alkaen. Kolmas rokoteannos annetaan 9-12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ajanvaraus avautuu 10.3.

Rokotteeseen tulee varata aika. Ajanvarauksen voit tehdä 10.3. alkaen puhelimitse terveyskeskuksen ajanvarauksesta puh. 09 2353 6001 ma-pe klo 9-15 sekä Söderkullan apteekin terveyspiste Söderpointista puh. 045 1690 167 ma-pe klo 9-16. Sipoossa rokotteita annetaan Nikkilässä sosiaali- ja terveysasemalla, Jussaksentie 14, sekä Söderkullassa terveyspiste Söderpointissa, Terveystie 2.  Söderpointissa annetaan rokotuksia vain 12 vuotta täyttäneille nuorille sekä aikuisille. Jos varaat aikaa alle 12-vuotiaalle lapselle, varaathan sen Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalle. Itse rokottaminen alkaa molemmissa rokotuspisteissä viikolla12.

Myös omakustanteisesti rokotteen ottavat voivat varata ajan samaan tapaan kuin rokotusohjelmaan kuuluvat. Jos haluat ottaa rokotteen omakustanteisesti, pyydä ajanvarauksen yhteydessä resepti rokotteeseen. Hankithan rokotteen apteekista ennen rokotukseen tuloa. Terveysasemalla rokotuskäynti on maksuton myös omakustanteisesti rokotteen ottaville, mutta rokote tulee maksaa itse. Söderpointissa ja muilla yksityisillä palveluntarjoajilla myös rokotuskäynti on maksullinen omakustanteisesti rokotteen ottaville.

Linkit:

Lisää tietoa TBE-rokotteesta THL:n verkkosivuilla
THL:n kartta ja tiedot puutiaisaivotulehduksen (TBE) esiintyvyydestä ja rokotussuosituksista tartuntapaikkakunnittain (Kartta päivitetään 9.3.2021)

Viimeksi muokattu 08.03.2021