Influenssarokotusta ei anneta enää maksutta kaikille riskiryhmäläisten lähipiiriin kuuluville

Maksuttomasti influenssarokotteen saavat nyt ne lähipiiriin kuuluvat, jotka asuvat samassa asunnossa tai ovat muuten viikoittain kasvotusten tekemisissä erityisen alttiin suojattavan riskiryhmäläisen kanssa. Muiden lähipiirin kuuluvien suositellaan jatkossa ottavan influenssarokote omakustanteisesti. Influenssarokotusta siis suositellaan edelleen kaikille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen, mutta vain osa heistä saa rokotteen maksutta ja osa ei.

-Aiemmin olemme antaneet influenssarokotteen maksutta kaikille niille perusterveille, jotka ovat sitä pyytäneet lähipiiriin vedoten. Nyt noudatamme tiukentunutta valtakunnallista uutta ohjetta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että suojattavan riskiryhmäläisen terveydentilasta sekä kontaktin läheisyydestä kysytään tarkemmin, jos perusterve pyytää maksutonta rokotusta Sipoon terveyspalveluista, kertoo palvelupäällikkö Pernilla Eriksén Aikuisten ennalta ehkäisevistä terveyspalveluista.

Asiassa luotetaan ihmisten omaan kertomaan. Erityisen alttiin henkilön lähipiiriin kuulumista ei tarvitse todistaa esimerkiksi lääkärintodistuksella tai muulla todistuksella. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi ja päättää, onko ihmisellä asetuksen mukainen lähikontakti vakavalle influenssalle erittäin alttiiseen ihmiseen.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat:

  • voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset
  • vakavasti sairaat ihmiset
  • vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa
  • perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat
  • alle 6 kuukauden ikäiset lapset
  • raskaana olevat

Tarkemmat määritelmät näistä mainituista ryhmistä voit tarkistaa THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.

Omakustanteista rokotusta suositellaan monille

Omakustanteisesti influenssarokotteen voi ostaa esimerkiksi reseptillä apteekista (itse rokotteen hinta on yleensä noin 15 euroa) tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Jos ostaa itse rokotteen apteekista, on rokotuskäynti maksuton Nikkilän sosiaali-ja terveysasemalla, mutta siihen tulee varata aika. Myös moni työnantaja tarjoaa työntekijöilleen influenssarokotusta.

Omakustanteisesti influenssarokotuksen ottamista suositellaan Suomessa myös kaikille niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis ihminen.

Alttiita ovat:

  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat
  • 65 vuotta täyttäneet
  • alle 7-vuotiaat lapset

Linkit:

Kuulutus kausi-influessarokotteesta Sipoossa
Sipoon terveyspalveluiden ajanvaraus netissä
THL: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset

 

Viimeksi muokattu 02.11.2021