Helmikuun 1. päivänä järjestettävä mielenilmaus saattaa vaikuttaa Sipoon kunnan palveluihin

Kouluissa esimerkiksi koulunkäynninohjaajia saattaa olla poissa työstään. Sen sijaan opettajat ovat pääosin virkasuhteessa ja näin ollen työskentelevät normaaliin tapaan myös 1. helmikuuta. Mielenilmaus saattaa näkyä myös koulujen siivouksessa ja kouluruuassa. Kouluruokailu pyritään järjestämään pääosin normaaliin tapaan, mutta ruokalistaan voi tulla muutoksia, koska tilanne vaikuttaa elintarvikkeiden saatavuuteen tavarantoimittajilta.

Pääkaupunkiseudun päiväkoteja sulkeva kahden vuorokauden lakko ei koske Sipoota, vaan päiväkodit pysyvät avoinna Sipoossa. Päiväkodeissa saatetaan kuitenkin joutua tekemään mielenilmauksen takia erityisjärjestelyjä torstaina 1. helmikuuta, kuten yhdistämään lapsiryhmiä. Myös päiväkodeissa mielenilmaus voi vaikuttaa siivoukseen, ja päiväkotiruokailussa saattaa tulla muutoksia ruokalistaan.

Mielenilmauksen vaikutukset voivat näkyä myös muiden kunnan kiinteistöjen siivouksessa ja huollossa sekä katujen talvikunnossapidossa. Mielenilmaus saattaa esimerkiksi siirtää katujen aurausta tai hiekotusta myöhemmäksi. Mielenilmaus saattaa myös viivästyttää torstaina 1.2. liikuntapaikkojen ylläpitoa, kuten hiihtolatujen ajamista, jääkenttien ylläpitoa ja liikuntapaikkojen pysäköintipaikkojen aurausta.

Linja-autoalan lakko vaikuttaa koulukuljetuksiin ja joukkoliikenteeseen perjantaina 2.2.

Torstaina 1.2. järjestettävä mielenilmaus ei koske joukkoliikennettä. Sen sijaan linja-autoalan lakko perjantaina 2.2. haitannee merkittävästi bussilla tehtäviä koulumatkoja koko päivän ajan sekä näkyy muutenkin Sipoon joukkoliikenteessä. HSL arvioi, että suurin osa bussiliikenteestä jää ajamatta perjantain aikana.

HSL tiedottaa lakon vaikutuksista HSL:n liikenteeseen verkkosivuillaan. Joukkoliikenteellä kulkevien oppilaiden huoltajat voivat seurata HSL:n verkkosivuilta, mitä vuoroja ajetaan. Jos normaalisti käytettävä vuoro ei kulje eikä bussilla pääse kouluun, huoltajan velvollisuus on järjestää oppilaan kuljetukset. Tiettävästi taksit eivät ole mukana lakossa, ja taksilla ajettavien koulukyytien ennakoidaan toimivan tavalliseen tapaan.

Huoltajat voivat hakea avustusta peruutusten aikana tehtyihin koulumatkoihin. Niille oppilaille, jotka eivät voineet käyttää linja-autoa koulumatkoihin peruutusten aikana, on mahdollista anoa korvausta huoltajan hoitamista kuljetuksista Wilman kautta.

Korvausta anotaan Wilmassa koulukuljetushakemuksella saattoavustuksen muodossa. Edellytyksenä on, että oppilaalla on voimassa oleva päätös siitä, että hänellä on oikeus koulukuljetukseen linja-autolla matkakortin muodossa.

Hakemukseen tulee täyttää myös huoltajan tilinumero ja lakon aikana ajetut kilometrit koulupäivittäin. Tilinumerolle on hakemuksessa oma kenttä, ajetut kilometrit voi kirjoittaa ”Kuljetuksen lisätietoja” -kenttään.

Korvaus huoltajan itse huolehtimasta kuljetuksesta lasketaan lapsikohtaisesti kilometrikorvauksena kodin ja koulun väliltä perustuen kulloinkin KELAn voimassa olevaan oman auton käytöstä maksettavaan korvaukseen. Hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä.

 

Viimeksi muokattu 29.01.2024