Sipoo

Sipoo on kaksikielinen kunta Uudellamaalla, Helsingin tuntumassa. Pohjois- ja Kaakkois-Sipoossa on laajoja metsäalueita. Keski-Sipoolle ovat ominaisia kumpuilevat peltoalueet, joiden halki Sipoonjoki laaksoineen ulottuu etelään kohti Suomenlahtea. Etelä-Sipoon rannikkomaisemissa lahdet avautuvat saaristoon ja merelle päin.

Kunnan keskus Nikkilä sijaitsee Keski-Sipoossa. Nikkilästä noin 10 km etelään sijaitsee Etelä-Sipoon paikalliskeskus Söderkulla. Eteläisen Sipoon halki kulkee Uusi Porvoontie (tie 170) ja Porvoonväylä (valtatie 7, E 18) Helsingin seudulta itään Porvooseen päin. Sipoon läntisellä puolella kulkee Lahdentie (tie 140) ja Lahdenväylä (valtatie 4, E 75) Helsingin seudulta pohjoiseen.

 

Kunnan vaakuna

Kunnan vaakunassa on mustaa taustaa vasten hopeinen sudenpää aaltoilevaksi muotoillun hopeisen parrun päällä. Kunnanvaakunan on suunnitellut heraldikko Olof Eriksson. Kunnanvaltuusto hyväksyi kunnanvaakunan 16.6.1954. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan 25.2.1955.

 

Kunnan logo

Logo on otettu käyttöön tammikuussa 2018. Logo syntyi osana yhteistyötä ammattikorkeakoulu Haaga-Helian kanssa.

 

Sipoo-leivonnainen

Sipoo-leivonnainen

Sipoon nimikkoleivonnainen on puolukkaleivos ruisporkkanapohjalla. Sipoo-leivonnainen valittiin leivonnaiskilpailussa maaliskuussa 2017. Makeaa nimikkoleivonnaista etsittiin kaikille sipoolaisille avoimella kilpailulla.

Sipoo-leivonnaisen on luonut sipoolainen Nina Vähätörmä. Sipoo-leivonnaisen luojan ja kilpailun voittajan mukaan Sipoosta puhuttaessa mieleen nousee kolme vahvaa ajatusta: suuret peltoaukeat, metsät rikkaine luonnonvaroineen ja marjoineen sekä Ingman maitotuotteineen. Näistä mielikuvista syntyy ruisporkkanapohjalle nostettu puolukkamousse ja makua pehmentävä valkosuklaa. Leivoksen kruunaa herkullinen puolukkakinuski.

Sipoo-leivonnaisen reseptin löydät täältä.