UPEA17 <3 Aravatalo

Sipoon kunta osallistuu valtakunnalliseen UPEA17-kaupunkitaidetapahtumaan. UPEA17 kerää huippuluokan koti- ja ulkomaisia taiteilijoita maalaamaan taidetta rakennusten seiniin ja julkisille paikoille eri puolilla Suomea. Rustam Qbic tulee tekemään koko rakennuksen kattavan muraalitaideteoksen Nikkilään Aravatalon (Pohjoinen koulutie 1) seiniin. UPEA17 järjestetään 1.-24.9.2017, ja Aravatalon seiniin teos maalataan arviolta 13.-29.9.2017.

Qbicin sadunomaiset teokset ihastuttavat ympäri maailmaa

Maailmaa kiertävä kuvataiteilija Rustam QBic on tunnettu ja arvostettu tekijä urbaanin taiteen kentällä. Taiteessaan Qbic yhdistelee modernin katutaiteen ja perinteisen kuvataiteen keinoja hyvin hienovaraisella tavalla. Hän painottaa etenkin tarinallisuutta ja värien harmonisuutta, ja suunnittelee teokset aina tarkasti ympäristöönsä sopiviksi. Inspiraatiota ja aiheita Qbic ammentaa etenkin luonnosta, kirjallisuudesta ja läheisistä ihmisistään. Hänen aavistuksen sadunomaiset teoksensa muodostavat mielikuvituksellisia hahmoja ja unenomaisia paikkoja, jotka herättävät ihastusta ympäri maailman. Qbicin teoksia voi nähdä muun muassa Venäjällä, Sveitsissä, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

”UPEA17-tapahtuman tuottajat lähestyivät Sipoon kuntaa ja tarjosivat mahdollisuutta osallistua tapahtumaan. Aravatalo valikoitui kohteeksi, koska se sijaitsee keskeisellä paikalla ja suunniteltu teos sopii hyvin yhteen vieressä sijaitsevan kirjaston ja Nikkilän sydämen kanssa.”

Kertoo hanketta Sipoon kunnassa koordinoiva suunnittelija Suvi Tuiskunen.

Kunnan arvosteluraati on valinnut taiteilijan yhteistyössä tapahtuman tuottajien kanssa sekä tuottanut taiteilijalle tausta-aineistoa Nikkilästä ja Aravatalosta. Raatiin on koottu edustus eri yksiköistä. Raatiin kuuluvat rakennusvalvontapäällikkö Ulla-Maija Upola, kulttuurijohtaja Anne Laitinen sekä tekniikka- ja ympäristöosaston suunnittelija Suvi Tuiskunen. Raati hyväksyy luonnoksen ennen maalaustyön aloittamista.

Aravatalo tapahtuman yhtenä kärkikohteena

Aravatalon maalaamisen lähtökohtana on ollut muraalin värimaailman ja tyylin sovittaminen ympäristöönsä. Tarkoituksena on ollut varmistaa, että taideteos sopii Nikkilän luonteeseen. Rakennuksen sivulta toiselle jatkuva taideteos rikastuttaa Iso Kylätien vartta tuoden esiin paikan erityisyyttä. Aravatalon maalaaminen tulee olemaan yksi UPEA17-tapahtuman kärkikohteista, koska se maalataan kokonaan. Se tarkoittaa, että Aravatalo nousee erityisesti esille tapahtuman markkinoinnissa. Tapahtuman yhtenä kumppanina on Visit Finland, joten Aravatalon maalaaminen tuo Sipoolle näkyvyyttä myös matkailukohteena.

Aravatalon maalaamisesta päätti tekninen valiokunta kokouksessaan 7.3.2017. Toteutettava muraali maalataan UPEA17:n yhteistyökumppanin Tikkurilan ulkomaaleilla, joten se täyttää teknisesti huoltomaalauksen vaatimukset eikä aiheuta lisäkustannuksia verrattuna tavanomaiseen huoltomaalaukseen. Aravatalossa on kunnan tekniikka- ja ympäristöosaston toimistotiloja.