< Ajankohtaista
12.03.2020

Sipoo varautuu uuteen koronavirukseen monin tavoin ja pyrkii osaltaan hidastamaan epidemian alkamista

Sipoo varautuu uuteen koronavirukseen monin tavoin ja pyrkii osaltaan hidastamaan epidemian alkamista
Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Toimimme Sipoossa kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan.

Kunnan palveluissa varauduttu koronavirusepidemiaan (COVID-19) ja sen mahdollisesti aiheuttamiin järjestelyihin palveluissa. Kunnan valmiutta on nostettu. Etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa on varauduttu siihen, että myöhemmin saatetaan joutua supistamaan tai ajamaan alas osa kiireettömistä palveluista ja vapauttamaan henkilökuntaa sieltä kiireellisempiin tehtäviin.

Yleisötilaisuudet perutaan ja kunnan sisäliikuntatilat suljetaan

Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Sipoon kunta on päättänyt myös perua kunnan järjestämät pienemmät yleisötilaisuudet tässä vaiheessa huhtikuun loppuun saakka ja harkitsee sen jälkeen mahdollista jatkoa tilanteen mukaan uudelleen. Muun muassa tulevalle sunnuntaille suunniteltu Lasten liikuntamaa -tapahtuma on peruttu ja samoin alkuviikon satutunnit kirjastoissa.

-Kehotamme kuntalaisia myös harkitsemaan itse, minkälaisiin muihin tilaisuuksiin ja kokoontumisiin he osallistuvat, sanoo kunnanjohtaja Mikael Grannas.

Kunta on päättänyt myös maanantaista alkaen huhtikuun loppuun saakka sulkea yleisöltä kunnan sisäliikuntatilat, kuten liikuntasalit ja Monitoimihallin. Kunta suosittelee kuntalaisia välttämään lähikontakteja muutenkin harrastuksissa ja vapaa-ajalla.

Vierailuja ympärivuorokautisissa asumisyksiköissä ei suositella

Ympärivuorokautisissa asumisyksiköissä asuvat, kotona asuvat iäkkäät ja terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosaston potilaat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin. Vierailuja ikääntyneiden asumispalveluyksiköissä ja terveyskeskussairaalan Akuutti- ja kuntoutusosastolla ei suositella. Omaisia pyydetään harkitsemaan yhteyden pitämistä muilla keinoin.

-Näin voimme kaikki suojella läheisiämme, Grannas vetoaa.

Pyydämme myös, että ulkomailla matkustaneet eivät vieraile yksiköissä 14 vuorokauden sisällä paluustaan Suomeen.

Varhaiskasvatukseen ja kouluun ulkomailta palavien tulee sopia paluusta

Kaikkialta ulkomailta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä palveluntuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Jos siis lapsesi on palaamassa varhaiskasvatukseen tai kouluun ulkomailta, olethan ensin yhteydessä päiväkodin johtajaan tai koulun rehtoriin. Suosittelemme, että lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta tai koulusta kaksi viikkoa ulkomailta paluun jälkeen. Pyydämme myös, etteivät flunssaoireiset lapset tule kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka eivät olisikaan matkustaneet ulkomailla.

Kunta on myös linjannut, että koulujen luokkaretket ja muut matkat perutaan huhtikuun loppuun saakka. Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa myös ohjeistetaan tehostetusti käsi- ja yskimishygieniaa. Koululiikunnassa pyritään myös välttämään lähikontaktilajeja ja suosimaan ulkoliikuntaa.

Kunta välttää työmatkustamista

Kunta on myös ohjeistanut henkilöstöään koronavirukseen liittyen ja ohjeistuksia päivitetään ajantasaisen koronavirustilanteen mukaan. Kunnan työntekijöitä on muun muassa kehotettu jo tiistaina välttämään työmatkoja ulkomaille sekä osallistumaan runsaasti osallistujia vetäviin koulutustilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien avulla. Kunta suosittelee henkilöstöä myös noudattamaan ulkoministeriön suositusta vapaa-ajan matkustamisen osalta.

Sipoon kunnan kaikkea henkilöstöä on kehotettu jäämään pois työpaikalta kahdeksi viikoksi ulkomailta paluun jälkeen, jos mahdollista. Henkilöstöä on myös yleisesti kannustettu etätyöhön. Kokouksia ja työryhmien tapaamisia on ohjeistettu pitämään ensisijaisesti etäyhteyksien avulla.

Tiedottaminen liittyen koronavirukseen

HUS-alueen koronavirustartunnoista tiedotetaan vain alueellisella tasolla. Jos koronavirus sen sijaan aiheuttaa Sipoossa erityistoimia tai toimia sipoolaisilta, kunta tiedottaa asiasta mahdollisimman nopeasti. Tiedotuslinjalla huolehditaan siitä, että asukkaiden, potilaiden ja altistuneiden yksityisyyden suoja säilyy.

Löydät ajankohtaista tietoa koronaviruksesta terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta. THL päivittää tilannekuvaa ja ohjeita verkkosivuillaan.

Tavoitteena on epidemian alkamisen hidastaminen

Viranomaisten toiminnan tavoitteena on hidastaa epidemian alkamista ja epidemiaa Suomessa. Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja vähentää jatkotartuntoja selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita. Torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista sekä turvata terveydenhuollon toimintakykyä.

Mahdollinen karanteeniin asettamispäätös tehdään aina terveydenhuollon toimesta. Lähtökohtaisesti ohjeena karanteenille on, että karanteeniin asetetaan henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa yli 15 min suljetussa tilassa.

Altistumisen takia karanteeniin määrätyn henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalisti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, soita ensin!

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, soita aina ensin! Puhelimessa ammattilainen arvioi tilanteesi ja ohjaa tarvittaviin jatkoselvityksiin.
Arkisin ma-to 8-17, pe 8-16 Sipoon terveyskeskukseen puh. 09 2353 6001
Muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun puh. 116 117

Suurin riski tartunnalle on, jos olet 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua oleskellut tähän asti epidemia-alueeksi luokitelluilla alueilla tai ollut lähikontaktissa henkilön kanssa, jolla on varmuudella todettu koronavirus.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Koronaviruksen taudinkuvaan voi kuulua kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä ja väsymystä.

Tartuntaepäilyissä toimitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpideohjeiden mukaisesti.

Käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa

Muistathan, että käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa. Saippuapesu on paras tapa pestä kädet.

Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu nestesaippualla ja vedellä ei ole mahdollista. Käsihygienia torjuu myös kausi-influenssaa.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Linkkejä:
THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
THL: Tietoa taudista COVID-19
THL: Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin
HUS: Ohjeita ja uutisia koronaviruksesta
Valtioneuvoston kanslia: Hallituksen suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi


Viimeksi muokattu
13.03.2020