HUS tiedottaa: HUSin laboratoriot toimivat pääsääntöisesti ajanvarauksella − varaa aika verkossa

HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratorioasiakkaille tekemän kyselyn perusteella 70 % haluaa tulla näytteenottoon ajanvarauksella ja 30 % vuoronumerolla.

”Tästä syystä lisäämme näytteenoton ajanvaraustoimintaa vastaamaan tuota suhdetta. Tämä vähentää samalla laboratorioiden ruuhkia aamuisin sekä sujuvoittaa kiireellisten tapausten ja päivystysasiakkaiden palvelua”, kertoo ylihoitaja Tuija Ohranen.

Ajan voi varata verkosta itselle sopivaan laboratorioon. Ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse.  Kiireellinen näytteenotto toimii edelleen vuoronumerolla.

”Aamuruuhkat voi välttää varaamalla aikoja iltoihin ja iltapäiville. Suurin osa tutkimuksista ei vaadi aamukäyntiä eikä paastoa. Ennen kuin varaa ajan, pitää laboratoriotutkimuksia varten olla aina lääkärin lähete”, neuvoo Ohranen.

Koska osa laboratorioista toimii vain ajanvarauksella, vuoronumerolla tulevien kannattaa tarkistaa aukioloajan lisäksi jonotusmahdollisuus HUSin nettisivuilta.

Paastoa ei enää tarvita veren rasvatutkimuksiin

Toinen näytteenotossa jo käynnissä oleva muutos koskee paaston tarpeellisuutta.

”Muutamasta tuhannesta laboratoriotutkimuksesta enää parikymmentä edellyttää paastoa. Syömättä ja juomatta tarvitsee olla vain ennen paastoverensokeri- tai muutamaa muuta harvinaisempaa tutkimusta varten”, sanoo ylilääkäri, kliinisen kemian professori Kari Pulkki.

Laboratoriotutkimusten paastokäytännöt ja viitearvot voi tarkistaa Käypä hoito -suosituksista. Tieto veren rasvatutkimuksia koskevista uusista käytännöstä ei ole ihan vielä saavuttanut kaikkia lääkäreitä.

”Tällä hetkellä noin 70 % lipiditutkimuslähetteistä tulee ilman paastoa. Tavoitteena on, että niistä 95 % olisi ilman paastoa”, esittää Pulkki.

Käypä hoito -suositus: Diagnostiikka, dyslipidemiat

 

Viimeksi muokattu 22.06.2022