Sipoon saaristokierroksella parhaat palat merellisestä Sipoosta

Teksti ja kuvat:
Kristian Meurman
etunimi.sukunimi@sipoo.fi

Lähtö- ja paluupaikkana Itäkeskus

Helsingin Itäkeskuksesta on näppärät bussiyhteydet ja vain yhdellä vaihdolla pääset idässä sijaitsevaan Kalkkirantaan. Paluukyyti onnistuu niin ikään vain yhdellä vaihdolla lännessä sijaitsevasta Gumbostrandista käsin. Itäkeskukseen taas pääsee metrolla muutaman minuutin välein lähtevillä vuoroilla Helsingin keskustasta tai vaikka Espoosta asti.

Söderkullan kautta Kalkkirantaan

Itäkeskus – Söderkulla – Kalkkiranta

Kokonaiskesto: 1 tunti 2 minuuttia
Bussilipun hinta: BCD-vyöhykelippu 4,10 € / lapset 7-17 v. 2,10 € *
Bussi 842 lähtee
Itäkeskuksesta laiturilta 8 kello 12:38
Bussi 842 saapuu Söderkullaan kello 13:05
Bussi 995 lähtee
Söderkullasta kello 13:07
Bussi 995 saapuu
Kalkkirantaan kello 13:16

Itäkeskuksen bussiasema.
Sipoon suuntaan lähtevät bussit Itäkeskuksen terminaalista laiturilta 8.

*Helsingin keskustasta matkustettaessa tarvitaan ABCD-vyöhykelippu (5,70 / 2,90 €)

Hyppään ilmastoituun bussiin Itäkeskuksen Tallinnanaukion bussiterminaalissa ja maksan HSL:n mobiiliapplikaatiolla bussilipun BCD-vyöhykkeille. Matka taittuu niin läpi maalaismaiseman kuin urbaanimman miljöön. Halutessani, olisin voinut hypätä kyydistä aikaisemmin, esimerkiksi Joensuun tilan pysäkillä, mikäli mieleni olisi tehnyt merimaiseman sijaan mennä ihastelemaan kaunista Sipoonjokea. Tällä kertaa mieleni kaipaa kuitenkin merelle, joten jään Itäkeskuksesta lähteneen bussin kyydistä pois Söderkullassa, jossa on vaihto pienempään pikkubussiin, joka lähtee samalta pysäkiltä parin minuutin odottelun jälkeen.

Kiemurreltuaan noin 7,5 kilometrin matkan, pikkubussi kaartaa Kalkkirannan sataman kääntöpaikalle. Pörtö Linen M/S Sibbe odottaa jo vuoroaluslaiturissa, mutta hyvin ehtii halutessaan pikaisesti napata jäätelön Kalkkirannan grillikioskilta.

Kalkkiranta – Norrkullalandet

M/S Sibbe lähtee Kalkkirannasta kello 13:30
M/S Sibbe
saapuu Norrkullalandetiin kello 13:45
Vuoroliikenne
Kalkkirannasta Norrkullalandetiin on maksutonta

Merimatka voi alkaa! M/S Sibbe taittaa lyhyen matkan Norrkullalandetin saareen vajaassa vartissa, pysähtyen saaren itäpuolella sijaitsevalla vuoroaluslaiturilla. Mikäli haluaisin kulkea jollekin muulle laiturille, veloittaisi kapteeni pienen summan, mutta yleisten laiturien välinen vuoroliikenne on Sipoon saaristossa maksutonta ainakin kesän 2021 ajan. Merimatkasta olisi mieluusti nauttinut pidempäänkin, etenkin kun aurinko helottaa lähes pilvettömältä taivaalta ja ajon myötä syntyvä kevyt tuulenvire vilvoittaa mukavasti. Onneksi kohta pääsee pulahtamaan veteen!

Pörtö Linen alus M/S Sibbe.
Pörtö Linen M/S Sibbe ajaa Kalkkirannasta Norrkullalandetiin ja Gumbostrandiin.

Norrkullalandetin näköalatornista näkee kauas

Jos ei halua pelkästään loikoilla rannalla, voi kävellä pääpolulta noin 600 metrin päässä sijaitsevalle näköalatornille, josta käsin aukeaa huikea maisema kohti itäistä ja eteläistä Sipoon saaristoa. Kauimpana näkyvät saaret ovat jo Porvoon puolella ja oikein kirkkaalla säällä voi jopa nähdä Tove Janssonin Muumi-kirjoista tutun Söderskärin majakan horisontissa. Näkeepä myös Helsingin puolella nousevat tornitalot ja Vuosaaren satamaan seilaavat laivat.

Näkymä Norrkullalandetin näköalatornista kohti Sipoon saaristoa.
Norrkullalandetin näköalatornista näkee kauas.

Omat eväät tai herkuttelua Seasongin kahvilassa

Norrkullalandetissa erilaisia rantoja on useita. Voi valita perinteisen hiekkarannan – näissäkin riittää valinnanvaraa – tai halutessaan voi loikoilla myös auringon lämmittämällä kalliolla. Tilaa polskimiselle riittää ja jos ei auringossa maaten meinaa tulla lämmin, voi aina urheilla hien pintaan pelaamalla rantalentopalloa.

Grillipaikkoja on useita ja polttopuita sekä kiinteästi asennettu kirves ja leka näiden pilkkomiseen löytyvät myös. Halutessaan voi toki tuoda omatkin puut mukanaan ja sopivia puita voi ostaa esimerkiksi Kalkkirannan På Krogen-ravintolasta, joka myy myös herkkukasseja mukaan otettavaksi – tämän tosin esittelen erillisessä jutussa.

Grillipaikka merenrannassa Norrkullalandetissa.
Norrkullalandetista löytyy hiekkarantojen lisäksi kalliota. Grillipaikkoja ja istumaryhmiä on useita ympäri rantaviivaa.

Jos ei halua raahata eväitä mukanaan, voi Seasongin mökkikylän yhteydessä löytyvästä Café Seasongista tilata herkullisen katkarapuleivän tai miksei vaikka lihapiirakan. Café Seasongissa on myös anniskeluoikeudet, joten lasillinen viiniä tai raikas olut sopivat merimaisemaa ihaillen palan painikkeeksi. Kahvilan lisäksi Seasongilta voi varata saunan tai paljun perheen tai kaveriporukan kesken ja kahvilan terassilla järjestetään myös erinäisiä musiikkiohjelmia sekä muun muassa moottorivenekilpailuita pitkin kesää.

Sipoo by the sea

Norrkullalandet – Gumbostrand

M/S Sibbe lähtee Norrkullalandetista kello 16:10
M/S Sibbe
saapuu Gumbostrandiin kello 17:15
Vuoroliikenne
Norrkullalandetista Gumbostrandiin on maksutonta

Reilun parin tunnin nautiskelun jälkeen on aika jälleen lähteä merimatkalle. Nyt luvassa on Sipoon saaristokierros, jonka aikana pääsee näkemään niin avomerta kuin suojaisaa sisäsaaristoa. M/S Sibbe lipuu ohi pittoreskien saaristomökkien ja hulppeiden huviloiden ja hyvällä tuurilla saattaa nähdä jopa Simsalön ammattikalastajan työnsä touhussa.

Kapea väylä Simsalön lähettyvillä sekä lateraaliviittaportista läpi ajava pienvene.
Väylä on paikoin kapea ja vaatii osaavan kipparin.

Paikoin väylä on siinä määrin kapea, että melkein jännittää, että mahtuuko Sibbe tiukoista reimariporteista, mutta Pörtö Linen ammattitaitoinen kapteeni veivaa laivan tottuneesti kapeikosta toiseen.

Takaisin Itäkeskukseen

Gumbostrand – Vaakkola – Itäkeskus

Kokonaiskesto: 1 tunti
Bussilipun hinta: BCD-vyöhykelippu 4,10 € / lapset 7-17 v. 2,10 € *
Bussi 994K lähtee
Gumbostrandista kello 17:20
Bussi 994K pysähtyy Vaakkolan pysäkillä (Porvoon suuntaan) kello 17:30
Bussi 842 pysähtyy
Vaakkolan pysäkillä (Helsingin suuntaan) kello 17:57
Bussi 842 saapuu
Itäkeskukseen kello 18:20

*Mikäli matka jatkuu Helsingin keskustaan, tarvitaan ABCD-vyöhykelippu (5,70 / 2,90 €)

Lopulta saavumme Gumbostrandiin, jonka sataman kupeeseen kaartaa hetken päästä samanlainen pikkubussi, kuin millä kuljettiin Söderkullasta Kalkkirantaan. Ystävällinen kuljettaja ajaa kauniiden maisemien läpi kiemurtelevan Gumbontien päätyyn, kääntyy päätielle ja neuvoo mistä kohdin tie kannattaa ylittää, jotta pääsee oikealle bussipysäkille.

Gumbon kioskilta voi olla hyvä idea ostaa raikas juoma mukaan, koska Vakkolan bussipysäkillä joutuu reilu parikymmentä minuuttia odottamaan Itäkeskukseen kulkevaa bussia.

Gumbostrandin satamasta löytyy kioski, joka myy muun muassa grilliherkkuja. Kioskilta voi ostaa myös esimerkiksi juotavaa mukaan.

Halutessaan voisi toki kävellä Gumbostrandin satamasta päätielle, jolloin aikaa kävelylle olisi hyvä varata reilu puoli tuntia. Toisaalta parin kymmenen minuutin bussin odottelu ei raikkaan juoman kanssa auringossa tunnu lainkaan hölmömmältä ajatukselta.

Lopulta bussi 842 saapuu ja kuljettaa takaisin lähtöpisteeseen, eli Itäkeskukseen, jonne saavumme kello 18:20. Ihana päivä saaristossa on pulkassa ja on aika siirtyä Itäkeskuksesta kotia kohti.

Linkit:

HSL Reittiopas
Pörtö Line Sipoon reittiliikenteen aikataulut
Café Seasong
Gumbo Kiosk

Viimeksi muokattu 04.07.2022