Sipoossa aletaan antaa kolmansia koronarokotusannoksia voimakkaasti immuunipuutteisille

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan heidät, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai terveydentiloista tai jotka saavat jotakin seuraavista hoidoista:

  • Elinsiirto
  • Kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Tarkemmat määrittelyt näistä sairauksista, terveydentiloista ja hoidoista voit lukea THL:n verkkosivuilta tästä linkistä.

-Koko Suomessa arvioidaan olevan noin 50 000 henkilöä, jotka kuuluvat näihin voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmiin. Sipoossa siis tämä kolmas rokotekierros koskee siis vain hyvin harvoja sipoolaisia, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo.

Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa rokotevalmistetta kuin toinen rokoteannos. Sipoossa kolmansiin rokoteannoksiin käytetään käytännössä Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta.

Alkuvaiheessa ajanvaraus kolmanteen rokoteannokseen onnistuu vain puhelinpalvelusta numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Ajanvaraus nettipalvelussa koronarokotusaika.fi saadaan käyttöön vasta myöhemmin. (Päivitys 24.9.2021: Koronarokotusaika.fi- sivustolla on nyt mahdollista varata aika voimakkaasti immuunipuutteisten henkilöiden 3. rokotukseen.)

Sipoossa kolmas koronarokotuskierros koskee tässä vaiheessa ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisia sipoolaisia ja muutamia yksittäisiä sosiaali- ja terveydenhuollon työtekijöitä, jotka ehtivät saada rokotteen 3-4 viikon välillä. Sipoossa ei ole laajemmin sellaista sote-henkilöstöä, jotka olisivat saaneet rokotteen alkuvuonna 3-4 viikon aikavälillä, eikä HUS-alueella käynnissä oleva kolmas kierros vanhenemassa olevalla rokote-erällä ei koske Sipoota muutoinkaan. Vanhentuvaa Moderna-rokote-erää ei siis jaeta Sipoossa.

THL on ehdottanut, että kolmansia annoksia tarjottaisiin niille rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa rokotetuille, jotka ovat saaneet rokotuksen 3-4 viikon annosvälillä. THL valmistelee ohjetta kolmansien annosten aloittamista tälle ryhmälle ja ohjeistus pyritään antamaan pian.

Linkit:

THL:n tarkempi määrittely voimakkaasti immuunipuutteisista sairauksista ja terveydentiloista
Sipoon kunnan koronaviruksen teemasivut

 

Viimeksi muokattu 24.09.2021