Kolmansia koronarokotuksia tarjotaan Sipoossa kaikille aikuisille 5-6 kuukauden päästä toisesta annoksesta

Suositeltu annosväli toisen ja kolmannen rokotteen osalta on nyt 5-6 kuukautta. Samalla vähimmäisannosväli lyhentyy riskiryhmien ja 60 vuotta täyttäneiden osalta 5 kuukauteen toisesta rokoteannoksesta, kun se aiemmin oli 6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan jo 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Rokotusaikoja Sipoossa avataan aina varattavaksi muutamaksi viikoksi eteenpäin kerrallaan. Oma rokotusaika kolmanteen annokseen kannattaa siis varata aikaisintaan muutamia viikkoja ennen sitä, kun toisen rokoteannoksen saamisesta alkaa kulua 5 kuukautta. Pidemmälle eteenpäin ei aikoja ole varattavana. Jos ei muista, milloin on saanut toisen rokoteannoksen, voi asian tarkistaa netissä Omakanta-sivuilta.

-Pyrimme avaamaan aikoja siten, että sipoolaiset pääsisivät halutessaan heti viiden kuukauden kohdalla omasta kakkosannoksestaan ottamaan kolmannen annoksen. Emme kuitenkaan voi luvata, että jokaiselle riittää rokotusaika juuri tuolloin. Rokotteita ja tiloja on riittävästi saatavilla, mutta rokottajien saatavuus saattaa vaihdella, mikä vaikuttaa rokotusaikojen määrään.  Toistaiseksi rokottajia on saatu riittävästi, sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko kertoo.

Tee ajanvaraus tai tule walk-in-vastaanotolle

Nettiajanvaraus koronarokotusaika.fi -palvelussa avataan lähiaikoina. (Päivitys 15.12: Nettiajanvaraus koronarokotusaika.fi-palvelussa on nyt avattu myös näihin rokotusryhmiin kuuluvien henkilöiden 3. rokotukseen.) Sitä ennen ajanvaraus kolmanteen rokoteannokseen toimii puhelimitse Sipoon terveyskeskuksen numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Kolmannen rokoteannoksen voi ottaa myös Sipoon ajanvarauksettomalla rokotusvastaanotolla, eli niin sanotulla walk-in-vastaanotolla sitten, kun toisesta rokoteannoksesta on ehtinyt kulua viisi kuukautta. Ajanvaraukseton vastaanotto palvelee rokottautujia jokaisena lauantaina klo 12-14 Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman P-kerroksessa, Fysioterapian käytävällä, huoneessa numero 3. Poikkeuksellisesti ajanvaraukseton vastaanotto on kuitenkin suljettuna lauantaina 25.12. ja lauantaina 1.1.2022.

Sipoon rokotuspisteellä käytössä Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokote

Sipoossa on koronarokotuksissa käytetty alusta saakka pääosin Biontech-Pfizerin mRNA Comirnaty -rokotetta, ja myös kolmansia rokoteannoksia annetaan tällä rokoteaineella.  THL ohjeistaa, että kolmannen annoksen voi antaa Biontech-Pfizer rokoteaineella myös henkilöille, jotka ovat saaneet aikaisemmat rokoteannokset Modernan Spikevax- tai  AstraZenecan Vaxzevria-rokoteella. Jos lääketieteellisestä syystä ei voida antaa mRNA-rokotetta, kolmas annos voidaan antaa Janssenin adenovirusvektorirokotteella siitä etukäteen sopimalla. Alle 30-vuotiaille miehille kolmas rokoteannos annetaan toistaiseksi vain Biontech-Pfizerin Comirnaty -rokotteella.

Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotuksista odotetaan tarkempaa ohjeistusta

Riskiryhmiin kuuluvien 5-11-vuotiaiden rokottamisen osalta Sipoossa odotetaan tarkempia ohjeistuksia ja lapsille tarkoitettujen rokotevalmisteiden saamista.

THL on suositellut, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä.

Toistaiseksi odotetaan erillisiä ohjeita ja määrittelyjä tämän ikäisten lasten riskiryhmistä ja vakavasti immuunipuutteisten lähipiiristä. Vielä ei ole myöskään tarkkaa tietoa, milloin lapsille tarkoitettua BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotetta saadaan käyttöön Sipooseen. Kunta tiedottaa ajanvarauksen avautumisesta 5-11-vuotialle riskiryhmäläisille, kun asiasta on tarkkaa tietoa.

Linkit:

Koronarokotusaika.fi (rokotusajan varaaminen)
HUS: (vihta.com) (koronarokotusajan vaihtaminen ja peruutus)
Oma Kanta-sivut (koronatodistus ja omien rokoteannosten tiedot)
Sipoon kunnan koronaviruksen teemasivut
THL:n tiedote 2.12.2021: THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta
THL:n tiedote 2.12.2021: THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta

 

Viimeksi muokattu 15.12.2021