12−15-vuotiaiden ei-riskiryhmäläisten koronarokotukset alkavat Sipoossa loppuviikosta

Kouluterveydenhuolto rokottaa isoimmilla kouluilla

Kouluterveydenhuollossa rokotteen ottamiseen ei varata erikseen aikaa, vaan kouluterveydenhoitajat ottavat oppilaita luokittain rokotuksiin. Asiasta kerrotaan lisää koulussa ja Wilman kautta.

Kouluterveydenhuollossa rokotteen voivat saada ne 6.-9. luokka-asteiden oppilaat, jotka käyvät muutenkin koulua Nikkilän Sydämessä tai Miilissä. Käytännössä tämä tarkoittaa Sipoonjoen yhtenäiskoulun, Kungsvägens skolan, Jokipuiston koulun, Söderkulla skolan ja Sipoonlahden koulun oppilaita.

Muiden ikäryhmästä tulee varata aika Sipoon yleisiin rokotuspisteisiin. Halutessaan myös Miilissä ja Nikkilän Sydämessä opiskelevat voivat varata ajan yleiseen rokotuspisteeseen.

-Huomioithan, että toinen rokoteannos pyritään antamaan aikanaan samassa paikassa, missä ensimmäinen annos on annettu. Jos siis oppilaalle annetaan koululla ensimmäinen annos, on tarkoituksena ottaa toinenkin annos aikanaan koululla, sanoo palvelupäällikkö Pernilla Eriksén Aikuisten ennalta ehkäisevistä terveyspalveluista.

Sipoonlahden koululla rokottaminen päästään aloittamaan perjantaina 13.8. alkaen ja Nikkilän Sydämessä rokotukset päästään aloittamaan maanantaina 16.8. alkaen. Kouluterveydenhuolto aloittaa rokotukset 9. luokkalaisista.

-Arvioimme, että kummallakin koululla rokotuksia ehditään antaa noin 80 nuorelle päivässä. Rokotusurakka ensimmäisen annoksen osalta kestänee pari viikkoa, Eriksén kertoo.

Ajanvarauksella rokotuspisteisiin

Rokotusaika Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman ja Söderpointin rokotuspisteisiin varataan ensisijaisesti verkkopalvelussa koronarokotusaika.fi.

Ajanvaraus onnistuu verkkopalvelussa koronarokotusaika.fi, jos nuorella itsellään on pankkitunnukset tai muu tapa tunnistautua palveluun. Myös huoltaja voi varata ajan alaikäisen puolesta. Jos nettiajanvarauksen kanssa on ongelmia, rokoteajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15.

-Yleisillä rokotuspisteillä on tarjolla vapaita rokotusaikoja heti perjantaista alkaen, ja ne ovat varattavissa heti kun ajanvaraus tälle kohderyhmälle aukeaa torstaina 12.8., Eriksén kertoo.

Walk-in-vastaanotot ilman ajanvarausta

Perusterveet 12−15-vuotiaat ovat myös lämpimästi tervetulleita Sipoon Walk-in-koronarokotusvastaanotolle 13.8 klo 10-13, joissa voi ottaa ensimmäisen rokoteannoksen ilman ajanvarausta. Walk-in-vastaanotoilla voivat rokottautua myös muut rokotusvuorossa olevat.

Walk-in vastaanotto järjestetään Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman P-kerroksessa, Fysioterapian käytävällä, huoneessa numero 3. Walk-in vastaanottoon saapuvat saavat vuoronumeron huoneen numero 3 ulkopuolella ja rokotuksia annetaan asiakkaiden saapumisjärjestyksessä.

Pyydämme vastaanotolle saapuvia huolehtimaan turvaväleistä ja mahdollisuuksien mukaan odottamaan omaa vuoroa ulkona, jos vastaanotolle muodostuu jonoa ja sisätilat ruuhkautuvat. Toivomme myös, että odotustiloihin tulevat vain rokotukseen tulijat ja enintään yksi saattaja esimerkiksi lapsen mukana.

Kela-kortti ja huoltajien suostumus mukaan

Rokotukseen tultaessa pitää mukana olla KELA-kortti tai henkilöllisyystodistus. Suosittelemme myös, että nuorelle tulostetaan mukaan huoltajien suostumus. Jos nuorella on useampi huoltaja, tulee suostumus saada kaikilta huoltajilta. Suostumuksen voi antaa kirjallisesti lomakkeella. Lataa lomake, tulosta se, täytä ja anna mukaan nuorelle rokotukseen tultaessa.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan.

-Jos nuori ei saa huoltajan suostumusta, arvioi terveydenhuollon ammattilainen, onko nuori kykenevä päättämään hoidostaan itse. Mutta ensisijaisesti toivomme, että nuorilla olisi aina suostumuslomake mukana. Se nopeuttaa rokottamista. Rokotusajat ovat vain viisi minuuttia, eikä aikaan ole laskettu arvioinnin tekemistä, Eriksén sanoo.

Rokotevalmiste riippuu rokotuspaikasta

Sipoossa annetaan Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta 12−15-vuotiaille yleisissä rokotuspisteissä. Kouluterveydenhuollossa annetaan Modernan Spikewax-rokotetta. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita. Kouluilla annetaan vain Modernaa, koska rokotteen käyttöön saattaminen ja säilytys soveltuu paremmin koulutiloihin. Jos nuori haluaa Pfizer-Biontechin valmistetta tulee hänen rokottautua yleisessä rokotuspisteessä.

Kouluterveydenhoitajien palvelut keskitetään rokotuksiin

Kouluterveydenhoitajat keskitetään perusopetuksessa viikoiksi 33 ja 34 koronarokotuksiin yläkouluille.

Muut koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat tauolla elokuun ajan. Vain akuutit kouluterveydenhuollon tarpeet voidaan hoitaa rokottamisen ohella.

Muutoin oppilaat voivat käyttää tavalliseen tapaan kunnan terveydenhuollon ja koulujen kuraattori- ja koulupsykologi palveluita tänä aikana.

Kysy 12−15-vuotiaiden rokotuksista

Mietityttääkö sinua nuorten koronarokotteet tai haluatko kysyä jotain rokotteista asiantuntijoilta? Osallistu THL:n avoimeen yleisötilaisuuteen verkossa torstaina 12.8. kello 17.30-18.30. Tilaisuuteen voi lähettää kysymyksiä 12−15-vuotiaiden koronarokotuksista ennakkoon. THL:n asiantuntijat vastaavat yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää THL:n tilaisuudesta THL:n verkkosivuilta tästä linkistä. THL:n sivuilta voit lähettää kysymyksesi ja liittyä linkistä mukaan tilaisuuteen.

Linkit:

Lomake: Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle
Ajanvaraus verkossa: Koronarokotusaika.fi
THL: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista
THL: Yleisötilaisuus 12−15-vuotiaiden koronarokotuksista 12.8.

 

Viimeksi muokattu 12.08.2021