De bästa bitarna av skärgården med Sibbo skärgårdsrundtur

Text och bilder:
Kristian Meurman
fornamn.efternamn@sipoo.fi

Avgång från och ankomst till Östra centrum

Från Östra centrum i Helsingfors finns det praktiska bussförbindelser och endast med ett byte kommer du till Kalkstrand i Sibbo. Återresan lyckas lika så med endast ett byte från Gumbostrand. Till Östra centrum är det enkelt att ta sig med metro från centrala Helsingfors eller exempelvis Esbo. Avgångarna går med några minuters intervaller.

Via Söderkulla till Kalkstrand

Östra centrum – Söderkulla – Kalkstrand

Resetid totalt: 1 timme 2 minuter
Bussbiljettens pris: BCD-zonbiljett 4,10 € / barn 7-17 år 2,10 € *
Buss 842 avgår
från Östra centrums plattform 8 klockan 12:38
Buss 842 anländer till Söderkulla klockan 13:05
Buss 995 avgår
från Söderkulla klockan 13:07
Buss 995 anländer
till Kalkstrand klockan 13:16

*Ifall man åker från Helsingfors centrum till Östra centrum, krävs ABCD-zonbiljett (5,70 / 2,90 €)

Östra centrum busstation.
Bussarna mot Sibbo avgår från Östra centrums bussterminals plattform nummer 8.

Jag hoppar ombord bussen som har luftkonditionering vid Revalsplatsens bussterminal i Östra centrum och betalar min BCD-zonbiljett med HRT:s mobilapplikation. Resan går igenom så väl urbana miljöer som odlingsmarker. Ifall jag velat, kunde jag hoppat av tidigare vid Hitåvägen och tagit mig till Sibbo ås strand. Denna gång längtar jag dock till havet och hoppar av bussen i Söderkulla centrum, där jag byter till en mindre minibuss, som avgår från samma hållplats efter några minuter.

Efter att minibussen slingrat den cirka 7,5 kilometer långa vägen anländer den till vändplatsen i Kalkstrands hamn. Pörtö Lines M/S Sibbe väntar redan vid turbåtsbryggan, men vill man så hinner man nog snabbt köpa en glass vid Kalkstrands grillkiosk.

Kalkstrand – Norrkullalandet

M/S Sibbe avgår från Kalkstrand klockan 13:30
M/S Sibbe
anländer till Norrkullalandet klockan 13:45
Reguljärtrafiken
från Kalkstrand till Norrkullaland är avgiftsfritt

Havsfärden kan börja! M/S Sibbe kör den korta vägen till Norrkullalandet på en knapp kvarttimme och tar iland vid holmens östra sida där turbåtskajen finns. Ifall jag skull vilja ta mig till någon annan brygga, skulle kaptenen ta en liten ersättning, men reguljärtrafiken till allmänna bryggor är avgiftsfritt åtminstone sommaren 2021. Man hade gärna kunna njuta längre av båtfärden, särskilt då solen skiner från en så gott som molnfri himmel och under färden fläktar vinden angenämt. Lyckligtvis kan man snart ta ett dopp i havet!

Pörtö Lines fartyg M/S Sibbe.
Pörtö Lines M/S Sibbe trafikerar mellan Kalkstrand, Norrkullalandet och Gumbostrand.

Fantastiska vyer från utkikstornet på Norrkullalandet

Om man inte vill enbart ligga på sandstranden, kan man ta den cirka 600 meter långar stigen bort från huvudstigen till utkikstornet. Från tornet kan man se hisnande långt, holmarna längst borta är redan på Borgå sidan och om vädret är verkligt klart, kan man till och med skönja i horisonten Söderskärs fyr, som är bekant från Tove Janssons Muminböcker. Man kan även se tornhusen i Helsingfors samt de stora skeppen som åker in till Nordsjö hamn.

Vy från Norrkullalandets utkikstorn mot Sibbo skärgård.
Man ser långt från Norrkullalandets utkikstorn.

Egen mat med eller delikatesser från Café Seasong

Det finns olika typer av stränder på Norrkullaland. Man kan välja en traditionell sandstrand – och även här finns det ett urval att välja mellan. Alternativt kan man njuta på en bergsklack som solen värmt. Det finns gott om utrymme att plaska och får man inte hett med att ligga i solen, kan man alltid sporta sig svettig på beachvolleyplanen.

Det finns gott om grillställen och ved finns till förfogande, ävensom en fast monterad yxa och en slägga för att klyva dessa. Man kan givetvis ta med egen ved att bränna lika väl, som man kan köpa bland annat från På Krogen-restaurangen i Kalkstrand. Där kan man förresten också köpa med sig en grillkasse, men den presenterar jag i en annan artikel.

Grillplats vid havsstranden på Norrkullalandet.
Norrkullalandet har både bergsklippor och sandstränder och det finns ett flertal grillplatser längs stränderna.

Om man inte vill bära med sig egen mat, kan man alltid mumsa i sig en smaskig räksmörgås eller varför inte en köttpirog på Café Seasong, som befinner sig i Seasongs stugby. Café Seasong har också utskänkningsrättigheter, så ett glas vin eller en läskande öl passar bra in där man sitter och njuter av havsutsikten. Förutom cafétjänster, erbjuder Café Seasong även en bastu och en badtunna, som man kan reservera med familjen eller tillsammans med kompisar. På caféets terrass ordnas även musikprogram och dessutom ordnas bland annat motorbåtstävlingar under sommaren.

Sipoo by the sea

Norrkullalandet – Gumbostrand

M/S Sibbe avgår från Norrkullalandet klockan 16:10
M/S Sibbe
anländer till Gumbostrand klockan 17:15
Reguljärtrafiken
från Norrkullaland till Gumbostrand är avgiftsfritt

Efter dryga två timmar på Norrkullalandet är det dags att åka ut till havs igen. Nu är det skärgårds sightseeing för hela slanten som gäller. M/S Sibbe glider förbi pittoreska skärgårdsstugor och pampiga villor under resan då man får se både öppet hav och den skyddade inre skärgården. Har man tur kan man kanske rentav se Simsalö proffsfiskaren i sitt arbete.

En snäv passage i närheten av Simsalö samt en liten båt som kör mellan en lateralremmarport.
Farleden är ställvis mycket snäv och sätter sina krav på skepparen.

Ställvis är farleden mycket snäv och man blir nästan orolig huruvida Sibbe ryms mellan remmarna, men Pörtö Lines professionella kapten styr fartyget utan problem från remmarport till följande.

Tillbaka till Östra centrum

Gumbostrand – Vaakkola -Östra centrum

Resetid totalt: 1 timme
Bussbiljettens pris: BCD-zonbiljett 4,10 € / barn 7-17 år 2,10 € *
Buss 994K avgår
från Gumbostrand klockan 17:20
Buss 994K stannar på Vaakkola hållplats (riktning Borgå) klockan 17:30
Buss 842 stannar
på Vaakkola hållplats (riktning Helsingfors) klockan 17:57
Buss 842 anländer
till Östra centrum klockan 18:20

*Ifall man fortsätter till Helsingfors centrum från Östra centrum, krävs ABCD-zonbiljett (5,70/2,90 €)

Slutligen anländer vi till Gumbostrand, där invid kajen en likadan minibuss, som den som körde från Söderkulla till Kalkstrand, anländer. Den vänliga chauffören styr minibussen genom det vackra landskapet längs Gumbovägen, viker in på huvudvägen och tipsar om var det lönar sig att korsa vägen, för att komma till rätt hållplats för resten av resan.

Det kan löna sig att köpa en förfriskande dryck med sig vid Gumbo kiosk, eftersom man blir tvungen att vänta ett tjugotal minuter på följande buss vid Vaakkola hållplats.

Gumbostrand hamn.
Vid Gumbostrand finns en kiosk som säljer bland annat grillmat. Man kan också köpa dricka med från kiosken.

Ifall man känner för det, kan man väl också gå från Gumbostrand till huvudvägen, men det lönar sig att räkna med en dryg halvtimmes promenad i så fall. Men, att vänta på den anländande bussen i cirka tjugo minuter i sommarvärmen med en läskande dryck förefaller inte alls som en dum idé.

Slutligen kommer buss 842 och för tilbaka till startpunkten, det vill säga Östra centrum, dit ankomsttiden är 18:20. En härlig dag i skärgården är förbi och nu återstår bara att ta sig hem från Östra centrum.

Länkar:

HRT Trafikinfo
Pörtö Line Sibbo tidtabeller
Café Seasong
Gumbo Kiosk

Senast uppdaterad 04.07.2022