Sibbo ordnar flera walk-in-coronavaccinationer

Kommande Walk-in-vaccinationstillfällen:

  • Fredagen den 6 augusti klockan 10–13
  • Tisdagen den 10 augusti klockan 10–13
  • Fredagen den 13 augusti klockan 10–13

Samtliga walk-in-mottagningar ordnas vid Nickby Social- och hälsovårdsstation, på P-våningen, Fysioterapins korridor, i rum nummer 3. Du skall ha med identitetsbevis eller FPA-kort till mottagningen.

Personer som anländer till walk-in-mottagningen, får turnummer utanför rum nummer 3 och vaccinationerna ges i ankomstordning. Alla, som anländer under mottagningstiden får vaccinet. Med andra ord vaccineras alla, som fått turnummer, även om mottagningstiden skulle vara över före samtliga i kö hunnit vaccineras.

Vi ber alla som kommer till mottagningen att upprätthålla säkerhetsavstånd och i mån av möjlighet vänta på sin tur utomhus, ifall kö bildas på mottagningen och utrymmet inomhus blir stockat. Vi önskar också, att endast personer som skall få vaccin kommer till väntrummet och att barn har högst en vuxen med sig.

En minderårig kan själv bestämma om att ta coronavaccinet, ifall en professionell inom hälsovården anser, att den unga är baserat på sin ålder och mogenhet kapabel att fatta beslut om sin egen hälsovård. En ung person som inte kan eller vill själv fatta beslut om att ta vaccinet, måste få tillstånd av samtliga vårdnadshavare. Medhåll till att den unga ges coronavaccin kan uttryckas av vårdnadshavarna skriftligen på en blankett. Ladda ner blanketten, skriv ut den, fyll i den och ge den till den unga att medtas till vaccinationsmottagningen.

Tidsbokning måste fortfarande göras för andra vaccindosen

Walk-in-mottagningarna är tills vidare reserverade för dem, som inte har fått en enda coronavaccindos. Så kallade boostervaccin ges inte på walk-in-mottagningarna. Den andra vaccindosen kan bokas eller tidigareläggas genom det elektroniska bokningssystemet eller per telefon. Du kan ändra språk för det elektroniska bokningssystemet uppe i högra hörnet av skärmen.

De två första walk-in-mottagningarna var populära, en stor mängd vaccinationsklienter anlände till dem. För de följande mottagningarna har mottagningstiden förlängts från två timmar till tre.

-Det verkar som om det finns förfrågan för mottagningar utan tidsbokning, därmed ordnas flera sådana. Till första mottagningen kom 24 vaccinationsklienter och till den andra rent av 51. Fortsättningen planeras baserat på hur många personer de följande walk-in-mottagningarna lockar att komma för att vaccineras, berättar servicechef Pernilla Eriksén från Vuxnas förebyggande hälsotjänster.

Av Sibboborna har 66,0 procent fått den första coronvaccindosen och 32,6 procent har hunnit få båda vaccindoserna.

-Under 30-åringars vaccinationstäckning är fortfarande rätt så låg i Sibbo även gällande första vaccindosen. Vi uppmanar varmt särskilt unga och unga vuxna att komma till walk-in-mottagningarna, eller att boka tid, säger Eriksén.

I tur att vaccineras mot coronaviruset är alla 16 år fyllda och äldre samt barn och unga i åldern 12–15 år som tillhör riskgrupp.

Länkar:

Coronavaccinbokning (tidsbokning för första vaccindos)

HUS — Välkommen (vihta.com) (ändring av coronavaccinationstid)

Sibbo kommuns temasida om coronavirus

Mina Kanta -sidor

Ung persons förmyndares tillstånd för coronavaccinering (pdf)

Riskgrupper för allvarlig coronavirussjukdom

 

Senast uppdaterad 02.08.2021