Minimitiden mellan coronavaccineringar förkortas i Sibbo till 8 veckor och första vaccindosen kan fås utan tidsbokning

Enligt THL kan kommunerna själva bestämma om att förkorta minimitiden, ifall tillgängligheten av vaccin tillåter det. 

Första vaccinen har förkörsrätt  

Som krav för att kunna förkorta minimitiden mellan vaccindoserna är, att väntetiden för dem som inte ännu fått den första vaccindosen, inte skall förlängas. Om det däremot finns så väl lediga vaccindoser, som vaccineringstider, finns inget hinder för att tidigarelägga den andra vaccindosen.  

Det är möjligt att få första vaccinet utan tidsbokning 

I Sibbo ordnas två så kallade walk-in-vaccinationsmottagningar. Till dessa mottagningar kan personer, som inte ännu fått en enda vaccindos komma utan tidsbokning. Det är inte möjligt att komma till Walk-in-mottagningen för att få boostervaccinet (den andra vaccindosen).  

Walk-in-mottagningarna ordnas tisdagen den 27 juli och torsdagen den 29 juli klockan 12–14  Nickby social- och hälsovårdsstation. Det exakta utrymmet är på P-våningen, vid Fysioterapins korridor, i rum nummer 3. 

I och med walk-in-mottagningarna strävar Sibbo kommun att förbättra vaccineringsgraden särskilt bland unga. Till walk-in-mottagningen kan vem som helst som är i vaccineringstur komma. Mottagningen är alltså öppen för alla grundfriska personer som är minst 16 år fyllda samt 12–15-åringar, som på grund av sitt hälsotillstånd eller sin sjukdom tillhör riskgruppen.  

För walk-in-mottagningarna har reserverats som resurs ett team à två personer.  

Tidsbokningen i första hand på nätet med hjälp av stark identifiering 

Så som hittills, rekommenderas tidsbokningen att göras på internet för att undvika telefonrusning. 

Använd dig i första hand av länken som du fått i samband med bekräftelsen av bokade vaccineringstiden samt informationen om tidsförändring i samband med den.  

Du kan också förändra en redan bokad tid genom att logga in på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts service HUS — Tervetuloa (vihta.com). Du kan ändra språk till svenska uppe i högra hörnet av fönstret.  

För att ändra på vaccinationstiden krävs antingen reservationsnyckeln som skickats i samband med bekräftelsen eller stark identifiering med bankkoder eller mobil ID. Det är endast möjligt att ändra tid till samma vaccinationsställe, där den ursprungliga bokningen är. Ifall inga lediga tider finns för ifrågavarande vaccinationsställe, kan ändring av vaccinationsställe endast göras per telefon.  Mer information om förändring av vaccinationstid finner du på kommunens internetsidor. 

Ifall tidsbokning per internet inte är möjligt, kan tiden bokas per telefon på numret 09 2353 6001 måndag till fredag klockan 9–15. 

Nya tider öppnas alltid inom 1-2 veckor framåt i taget

Nya vaccinationstider, som kan användas för att exempelvis tidigarelägga en redan befintlig vaccinationstid, öppnas baserat på information om vaccindosleveranser. Denna information tillåter att öppna nya tider inom en kommande tidsfrist på 1-2 veckor framåt.

Det är alltså inte möjligt att boka eller flytta på en tid längre in i framtiden än 1-2 veckor.

Länkar 

Startsida – Coronavaccinbokning.fi (bokning av första dos av coronavaccin) 

HUS — Tervetuloa (vihta.com) (förändring av coronavaccinationstid) 

Sibbo kommuns coronavirus-temasidor 

Mina Kanta-sidorna  

Ung persons förmyndares tillstånd för coronavaccinering (pdf) 

Riskgrupperna för coronavirusinfektion 

Senast uppdaterad 06.07.2022