Bibliotek

 

I Sibbo finns två bibliotek: Huvudbiblioteket i Nickby och Söderkulla bibliotek. Biblioteket är öppet för alla och användningen är gratis. Hundar är också välkomna till biblioteket.

Förutom böcker kan man ur bibliotekets samlingar låna tidningar, filmer, ljudböcker, skivor och noter. I biblioteket kan man också läsa tidningar, studera, använda Internet, lyssna på musik, bekanta sig med utställningar, delta i evenemang, delta i sagostunder – eller bara tillbringa tid.

I Sibbo bibliotek finns datorer som du kan använda för snabb informationssökning och textbehandling. I biblioteken kan du också skanna och kopiera.

Avvikande kundbetjäning på biblioteket ända till 31.1.2021

Biblioteken begränsar sina utrymmen för att hejda coronainfektioner

Endast avhämtning av reservationer och återlämning. Frågor och andra biblioteksärenden sköts främst via telefon eller e-post under bibliotekens betjäningstid.
Mer information per telefon eller e-post:

paakirjasto@sipoo.fi, soderkulla.kirjasto@sipoo.fi

Tfn (09) 2353 6003.

 

Huvudbiblioteket

Betjäningstider ma-to 9-18 ja pe 9-16.
Biblioteket är stängt under veckosluten.
Söderkulla bibliotek 
Bibliotekets betjäningstider må-ons 8-18 och to-fre 8-16. 
Biblioteket är stängt under veckosluten.

Meröppet är inte i bruk

**************************************************************
Reserverat material kan avhämtas på båda biblioteken.

Gör så här

Reservera materialet på nätbiblioteket på adressen https://helle.finna.fi/. För att reservera behöver du bibliotekskortets nummer och din PIN-kod. Om du inte har en PIN-kod kan du ringa eller skicka e-post till biblioteket.

 

Huvudbiblioteket i Nickby

Ta kontakt med biblioteket tel. 09 2353 6003 eller huvudbiblioteket@sibbo.fi och kom överens med personalen om när du hämtar reservationen först då du har fått ankomstmeddelandet. Reservationerna hämtas från huvudentréns vindfång. Lånen är färdigt lånade, packade och märkta med din reservationskod. Du kan även återlämna material i returlådan.

 

Söderkulla bibliotek

Biblioteket är begränsat med ett område för snabba ärenden, där du kan avhämta material i reservationshyllan och låna dem på automaten. Vi är nu tyvärr tvungna att undvika all social kontant och sköter all annan kundbetjäning på distans tel. 09 2353 6003 eller biblioteket.soderkulla@sibbo.fi.

Följ de givna anvisningarna då du hämtar dina reservationer och återlämnar dina lån. Håll också säkerhetsavstånd och följ andra säkerhetsanvisningar. Sköt ditt ärende snabbt och ta hand om handhygienen. Vi rekommenderar starkt att du använder ansiktsmask i våra utrymmen.

 

Kunddatorer, utskrifter och kopiering

SibboInfo i huvudbiblioteket är öppet mån-tors 8-17 och fre 8-14. Det finns en kundterminal och multifunktionsenhet för nödvändiga ärenden i infons utrymmen.

SibboInfo Söderkulla betjäningspunkt betjänar tis-ons 9-17. Kundterminalerna och multifunktionsenheten på bibliotekets sida är till förfogande för nödvändiga ärenden under bibliotekets betjäningstid.

 

Gör så här

Reservera materialet på nätbiblioteket på adressen https://helle.finna.fi/. För att reservera behöver du bibliotekskortets nummer och din pin-kod. Om du inte har en pin-kod kan du ringa eller skicka e-post till biblioteket.

Huvudbiblioteket i Nickby

Ta kontakt med biblioteket tel. 09 2353 6003 eller huvudbiblioteket@sibbo.fi och kom överens med personalen om när du hämtar reservationen först då du har fått ankomstmeddelandet. Reservationerna hämtas från huvudentréns vindfång. Lånen är färdigt lånade, packade och märkta med din reservationskod. Du kan även återlämna material i returlådan.

Söderkulla bibliotek

Biblioteket är begränsat med ett område för snabba ärenden, där du kan avhämta material i reservationshyllan och låna dem på automaten. Vi är nu tyvärr tvungna att undvika all social kontant och sköter all annan kundbetjäning på distans tel. 09 2353 6003 eller biblioteket.soderkulla@sibbo.fi.

Följ de givna anvisningarna då du hämtar dina reservationer och återlämnar dina lån. Håll också säkerhetsavstånd och följ andra säkerhetsanvisningar. Sköt ditt ärende snabbt och ta hand om handhygienen. Vi rekommenderar starkt att du använder ansiktsmask i våra utrymmen.

Kunddatorer, utskrifter och kopiering

Huvudbibliotekets info är öppet må-to 8-17 och fre 8-14. Det finns en kundterminal och multifunktionsenhet för nödvändiga ärenden i infons utrymmen.

Söderkullas info betjänar ti-ons 9-17. Kundterminalerna och multifunktionsenheten på bibliotekets sida är till förfogande för nödvändiga ärenden under bibliotekets betjäningstid.

Bibliotekens avvikande betjäningstider då det är möjligt att avhämta reservationer och återlämna lån

Huvudbiblioteket i Nickby må-to 9-18 och fre 9-16

Söderkulla bibliotek må-ons 8-18 och to-fre 8-16

Biblioteken är stängda under veckosluten. Söderkullas meröppet är inte i bruk.

Sibbo bibliotek informerar: Insamlingen Gåva till barnen

Öppettider från och med 1.9.2020

Huvudbiblioteket

må-to 9–20

fre-lö & dag före helg 9–16

huvudbiblioteket@sibbo.fi

Söderkulla bibliotek

Betjäningstid

må-ons 10–20

to-fre & dag före helg 10–16

Självbetjäningstid

må-to 7–21

fre-lö 7–18

sö 10–18

soderkulla.bibliotek@sibbo.fi

Kom ihåg då du besöker biblioteket

Biblioteken strävar efter att ta hänsyn till kundernas och personalens säkerhet på många olika sätt och det finns vissa begränsningar i verksamheten.

För att garantera säkerhetsavståndet har biblioteken flyttat funktioner och minskat sittplatser. Begränsningar som berör mötes- och andra små utrymmen där man kan samlas har också införts. Spelkonsoler är tagna ur bruk och mängden kundterminaler har minskat. Antalet besökare övervakas och kunderna instrueras att hålla säkerhetsavstånd till andra kunder. I bibliotekets utrymmen påminner vi kunder om säkerhetsavståndet via THL:s affischer, golv- och bordsdekaler.

Särskild uppmärksamhet riktas på städning och hygien i biblioteken. Kunderna erbjuds handdesinfektionsmedel, handtag och tangentbord, liksom andra ofta beröringsbara ytor, rengörs effektivt med rengöringsdukar.

För att skydda personalen har biblioteken installerat plexiglasskydd på kundtjänstställen. Förutom god handhygien används handskar, speciellt vid hantering av material, personer med symtom på allergi bär ansiktsskydd. Säkerheten för både kunder och personal är av största vikt.

Välkommen tillbaka till biblioteket för att låna och trivas! Du är väl helt frisk när du kommer och vänligen respekterar andra kunder och personal genom att hålla säkerhetsavståndet.

Sibbo börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare 24 augusti

kertakäyttömaskit jakoISo

Sibbo kommun börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare måndagen den 24 augusti 2020. Utdelningen sker vid kommunens kundbetjäningsställen SibboInfo, församlingarnas pastorskanslier och Söderkulla kyrka.  Munskydden är engångsmunskydd. Munskydden är avsedda för invånare som upplever att de på grund av sin ekonomiska situation inte kan skaffa dem själva, och som behöver munskydd i situationer där närkontakter inte kan undvikas. Andra invånare ska själva skaffa och betala sina munskydd.

Från och med måndagen den 24 augusti delas munskydd ut på följande ställen: SibboInfo Nickby (Huvudbiblioteket, Norra Skolvägen 2) och SibboInfo Söderkulla (Söderkulla bibliotek, Amiralsvägen 2) under kundbetjäningsställenas öppettider. Munskydd delas också ut i samarbete med Sibbo svenska församling och Sipoon suomalainen seurakunta, och de kan avhämtas från församlingarnas pastorskanslier (Stora Byvägen 1) under öppettiderna och från Söderkulla kyrka (Fröken Miilis väg 2) onsdagar klockan 9–12.

Munskydd fås också genom att ringa Tjänster för barnfamiljer, vuxensocialarbetet och Tjänster för äldre i Sibbo kommun måndag–fredag kl. 9–12. Vid behov delar även socialvårdsenheterna, sysselsättningsenheten Vägskälet och församlingarnas diakoniarbetare ut masker i samband med hembesök och andra möten.

Åtminstone till en början är munskydden engångsmunskydd, och de delas ut enligt personligt behov dock högst 25 munskydd per person per gång. Det har beräknats att antalet räcker för resor med kollektivtrafik i cirka två veckor.

Vid utdelningen av munskydden frågas inte efter inkomster utan invånarens egen uppfattning om att vara mindre bemedlad räcker. Kommunen påminner om att du ska vara frisk då du hämtar dina munskydd.

THL rekommenderar att du använder munskydd när du

  • använder kollektivtrafik, där det är svårt att undvika närkontakt
  • är på väg för att testa dig för corona, eller av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet
  • återvänder till Finland från ett riskområde och tar dig från inreseplatsen, t.ex. flygplatsen, till karantänen, samt om du under karantänen av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet.

Munskydd kan fortfarande användas även i andra situationer, om det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd.  Rekommendationen om användning av munskydd gäller personer över 15 år. Det är viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. Bekanta dig med THL:s anvisningar och rekommendation om användning av munskydd.

Utdelningsställen: SibboInfo Nickby, Norra Skolvägen 2, må–to kl. 8–17 och fr kl. 8–14. SibboInfo Söderkulla, Amiralsvägen 2, ti–on kl. 9–12 och 12.30–17 Församlingarnas pastorskanslier, Stora Byvägen 1, må–fr kl. 9–12 Söderkulla kyrka, Fröken Miilis väg 2, on kl. 9–12

Servicetelefoner må-fr kl. 912: Barnfamiljer 09 2353 6013 Vuxensocialarbetet: 040 167 9215 Tjänster för äldre: 09 2353 6014

Mer information till medierna: Chef för socialarbetet Bodil Grön, tfn 040 191 4559, bodil.gron@sipoo.fi

Bokbussen läsåret 2020-2021

Det har blivit lite ändringar i bussturerna, så var uppmärksam.

Bokbussens tidtabell hösten 2020 (pdf)

OBS! Bokbussen kör inte till Lehmuslinna 11.12. Endast en person åt gången i bussen! Du kan boka bokkassar på adressen linda.akerlund@sibbo.fi.

Bokbussens tidtabell våren 2021 (pdf)

Bokbussens kontaktperson är Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tel. 040 1455 784.

Direktnumret till bokbussen är 0400 214 849.

Sibbos evenemangskalender

Bibliotekets evenemang hittar du på länken: https://www.sipoo.fi/se/evenemang

Nätbiblioteket

Du hittar nätbiblioteket på adressen helle.finna.fi.

Du kan söka i Helle-nätbiblioteket utan att logga in, men för att till exempel förlänga lånetiden och reservera material behöver du logga in med bibliotekskortets nummer och pinkod. Du kan uppdatera dina egna uppgifter i nätbiblioteket, kontrollera också dina egna meddelandeinställningar.

Lånen kan också förnyas per telefon 09-2353 6003
eller per e-post huvudbiblioteket@sibbo.fisoderkulla.biblioteket@sibbo.fi

Kuva Helle-kirjastojen verkkosivusta