Anvisningar om specialdiet för daghem

Beaktande av specialdieter och matrestriktioner på religiösa grunder

Inom Sibbo kommuns dagvård serveras sådana specialdieter som behandlingen av sjukdomar hos barnen kräver. Specialdiet kan fås med intyg av hälsovårdare eller läkare.

Ändringar i ett barns diet ska meddelas köket med intyg av läkare eller hälsovårdare. I allmänhet lindras födoämnesallergi med åldern och då upphävs mat-restriktionerna i enlighet med läkarens, hälsovårdarens eller näringsterapeutens anvisningar.

Intyg krävs också av vuxna som behöver specialdiet. Vegetarisk mat räknas inte som specialdiet för de vuxna, endast för barnen i daghemmet, och därför behöver barnen ett läkarintyg eller utlåtande av en hälsovårdare för att få vegetarisk mat.

Speciallivsmedel som kommunens kök inte kan skaffa via partiaffärerna samt apoteksvaror, bör vårdnadshavarna själv skaffa. Om saken bör skilt överenskommas med köket. Modersmjölksersättning skaffas efter behov för barn under 1 år.

Matrestriktioner på religiösa grunder ska meddelas på samma blankett som födoämnesallergierna. För dem behövs inte underskrift av läkare eller hälsovårdare, vårdnadshavarens underskrift räcker.

Daghemsföreståndaren har på sitt ansvar att meddela köket om ett barn/en vuxen med specialdiet flyttar till ett annat ställe/slutar.

Rekommendation om måltidsarrangemang för barn under 1 år

I dagvården följer man de allmänna näringsrekommendationerna. Som matdryck används modersmjölksersättning. Man börjar vänja barnet med komjölk vi ett års ålder. Till en början serverar man surmjölksprodukter; fil, yoghurt, kvark och surmjolk. Vid ungefär ett års ålder ersätter man modersmjölksersättningen efterhand med den vanliga mjölken som serveras på daghemmet.

Restriktioner inom matutbudet för under ettåringar:
  • Leverkorv eller levermat serveras inte på grund av deras alltför höga halt av A-vitamin och tungmetaller. (Leverkorv kan serveras en gång i veckan.)
  • Grönsaker som innehåller mycket nitrat, såsom spenat, rödbeta, kålrot, rova, nässlor, kinakål, bladsallad, används inte.
  • Små nypotatisar – kan innehålla solanin.
  • Rabarber – innehåller oxalsyra.
  • Honung – risk för matförgiftning.
  • Svampar – kan innehålla skadliga tungmetaller.
  • Fruktkonserver, kakao, te.
  • Glass, puddingar och andra smaksatta mjölkprodukter som innehåller tillsatsämnen.
  • Torkade ärter, bönor, kål, nötter, mandlar – risk för mögeltoxiner, luftbesvär.
  • Linfrön och groddar.

Kanel serveras endast till julgröten. Rismjölksdryck serveras inte till barn under sex år

Mat för småbarn saltas inte. Salt pålägg (kött- och korvprodukter, ost) eller färdigmat serveras inte.

Ert barns matrestriktioner beaktas dagligen vid mattillredningen. För undvikande av onödigt arbete ber vi er vänligen meddela köket om barnet inte äter.

Suomeksi

Senast ändrat 08.07.2019