Unelmakartta

Offentlig konst

Aktuellt

Pumphuset

Konstnär Kaisa Salmis film Pumphuset hade premiär i Topeliussalen 23.9 2019. Konstfilmen är en samhällelig hyllning till Pumphuset och dess långa, 100-åriga historia på fd. Nickby Sjukhus område. Filmen är finskspråkig.

Koncept, regi & produktion: Kaisa Salmi
Scenografi: Markku Pätilä, Film: Hans Barck
Ljudplanering: Ville Katajala, Klipp: H-P Vaara
Musik: Noora Salmi och Ranieri Scoccia
Projektet är en del av Nickby Konstprogram.
Copyright: Kaisa Salmi

Du kan se hela filmen på kommunens youtube-kanal från den här länken eller här nedan:

 

Konstverk ökar på områdets värde och skapar trivsel

Visuellt kvalitativa miljöer och intressanta byggnader ökar intresset för kommunen. Tillämpade i en större utsträckning kan konstverken förändra hela utseendet i kommunen och ha en positiv inverkan på dess rykte och turism.

Konst i miljön bidrar med välbefinnande och trivsel. Offentliga platser med konst som t.ex. byggnader, gårdsplan, parker och torg ger människor en daglig konstupplevelse. Specialutvalda konstverk gör byggnaderna unika och annorlunda och öka deras ekonomiska värde.

Användningen av konst ökar också sysselsättningen för konstnärer och stärker livskraften i den finska bildkonsten.

Ett konstverk kan vara en bild, foto, ljud, skulptur, planteringar eller t.o.m. vattenelement. Det kan vara ett separat arbete, men också en del av byggnaden, en färgplan, ett nytt användningssätt av betong, ytbehandling, keramiska plattor, plast, metall. Detaljer i byggnaden (dekorationer)kan också ses som konstverk.

Genom att köpa konst kartlägger man samtidigt nutidskonsten i vårt land samt stöder konstnärsyrket i sin helhet.

Med procentprincipen menar man att det reserveras en procent för konstinköp från byggkostnaderna av den offentliga byggnaden/miljön. Det kan också köpas konstverk till en färdig byggnad som kan skräddarsys av konstnären.

De viktigaste målen är en visuellt bättre miljö där användarna trivs, en plattform för nya olika konstformer samt ett bra sätt att öka sysselsättningen för konstnärerna.

Nickby

I Nickby finns det mycket offentlig konst som alla kan njuta av. Den offentliga konsten är till för alla och alla kan ta del av den kostnadsfritt. All konst är på promenadavstånd. En idé vore att göra det hela till en dagsutflykt och promenera runt i Nickby och sen äta lunch på någon restaurang i trakterna? Vad väntar du på? Ta dig ut i Nickby och ta in och njut av all den konst som erbjuds!

Konst i Nickby -artikeln på Visit Sibbo-sidan.

 

Aivar Simson2012 Emmi Valve Enter     


Senast ändrat 25.09.2019

SuomeksiPääkirjasto

Miina Äkkijyrkkä

Kyrkoby skola

Turvapaikka2009

Söderkullan kirjasto

Suvikuja