Barn- och ungdomsverksamhetLäs för barnen!

Vad kunde väl vara mera meningsfullt för barnet, än en lässtund tillsammans med föräldrar och syskon? När du läser böcker ur olika ålderskategorier stöder du barnets språkutveckling och lägger grunden för ett mångsidigt ordförråd.Öppna dörren till det förtrollade sagolandet med hjälp av Sibbo biblioteks Läs för barnen -broschyr!

 


Berättarpicknick och Mini-Kirlittan

Hösten 2018 bjuds barnfamiljerna på berättarpicknick och Mini-Kirlittan i Söderkulla bibliotek:

Lör. 29.9 Maukkas och Väykkäs berättarkonsert (på finska)
Katten Maukka och hunden Väykkä bor i ett himmelsblått hus på en backe. Det är inte alltid lätt för två olika karaktärer att komma överens. Med hjälp av humor och vänskap kan de överleva även de svåraste situationer. I Maukka och Väykkä-konserten deltar Maukkakatten (Lotta Kuusisto), Väykkähunden (Paavo Kerosuo) och en musiker (dragspelare Niko Kumpuvaara). Författare Timo Parvela läser och berättar historien. Efter konserten finns det möjlighet att breda ut picknickfilten i bibliotekets aula, så packa med en matsäck! Konserten riktar sig till 4–100-åringar. Det delas ut 50 förhandsbiljetter på Söderkulla biblioteket.

Lör. 10.11 Berättarpicknickdag (tvåspråkig)
Kom på picknick till biblioteket och bli förtrollad av fantastiska berättelser! Författaren Annika Sandelin och illustratören Linda Bondestam bjuder på livliga berättarstunder (på svenska) och barnboksförfattaren och illustratören Sanna Pelliccioni tar oss med till Onni-pojkens värld (på finska). Berättarpicknicken riktar sig till barn under skolåldern.


Mini-Kirlittan

Ons 24.10 kl.18.00 Rauha Räppääjä på resa med musikministern (på finska)
En musikteaterföreställning om hur den rädda och känsliga Rauha Räppääjä hittar modet. Publiken får sjunga, rimma och spela på kroppsinstrument. På scenen Annu Valonen (Rauha Räppääjä) och Tuuli Paasolainen (Musikministern).

Ons 21.11 Dockteater Ofelia: Tuuliin Tähystäjä (på finska)
Föreställningen berättar om en speciell man som försöker få reda på vindens hemlighet och en dag bygger han en maskin som kan reglera vindens strömningar. Plötsligt blir vindarna förvirrade och hela staden galen. Från 3 år och uppåt.

Ons. 12.12 Robin Hund och hans glada orkester (på svenska)
Robin Hund & hans glada orkester gav ut sitt senaste album Alla ropar ett hej i april 2017. Skivan innehåller 13 pinfärska barnlåtar och vann ett Emma-pris för bästa barnmusik i Finland. Orkestern spelar svängig barnmusik för hela familjen. Barnen får delta aktivt genom sång, rörelse och rytmik.


Öppna sagostunder

Sibbo huvudbibliotek
På finska onsdagar, börjar 5.9.2018 kl. 10.00–10.45
På svenska torsdagar, börjar 6.9.2018 kl. 10.00–10.45

Söderkulla bibliotek
På finska varannan torsdag kl. 10.00–10.45: 6.9., 20.9., 4.10., 18.10., 1.11., 15.11., 29.11., 13.12.
På svenska varannan torsdag kl. 10.00–10.45: 13.9., 27.9, 11.10., 25.10., 8.11., 22.11., 20.12.

Alla barn som har fyllt 3 år är välkomna!


Program för daghem och förskolor

Knattebio
Filmförevisningar för dagis- och skolgrupper visas på beställning i mötesrummet på Söderkulla bibliotek.
Mer info ger tuula.ronka@sipoo.fi

Molli-verkstad för femmisar och förskolebarn
I den här verkstaden bekantar sig barnen med bilderboken Molli, som är skriven av Katri Kirkkopelto. Bokens tema är vänskap och känslor och den tar bland annat upp hur det känns att vara så glad att det bubblar i magen eller så arg att det kommer rök ur öronen. Barnen får fundera på hur dessa och andra känslor känns. Längd 45 min. Boka in er i god tid!

Daghemskassar

Nytt för det här läsåret är temakassar som daghemmen kan låna. Lånetiden är 4 veckor.

Vi var tvungna att ge oss iväg-kasse (femmisar och förskolebarn)
I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä (Vi var tvungna att ge oss iväg, fri översättning) får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en "silent book", tyst bok, och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Det finns två böcker i varje kasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt handledningsmaterial med uppgifter som passar både för femmisar och förskolebarn. Kassarna finns i både Sibbo huvudbibliotek och Söderkulla bibliotek.

Rassel, prassel, puss–kasse (1-3 år)
För de allra minsta, 1-3-åringarna, erbjuder vi poesikassar med Hanna Lundströms Rassel, prassel, puss- bok som tema. Böckerna kan användas som stöd i daghemsgruppens vardag och varje kasse innehåller också uppgifter och tillhörande rekvisita. Tanken är att inspirera till diktläsning med småbarn och diskussion kring alla magiska små ting i vardagsmiljön som stövelknarr och tandkrämsringel. Kassarna finns i både Sibbo huvudbibliotek och Söderkulla bibliotek.

Samtliga bokningar på svenska för Söderkulla och Nickby (Sibbo huvudbibliotek) sänds till michelle.mattfolk@sibbo.fi, eller tfn. 040-5466 943.


Program för skolklasser

Ettorna: Bibliotekskortsmysteriet
Alla förstaklassister får ett eget bibliotekskort. Vi önskar att klasserna kommer till biblioteket för att avhämta sina kort, och de kan då samtidigt delta i bibliotekskortsmysteriet. Det har försvunnit ett bibliotekskort på biblioteket och klassen hjälps åt att leta efter det, och samtidigt lär man sig hur man använder sitt bibliotekskort och vad man kan göra i ett bibliotek. Längd 45 min. I det här programmet deltar hela klassen.

För att vi ska kunna göra korten åt eleverna måste de fylla i bibliotekskortsblanketten, som du hittar här. Dela ut ansökningarna åt eleverna och påminn om att vårdnadshavarens uppgifter också ska finnas med och att ansökan måste undertecknas. Socialskyddssignumet måste finnas med i sin helhet, det räcker inte med födelsetiden. Lämna in ansökningarna 1 vecka före ert besök med klassen till biblioteket i Nickby eller Söderkulla.

Bokprat för åk 2-4 och åk 6
Under bokpraten presenterar vi spännande böcker och eleverna får sedan själva välja vilken de vill låna. Bokpraten kan ordnas i skolan, i biblioteket eller varför inte i skogen! Det är viktigt att också läraren deltar i bokpratet. Eleven behöver ha ett eget bibliotekskort med sig så att det går att låna genast efter bokpratet.

Glasbarnen – bokpratsbana för åk 5 i Söderkulla
För åk 5 ordnar vi en bokpratsbana med inspiration från Kristina Ohlssons läskiga ungdomsbok Glasbarnen. Banan ordnas på hösten 2018 i Söderkulla och våren 2019 i Nickby. Till programmet hör också bokprat med andra spännande böcker. Programmet tar 1 h i sin helhet. Utgående från sitt bokval kan eleverna sedan skapa bokcirkelgrupper och erbjudas färdiga uppgifter.

Samtliga bokningar på svenska för Söderkulla och Nickby sänds till michelle.mattfolk@sibbo.fi, eller tfn. 0405466943.


Ungdomsprogram

För ungdomar, åk 7-9 erbjuder vi bokprat med olika teman, t.ex. fantasy/science fiction/dystopier, relationer, skräck/spänning. Varmt välkomna att höra er för om boktips och tillbringa tid i våra bibliotek. Bokpraten ordnas enligt de resurser som finns.

Förfrågningar:Michelle Mattfolk, michelle.mattfolk@sibbo.fi p. 040 546 6943


Bokbussen kör till skolor och daghem

Borgås bokbuss kör till skolor och daghem i Sibbo varannan fredag. Sibbos biblioteksfunktionär är med i bussen.
Mera information: michelle.mattfolk@sibbo.fi, eller tfn. 040-5466 943.

Hållplatser och tidtabellOrdverkstäder för skolelever

Ordverkstaden är en inspirerande plats där barn och unga får ge utlopp för sin skaparglädje och hitta sitt eget personliga uttryckssätt. I ordverkstaden skriver man, leker med ord, berättar muntligt, arbetar tvärkonstnärligt och ger utlopp för fantasins kraft på många olika roliga sätt.

Ordverkstad för åk 3–6, tisdagar kl. 15.00–16.30 i Söderkulla bibliotek

Ordverkstad för åk 3–6, torsdagar kl. 15.00–16.30 i Kyrkoby skola

Anmälning: www.ordkonst.fi

Hösttermin: 3.9–2.12.2018. Vårtermin: 14.1–21.4.2019

Deltagaravgift: 75 euro/termin.

Arrangör: Sydkustens ordkonstskola och Sibbo bibliotek

Språk: svenska


Söderkulla barnavdelning

Huvudbibliotekets bilderboksrum

Huvudbibliotekets barnavdelning


Senast ändrat 22.11.2018

Suomeksi

 


Bibliotekets servicenummer
09 2353 6003

Helle-nätbiblioteketFacebook 

          

#librarysipoo

Instagram #librarysipoo

 

 

Babysamuel

Samuel som sagans kung

Sipoon kirjasto - Sibbo bibliotek  

tor - fre ja och dag före helg