< Aktuellt
29.06.2020

Bakteriehalterna i vattnet vid Molnträsk badstrand åter normala – inga begränsningar för badande

Halterna av fekala bakterier i vattenprovet taget vid Molnträsk badstrand i Sibbo 29.6.2020 låg åter inom tillåtna gränser. Således har rekommendationen om att undvika badande upphört och man kan igen bada normalt på stranden. Resultatet blev färdigt idag 29.6.2020.

På fredag 26.6.2020 utfärdades det en rekommendation om att undvika badande vid Molnträsk badstrand på grund av höga tarmbakteriehalter. Riklig förekomst av tarmbakterier kan vara ett tecken på att det förekommer mikrober som orsakar sjukdomar mer än vanligt i vattnet.

Vid provtagningar konstaterade man inget onormalt vid stranden. På grund av det heta vädret har det varit mer människor än vanligt på stranden.

- Man kan alltså igen bada normalt i vattnet. Nu när det finns en stor mängd människor samtidigt vid stranden är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid hygienen över lag, så att inte smittor har möjlighet att sprida sig. Är man sjuk eller har magsymtom, bör man inte gå till stranden. Efter toalettbesök ska man tvätta händerna - dock inte i det vatten folk badar i, och samma sak gäller vid blöjbyte, påminner Tiina Tiainen, servicechef för miljöhälsovården.

Information om provresultaten och om vattnets badduglighet ges på miljöhälsovårdens webbsidor www.borga.fi/badvatten. Övervakning av vattnets kvalitet vid stränder (excel-tabell). Om ändringar i rekommendationen informeras också på Sibbo.fi.

Myndighetstillsynen över badstränder sommaren 2020

Miljöhälsovården övervakar de allmänna badsträndernas vattenkvalitet i Askola, Borgå, Borgnäs, Lappträsk, Lovisa och Sibbo. Huvudmannen för en badstrand ansvarar för strandens snygghet och säkerhet.

I badvattnet undersöks fekala bakterier. I samband med provtagningen kontrolleras den allmänna snyggheten vid stranden samt blåalgsläget. Uppgifter om provresultat och observationer om blågröna alger finns på badsträndernas anslagstavlor samt på miljöhälsovårdens webbsidor.

De som använder badstränder kan anmäla om observationer till hälsoskyddet per e-post till adressen ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi eller per telefon till jourhavande hälsovårdsinspektören vardagar kl. 9–12, tfn 040 168 8844.


Senast ändrat
29.06.2020
Taggar: idrott