< Aktuellt
11.09.2017

Keuda och Sibbo kommun sanerar tillsammans den gamla vattenverksfastigheten

Keuda och Sibbo kommun sanerar tillsammans den gamla vattenverksfastigheten
Det gamla vattenverket i Östanåparken ska bli en konferens- och utbildningscentral. Keuda, dvs Samkommunen för yrkesutbildning i mellersta Nyland, och Sibbo kommun har ingått ett samarbetsavtal för åren 2017-2020 om att sanera vattenverksfastigheten för konferens- och utbildningsverksamhet.

Den gamla vattenverksbyggnaden finns på f.d. Nickby sjukhus område och står för tillfället öde. I framtiden ska konferens- och utbildningscentralen erbjuda kafétjänster samt konferens- och utbildningsutrymmen. Saneringen beräknas ta 3-4 år. Byggnaden grundrenoveras som ett samarbete mellan Keudas teknologi- och byggnadstjänster och Sibbo kommun.

-Ett sådant här icke-brådskande renoveringsprojekt är en utmärkt inlärningsmiljö för våra elever, säger samkommunsdirektör Hannu Laurila.

I projektet utnyttjas så mycket elevarbete som möjligt: läroavtal och de möjligheter som det nya utbildningsavtalet ger år 2018. Utbildningsavtalet, som är en följd av yrkesutbildningsreformen, ersätter det nuvarande systemet med inlärning i arbetet. När eleven studerar med utbildningsavtal är eleven inte anställd och får ingen lön.

I praktiken är det Verksamhetscentralen Vägskälet som ansvarar för projektet genom att erbjuda både unga och vuxna sibbobor rehabiliterande arbetsverksamhet, arbetsprövning, lönesubventionsarbete och läroavtalsstudier. Vägskälet kommer också att sköta konferens- och utbildningscentralens verksamhet när den blir färdig. Genom den här verksamheten svarar man på både unga och vuxna långtidsarbetslösas sysselsättningsbehov.

-I det här projektet vinner alla. De unga får en inlärningsmiljö, den gamla förfallna byggnaden blir som ny, och vi får nya tjänster till Östanåparken och Ådalen, säger kommundirektören i Sibbo Mikael Grannas.

Tilläggsuppgifter:

Verksamhetschef Lassi Puonti, Verksamhetscentralen Vägskälet, tfn 09 2353 6564, lassi.puonti@sipoo.fi

Kundrelationschef Jorma Käyhkö, Keuda, tfn 050 415 1471, jorma.kayhko@keuda.fi

 

Samkommunen för yrkesutbildning i mellersta Nyland, Keuda
Keuda erbjuder individuella och attraktiva utbildnings- och utvecklingstjänster för studerande och för arbetslivet. Keuda har sammanlagt 11 verksamhetsställen i Träskända, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sibbo, Tusby och Helsingfors. Ca 7000 unga och vuxna studerar vid Keuda. Personalen uppgår till ca 650. Våra kundlöften är: I Keuda bygger du dina egna vägar till yrket, Keuda skapar kamratskap för arbetslivet samt I Keuda får man både entusiasmera och entusiasmeras.

Sibbo kommun
Sibbo är en kommun i östra Nyland med över 20 000 invånare. Det tvåspråkiga Sibbo har tre centra: Söderkulla i söder, Tallmo i norr och kommuncentret Nickby i mellersta Sibbo. Sibbo befinner sig på ungefär 30 minuters bilresa från Helsingfors centrum, Helsingfors-Vanda flygstation och hamnen i Nordsjö. Från Nickby tar det 30 minuter till Borgå och från Söderkulla ca 20 minuter.


Senast ändrat
11.09.2017