Terveydenhuollon valinnanvapaus

Valinnanvapaus perusterveydenhuollossa

Terveydenhuoltolaki mahdollistaa oman terveysaseman valitsemisen kaikista Suomen terveysasemista.

Valinta käsittää perusterveydenhuollon palvelut, joihin kuuluvat muun muassa avosairaanhoito, lasten- ja äitiysneuvola, muu terveysneuvonta, suun terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut, lääkinnällisen kuntoutus sekä terveyskeskuksen lyhytaikainen vuodeosastohoito.

Valinta ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskelijaterveydenhuoltoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Kunnalla ei myöskään ole velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolelle.

Valinnanvapaus erikoissairaanhoidossa

Jos lääkärisi tai hammaslääkärisi arvioi, että tarvitset erikoissairaanhoitoa, voit valita hoitoa antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikön koko maan alueelta yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. Hoitopaikan valinta on lähetekohtainen. Mikäli tarvitset uudelleen erikoissairaanhoitoa, voit valita hoitopaikan aikaisemmasta valinnasta riippumatta.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Toimi näin

Jos haluat vaihtaa perusterveydenhuoltosi toisen kunnan terveysasemalle, on sinun tehtävä kirjallinen ilmoitus aseman vaihtamisesta sekä uudelle että vanhalle terveysasemalle. Hoitovastuu siirtyy valitulle terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

Palautusosoite: Nikkilän sosiaali- ja terveysasema, 3 krs., Hallinto, PL 7, 04130 Sipoo

Kenelle ja millä ehdoin

Voit valita vain yhden terveysaseman kerrallaan. Uuden valinnan voit tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

Terveydenhuoltolain mukainen valinnanmahdollisuus on rajattu julkiseen terveydenhuoltoon.

Maksullisuuden tiedot

Tausta ja lainsäädäntö