Röntgen

Sipoon röntgen palvelee HUS-alueen erikoissairaanhoidon ja kuntien perusterveydenhuollon potilaita kuntarajoista riippumatta. Tutkimuksiin tarvitaan sähköinen lähete. Sipoon röntgenissä tehdään perusröntgentutkimuksia (luuston ja keuhkojen röntgentutkimukset sekä hammaskuvaukset).

Seuraavat kuvaukset eivät kuulu Sipoon röntgenin palveluihin:

  • Selän skolioosikuvaus ja alaraajojen mekaaninen akselikuvaus (Porvoon sairaalan röntgen)
  • Luuntiheysmittaus (Elielinaukion röntgen)
  • Ultraäänitutkimus (Porvoon sairaalan röntgen)

HUS:sta saadulla lähetteellä voi käydä missä tahansa HUS Kuvantamisen toimipisteessä.

Toimi näin

Sipoon röntgeniin perusröntgentutkimuksiin voi tulla ilman ajanvarausta.

Voit varata ajan puhelimitse tiistai - torstai klo 8:45 - 9:15 tai lääkärinvastaanottojen ajanvarauksesta esimerkiksi lääkärissäkäynnin yhteydessä.

Voit varata lausuntoajan (puhelinaika tai vastaanottoaika) lääkärille tai sairaanhoitajalle röntgenlausuntoa varten.

Kenelle ja millä ehdoin

Kaikkiin tutkimuksiin tarvitaan terveyskeskuslääkärin tai sairaanhoitopiirin lääkärin lähete. Tutkimuksia ei tehdä yksityislääkärin lähetteellä.

Julkisessa terveydenhuollossa kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat kuvantamispalveluja myös ilman lähetettä.

Maksullisuuden tiedot

Tausta ja lainsäädäntö

Kuvantamista voidaan käyttää apuna sairauksien tutkimisessa ja hoidon seurannassa. Kuvantamiseen kuuluvat esimerkiksi röntgen- ja tietokonetomografiakuvaukset, magneetti- ja ultraäänitutkimukset, lämpökuvat ja isotooppikartoitukset. Myös elintoimintoja, kuten unta, vireystilaa tai aivojen sähköistä toimintaa, voidaan kuvantaa.

Kuvantamistutkimuksia tekevät sairaalat, terveyskeskukset ja yksityiset palveluntuottajat. Joitakin kuvia voidaan ottaa ja välittää eteenpäin myös potilaan kotoa.