Rokotuspalvelut

Kansallinen TBE-rokote (puutiaisaivotulehdusrokote) Sipoossa

Jos asut tai oleskelet pitkäaikaisesti alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea, on TBE-rokote sinulle maksuton. Tämä edellyttää kuitenkin, että sinulla on vakituinen osoite Suomessa.

Riski on määritelty korkeaksi Sipoossa vain saaristoalueen saarilla postinumeroalueella 01120. Mantereen puolella TBE-tartuntoja ei ole todettu Sipoossa.

  • Maksutta rokotteen saavat: Postinumeroalueella 01120 Västerskog saarilla asuvat ja ne, joilla on saarilla vakituinen vapaa-ajan kesäasunto. Rokote annetaan 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.
  • Omakustanteisesti rokotetta suositellaan: Kaikille Sipoossa asuville tai mökkeileville luonnossa liikkuville 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Ajanvaraus

Kaikki 7 vuotta täyttäneet

Varaa aika rokotukseen puhelimitse Söderkullan apteekin terveyspiste Söderpointista arkisin klo 10-15 tai Nikkilän terveysaseman rokotusajanvarauksesta arkisin puh 0923536001 klo 9-15.

Alle 7-vuotias lapsi perheineen

Soita suoraan neuvolan ajanvaraukseen maanantai – torstai klo 12-12.45

puh 0401916083

Myös omakustanteisesti rokotteen ottavat voivat varata ajan samaan tapaan kuin kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Toimi näin

Toimi näin jos otat rokotteen omakustanteisesti

Jos haluat ottaa rokotteen omakustanteisesti, pyydä ajanvarauksen yhteydessä resepti rokotteeseen. Hankithan rokotteen apteekista ennen rokotukseen tuloa. Terveysasemalla rokotuskäynti on maksuton myös omakustanteisesti rokotteen ottaville, mutta rokote tulee maksaa itse. Söderpointissa ja muilla yksityisillä palveluntarjoajilla myös rokotuskäynti on maksullinen omakustanteisesti rokotteen ottaville.

Rokotuspalvelut sekä matkailijoiden rokotukset

Aikuisten ja matkailijoiden neuvonta ja rokotuspalvelu kuuluu aikuisneuvolan toimintaan. Alle kouluikäiset perheineen rokotetaan neuvolassa. Kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.

Sinun on hyvä ottaa yhteyttä puhelimitse viimeistään kaksi kuukautta ennen matkaa rokotuksien suunnittelua varten. Tarvittaessa sinut ohjataan lääkärin vastaanotolle.

Matkailijan terveysopas on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittama, suomalaisten asiantuntijoiden kanssa laadittu sähköinen käsikirja. Se sisältää maakohtaisen luettelon rokotusvaatimuksista ja -suosituksista sekä malarian ehkäisystä johon kannattaa tutustua matkaa suunniteltaessa.

Kenelle ja millä ehdoin

Maksullisuuden tiedot

Maksullinen

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia.
Muut rokotteet tulee hankkia itse apteekista.

Kansainvälinen rokotustodistus (esim. keltakuumerokotuksesta) 51,40€

Tausta ja lainsäädäntö

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto. Rokotuksia annetaan myös opiskeluterveydenhuollossa.

Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet on kustannettava usein itse.

Asetus tartuntataudeista https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170146