Perhevalmennus

Sipoon kunnan perhevalmennus on tarkoitettu lasta odottaville perheille. Perhevalmennus tarjoaa tietoa ja tukea synnytykseen valmistautumiseen ja vanhemmaksi kasvamiseen.

Ryhmätapaamisissa on mahdollista tavata ja tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin. Tapaamisia on kaksi kertaa raskauden aikana, toinen on fysioterapeutin pitämä ja toinen neuvolapsykologin.

Perhevalmennuksen aiheita ovat:

  • Fysioterapia
  • Imetys ja lapsivuodeaika
  • Vauvanhoito
  • Suun terveydenhoito
  • Varhainen vuorovaikutus ja lapsen puheenkehitys

Fysioterapia

Perhevalmennukseen kuuluu fysioterapiaryhmä, jossa keskustelun ja harjoitusten avulla käsitellään muun muassa seuraavia teemoja:

  • Mitä kehossa tapahtuu ja miten vartalo muuttuu raskauden aikana
  • Liikkumisen ja liikunnan merkitys ja vaikutus kehoon
  • Miten tukea kehoa raskauden aikana ja vahvistaa lantionpohjan lihaksistoa sekä syviä vatsa- ja selkälihaksia
  • Hyvät työasennot, kantoasennot ja lepoasennot
  • Mitkä rajoitukset on hyvä huomioida

Teemme ryhmässä käytännön harjoitteita, joten pukeudu pehmeisiin ja mukaviin vaatteisiin.

Imetys

Imetyksestä hyötyvät sekä äiti että lapsi, äidinmaito on vauvan parasta ravintoa. Ravinnon lisäksi vauva aistii ihon kosketuksen, tuoksun ja lämmön. Vauvalle on tärkeää nähdä äidin kasvot ja kuulla äidin sydämen lyönnit. Jos imetyksessä jokin asia huolestuttaa, apua voi kysyä neuvolasta, imetyspoliklinikalta tai hakea tietoa linkkivinkeistämme.

Vauvanhoito

Vauva tarvitsee aikuisen läsnäoloa, rohkaisua ja lohdutusta; nämä ovat kiintymyssuhteen muodostumisen edellytyksiä. Vauva viestii eleillä, ilmeillä, katseilla ja itkulla. Aina vauvan viestien ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta siinä taidossa voi kehittyä ja oman lapsensa oppii tuntemaan vain viettämällä aikaa hänen kanssaan.

Suun terveydenhuolto

Raskausaika saattaa aiheuttaa muutoksia odottavan äidin suunterveyteen.

Varhainen vuorovaikutus ja lapsen puheenkehitys

Kielenkehitys alkaa jo ennen lapsen syntymää ja jatkuu koko elämän ajan. Lapsen kielelle luodaan perustukset kotona. Siksi sinä ja perheesi olette avainasemassa lapsen kieltä kehittämässä.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Toimi näin

Ryhmätapaamisista saat tietoa omalta terveydenhoitajaltasi.

Voit tutustua oheisten linkkien kautta vauvaperheelle ajankohtaisiin aiheisiin.