Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto sisältää opiskelijan terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, jotka järjestetään yhtenäisenä kokonaisuutena. Terveydenhoitaja vastaa opiskelijoiden terveystarkastuksista yhteistyössä lääkärin kanssa, opiskelijakohtaisesta yhteistyöstä huoltajien ja vastuuohjaajien kanssa, opiskelijoiden ohjaamisesta mahdollisiin lääkärin jatkotutkimuksiin sekä ensiavusta ja siihen liittyvästä hoitotyöstä omassa toimipisteessään.

Sipoon kunnassa opiskeluterveydenhuoltoa on tarjolla Sipoon lukion, Sibbo gymnasiumin ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan opiskelijoille.

Voit tulla terveydenhoitajan vastaanotolle esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Jos oma terveys tai jaksaminen huolestuttaa
  • Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla
  • Seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa
  • Tarvitessasi terveystarkastuksen ajokorttia varten
  • Kutsuntaikäisen nuoren tulee käydä ennakkoterveystarkastuksessa ennen syksyllä järjestettäviä kutsuntoja. Tarkastus on maksuton. Ajanvarauksen voit tehdä sen jälkeen, kun olet saanut saanut kutsuntakirjeen. Kutsuntatarkastukset järjestetään opiskeluterveydenhuollon kautta.

Uudet opiskelijat käyvät terveystarkastuksessa ensimmäisen lukuvuoden aikana.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Toimi näin

Sipoon lukion ja Keudan terveydenhoitaja on tavattavissa Sipoon Enterissä, Sibbo gymnasiumin terveydenhoitaja lukion tiloissa. Ajan voit varata puhelimitse, Wilman tai sähköpostin kautta tai tulemalla paikan päälle.

Opiskelijat voivat tulla terveydenhoitajan vastaanotolle ilman ajanvarausta lukuvuoden alussa ilmoitettavana aikana, muina aikoina mielellään ajanvarauksella. Myös huoltajat voivat olla yhteydessä terveydenhoitajaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sillä hyvinvointialueella, jolla oppilaitos sijaitsee.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Korkeakouluopiskelijoille järjestetään ensimmäisenä opiskeluvuonna terveyskysely, jonka perusteella tehdään tarvittaessa terveystarkastus. Terveystarkastuksissa tarkastellaan opiskelijan terveyttä ja hyvinvointia sekä muita opiskeluun vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin sisältyy opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn seuraamisen ja edistämisen lisäksi muun muassa perusterveydenhuollon terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, mukaan lukien mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden edistäminen ja suun terveydenhuolto.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltopalvelut tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS). Korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa Kelalle terveydenhoitomaksu, joka kattaa kaikki YTHS:n palvelut. Erillisiä käyntimaksuja ei peritä.

Terveydenhuoltolaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326