HUS-laboratoriopalvelut

Terveydenhuollon laboratoriossa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä.

Koronaepidemian aikana HUSLAB palvelee sinua pääsääntöisesti ajanvarauksella. Syynä tähän on terveysturvallisuus.

Toimi näin

Tutustu ennen näytteenantoa hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Voit varata laboratorioajan HUSLAB:n sähköisestä asiointipalvelusta tai soittamalla laboratoriopalveluiden ajanvarausnumeroon.

Kädet järjestelevät laboratorionäytteitä

Kenelle ja millä ehdoin

Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähetteessä määritellään, mitä seikkoja näytteestä tutkitaan. Ennen näytteenantoa on syytä tutustua hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.