Koululaisten hampaiden oikomishoito

Oikomishoidon tarve määritellään koululaisten hammastarkastusten yhteydessä. Oikomishoitoon voivat päästä ne joilla todetaan sellainen purentaa haittaava virhe, joka luokitellaan vakavaksi.

Hampaiston oikomista tehdään sellaisiin purentahäiriöihin, jotka haittaavat hampaiston normaalia kehitystä ja toimintaa

  • leukojen koon suuret luustolliset epäsuhdat
  • vaikeat etualueen syvät purennat
  • ohjaavat sivustan ja etualueen ristipurennat
  • voimakkaat hampaiston ahtaudet
  • hampaiden puhkeamishäiriöt.

Normaalipurentaan hyväksytään pienet poikkeamat, kuten pienet raot hampaiden välissä, hampaiden kiertymät tai pieni päällekkäisyys (ahtautuminen). Maitohampaistossa purentavirheitä on vähemmän kuin pysyvässä hampaistossa.

Lapsilla aktiivinen oikomishoito kestää yleensä pari vuotta hoidon nivoutuessa leukojen kasvuun ja pysyvien hampaiden puhkeamiseen. Luustoperäisten purentavirheiden hoito kestää yleensä pituuskasvun päättymiseen asti.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoidon aloittaminen on vapaaehtoista. Jos aloitat hoidon, edellytämme, että noudatat hoitoaikoja ja -ohjeita.

Voit itse vaikuttaa hoidon tulokseen noudattamalla kojeiden käyttöohjeita.

Hoito voidaan keskeyttää, mikäli et noudata kojeiden käyttöohjeita tai sinulla on kolme tai useampia peruuttamattomia poisjääntejä vastaanotolta.

Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä vastaanottoajasta peritään 15 vuotta täyttäneeltä peruuttamattoman poisjäännin maksu.

Maksullisuuden tiedot

Oikomishoito, kuten muukin hammashoito on terveyskeskuksessa maksutonta alle 18-vuotiaille. Oikomiskojeen rikkoutumisesta tai häviämisestä voidaan periä uuden kojeen valmistuskulut.