Hammashoidon päivystys

Hakeudu hammashoidon päivystykseen jos kärsit äkillisestä suun tai hampaiden vaivasta.

Päivystävä hammaslääkäri ottaa vastaan arkipäivisin Nikkilän tai Söderkullan hammashoitolassa. Päivystysvastaanotolle on varattava aika puhelimitse etukäteen.

Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä kiireellistä hoitoa antaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS. Yöaikaan saat hoitoa vain, jos hoidon tarpeesi on välitöntä eikä voi odottaa seuraavaan aamuun.

Yhteystiedot ja ohjeet löydät viereisestä linkistä.

Vakavat hammas-, suu-, sekä leuka- ja kasvovammat hoidetaan ympäri vuorokauden Töölön sairaalassa Helsingissä.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Toimi näin

Soita aina ennen kuin hakeudut hammashoidon päivystykseen. Arkisin kello 8–15 sinua palvelee Sipoon suun terveydenhuollon keskitetty ajanvaraus. Päivystysvastaanotolle pääset vain ajanvarauksella.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa muina aikoina, ota yhteyttä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suu- ja hammassairauksien päivystykseen. Yhteystiedot löydät HUS:n verkkosivulta. Hoitaja arvioi hoidon tarpeen kiireellisyyden puhelimessa ja ohjaa sinut tarvittaessa päivystykseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Olet oikeutettu kiireelliseen hammashoitoon, kun

  • hammassärky on kestänyt parista tunnista pariin päivään,
  • särky häiritsee unta, syömistä ja työntekoa,
  • särkylääke ei auta särkyyn,
  • sinulla on huomattavaa turvotusta, kuumetta tai suun avaamisvaikeutta,
  • on sattunut hammastapaturma.

Maksullisuuden tiedot

Maksullinen

Hoidosta peritään asetuksen mukaiset maksut. Alle 18-vuotiaan hammashoito on maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautisessa suun terveydenhuollon päivystyksessä huolehditaan kiireellisistä suun terveyden ongelmista, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Tällaisia ovat esimerkiksi kiireellistä hoitoa vaativat suu-, leuka- ja hammastapaturmat, äkilliset turvotukset ja suun sulkeutumattomuus. Päivystykseen tulee hakeutua myös siinä tapauksessa, jos suu- tai hammasleikkauksen jälkeen ilmenee voimakasta verenvuotoa.

Sen sijaan esimerkiksi tavanomainen, särkylääkkeillä helpottuva hammassärky ja lohkeamat hoidetaan arkena päiväsaikaan.

Asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130652