Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola

Voit olla yhteydessä ehkäisyneuvolan puhelimitse 019 5600 660 maanantaista perjantaihin klo 12.00-13:00.

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolasta saat neuvoja, jos jokin seuraavista asioista on sinulle ajankohtainen:

  • Ehkäisyn aloitus
  • Hormonaalisen ehkäisyn seuranta
  • Kierukan tai kapselin vaihto tai poisto
  • Haluat keskustella ehkäisykeinoista

Ehkäisyn aloitus

Ehkäisyn aloitukseen voi löytyä monta eri syytä, kuten ehkäisyn tarve, epäsäännölliset, kivuliaat tai runsaat kuukautiset tai akne. Ehkäisy aloitetaan ehkäisyneuvolassa yleensä hoitajan vastaanotolla. Ensimmäisellä käynnillä keskustellaan sinun terveydentilastasi sekä ajatuksistasi ja toiveistasi ehkäisyyn liittyen. Lääkärikäynti ja gynekologinen tutkimus sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Kaikki tutkimukset ovat vapaaehtoisia.

Sipoon kunta tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 20-vuotiaille.

Kierukka ja kapseli ehkäisynä

Kierukan tai kapselin asennus ja poisto sekä kierukkakontrollit tehdään lääkärin toimesta.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Henkilökunta siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen. Henkilökunnan käytössä olevat matkapuhelinnumerot säilyvät pääsääntöisesti ennallaan. Henkilökunnan sähköpostiosoitteet muuttuvat muotoon etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi.

Toimi näin

Ehkäisyneuvolaan voit varata ajan sähköisestä ajanvarauksesta kun haluat

  • aloittaa ehkäisyn (ei kierukka tai kapseli)
  • siirtyä maksuttomaan ehkäisyyn
  • vuosikontrolli

Kierukkaan ja kapseliin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä ja varata ajan puhelimitse ehkäisyneuvolasta. Jos puhelinaika ei sovi sinulle, varaa sinulle sopiva soittoaika sähköisesti (Terveyspalveluiden sähköinen ajanvaraus).

Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Terveydenhuoltolaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326