Apuvälinepalvelut

Voit saada terveyskeskuksesta lainaan apuvälineen, kun sinulla on vammasta, sairaudesta tai ikääntymisestä johtuva toiminnan haitta, joka rajoittaa selviytymistäsi päivittäisissä toiminnoissa toimintaympäristössäsi. Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, wc-korottajat, sängynjalankorottajat, suihkutuolit ja pyörätuolit.

Voit itse tehdä aloitteen apuvälinetarpeesta. Sen voi myös tehdä omaisesi tai muu läheinen henkilö, terapeutti, lääkäri tai muu tilanteesi tunteva sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijä. Apuvälineyksikkö neuvoo ja opastaa apuvälineiden lainaamisessa ja käytössä.

Kun saat apuvälineen lainaan, et saa luovuttaa sitä toiselle käyttäjälle. Sinun tai läheisesi vastuulla on apuvälineen säännöllinen huolto ja puhdistus, ruuvien kireyden tarkistaminen.

Apuvälineen kuljettamisesta vastaa välineen käyttäjä tai hänen omaisensa. Apuvälineyksikkö huolehtii tarvittaessa suurien apuvälineiden kuten sänkyjen kuljettamisesta.

1.1.2023 alkaen palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

1.1.2023 alkaen tästä palvelusta vastaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Saat kaikki ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueen verkkosivuilta 1.1.2023 alkaen: itauusimaa.fi .

Perustiedot hyvinvointialueen palveluista saat vielä toistaiseksi Sipoon kunnan verkkosivuilta. Hyvinvointialueen verkkosivustolle lisätään perustiedot palveluista myöhemmin keväällä.

Henkilökunta siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen. Henkilökunnan käytössä olevat matkapuhelinnumerot säilyvät pääsääntöisesti ennallaan. Henkilökunnan sähköpostiosoitteet muuttuvat muotoon etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi.

Toimi näin

Jos sinulla on kysyttävää apuvälineistä, voit ottaa yhteyttä suoraan apuvälineyksikköön.

Varaa aika apuvälineen tarpeen arviointiin, lainaukseen ja käytön opastukseen apuvälineyksiköstä. Apuvälinevastaavalla on puhelinaika ma–ti klo 8–9 ja to–pe klo 8–9. Voit myös ottaa yhteyttä sähköpostitse apuvälinevastaavaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineitä lainataan terveyskeskuksen hoitovastuulla oleville sipoolaisille.

Apuvälineen lainaus on maksutonta. Yksilölliset henkilökohtaiset apuvälineet kuten proteesit, tukisukat ja erikoiskengät hankit itse kunnan antamalla maksusitoumuksella.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Terveydenhuoltolaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326