Aikuisneuvola

Terveydenhoitajan vastaanotolla asiakkaita ohjataan sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Suurimpana asiakasryhmänä ovat henkilöt, jotka ovat vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aikuistyypin diabetekseen.

Aikuisneuvolassa tehdään lisäksi kutsuttuja terveystarkastuksia mm. 40-vuotiaille miehille, 50-vuotiaille naisille, omaishoitajille sekä pitkäaikaistyöttömille. Tarvittaessa annetaan myös henkilökohtaista tukea painonhallintaan sekä tupakoinnin lopettamiseen, sekä mielenterveyttä tukevaa keskusteluapua. Tarjolla on myös painonhallinta-, nikotiinivieroitus-, terveysmetsä- sekä terveysliikuntaryhmiä.

Matkailijoiden neuvonta ja -rokotukset kuuluvat aikuisneuvolan toimintaan. Rokotuksista osa kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan (jäykkäkouristus-kurkkumätä, polio, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti), jotka annetaan terveyskeskuksesta veloituksetta. Matkakohteeseen tarvittavat muut rokotteet ja malarialääkitys on hankittava itse.

Toimi näin

Lääkäri tai sairaanhoitaja voi ohjata sinut aikuisneuvolaan, mutta voit myös itse olla yhteydessä terveydenhoitajaan, jos kaipaat neuvoja oman terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä. Voit varata ajan vastaanotolle tai kysyä neuvoja puhelimitse.

Mikäli olet lähdössä matkalle, on tärkeää huolehtia matkakohteen mukaisesta rokotussuojasta ja malarialääkityksestä. Ota hyvissä ajoin yhteys terveydenhoitajaan saadaksesi tarvittavan rokotussuojan, viimeistään 2-6 kk ennen matkaa.

Linkit