Koronavilkku hälyttää – kuinka toimia?

Jos kännykän Koronavilkku-sovellus hälyttää, kertoo se siitä, että olet mahdollisesti altistunut koronavirukselle. Sovellus antaa sinulle toimintaohjeet.

Hakeudu koronatestiin. Jos sinulla on oireita, hakeudu testiin välittömästi. Oireettomana hakeudu testiin kahden päivän päästä altistumisilmoituksesta. Testiin tulee hakeutua, vaikka olisit saanut koronarokotuksen. Testiin ei kuitenkaan tarvitse hakeutua, jos olet jo sairastanut laboratoriovarmistetun koronavirustaudin 6 kuukauden sisällä.

Sovelluksen hälytyksen perusteella sinua ei aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, mutta sinun on hyvä pysyä omaehtoisessa karanteenissa. Sovi työnantajasi tai koulusi rehtorin kanssa, miten voit toimia mahdollisimman turvallisesti esimerkiksi työskentelemällä etänä. Vältä ihmiskontakteja, ja noudata hygieniaohjeita. Käytä kasvomaskia, jos liikut kotisi ulkopuolella muiden ihmisten keskuudessa. Noudata näitä varotoimia, kunnes koronavilkun varoitusviesti altistumisesta sammuu (1-10 vrk). Altistumisilmoitus häviää sovelluksen kotinäkymästä, kun mahdollinen tartuttavuusaika on päättynyt. Kahden rokoteannoksen saaneiden oireettomien henkilöiden, joiden viimeisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko, ei tarvitse jäädä karanteeniin altistumisilmoituksen saamisen jälkeen.

Sinuun otetaan yhteyttä epidemiologisesta toiminnasta, jos tavallisen tartunnanjäljityksen yhteydessä sinun todetaan altistuneen lähikontaktissa tartunnan saaneelle.

Oireisena testiin välittömästi

Jos sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita, tai näitä ilmenee, hakeudu testiin välittömästi (vähintään 72 tunnin sisällä altistumisilmoituksesta). Näytteisiin pääsee nopeasti ja tuloksen saat pääsääntöisesti 1 vrk sisällä.

Jos sinulla ilmenee yksikin koronavirustautiin sopivista oireista, hakeudu testiin ensisijaisesti tekemällä oirearvio ja ajanvaraus sähköisestä koronabotti palvelusta. Voit myös soittaa Sipoon epidemiologiseen toimintaan puh. 09 2353 6012 (ma-pe klo 9-16, la-su 9-16).

Koronavirustartunnan oireita voivat olla

 • haju- tai makuaistin muutos
 • hengitysvaikeudet
 • yskä, kurkkukipu tai nuha
 • kuume
 • päänsärky
 • lihaskivut
 • ripuli
 • vatsakipu.

Saat koronavirustestin yhteydessä kirjalliset ohjeet, kuinka toimia testin jälkeen. Omaehtoisessa karanteenissa tulee pysyä, vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen.

Jos oireiden vuoksi tarvitset hoitoa tai arvion hoidon tarpeesta, ota yhteyttä terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 09 2353 6001 (ma-to 8-17, pe 8-16).

Oireettomana hakeudu testiin kahden päivän päästä

Jos saat Koronavilkku-sovelluksesta altistusilmoituksen, eikä sinulla ole koronavirustautiin viittaavia oireita, sinun tulisi hakeutua testiin kahden päivän kuluttua altistumisilmoituksesta tai sen jälkeen (48-96 tuntia altistumisilmoituksesta). Oireettomat ohjataan testiin vasta kahden päivän päästä ilmoituksesta, koska tartunnan saaneen testitulos voi olla aluksi negatiivinen tartunnasta huolimatta.

Kahden rokoteannoksen saaneiden oireettomien henkilöiden, joiden viimeisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko, ei tarvitse jäädä karanteeniin altistumisilmoituksen saamisen jälkeen.

Suosittelemme kertomaan hälytyksestä työnantajalle/koulun rehtorille ja pysymään omaehtoisessa karanteenissa. Omaehtoisessa karanteenissa tulee pysyä, vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen. Jos sinulle tulee oireita omaehtoisen karanteenin aikana negatiivisen testituloksen jälkeen, hakeuduthan uudelleen koronavirustestiin.

Tarkkaile omaa vointiasi ja sen lisäksi

 • vältä tapaamasta muita ihmisiä
 • huolehdi käsihygieniastasi
 • vältä julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Käytä kasvomaskia.
 • anna toisen henkilön hoitaa ruokaostokset ja muu asiointi kodin ulkopuolella, mikäli mahdollista
 • suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttöliinalla, jos yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina jäteastiaan ja pese kätesi vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan.
 • tee etätyötä, jos mahdollista.

 

Viimeksi muokattu 01.09.2021