Koronatodistus ja koronapassi

Koronapassina toimii Omakannasta ladattava EU:n koronatodistus. Se toimii Suomessa koronapassina ja sitä voi käyttää myös matkustaessa. Todistuksen saat, kun kaksi koronarokotusta on otettu, koronatauti sairastettu tai kun tuoreen koronatestin tulos on negatiivinen.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Sairastamistodistus on saatavilla 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.

Jos osallistut tapahtumaan, jossa passia vaaditaan, hae Omakannasta koronatodistuksesi ja tallenna se puhelimeesi tai tulosta se. Kun saavut tapahtumaan, jossa koronapassia vaaditaan, näytät koronatodistuksesi tilaisuuden järjestäjälle puhelimestasi tai paperitulosteelta. Järjestäjä lukee koronapassisi lukijasovelluksella.

Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä sillä pysty näkemään mitään henkilön terveystietoja. Jos sovellus lukee todistuksen hyväksytyksi, ruudulle tulee näkyviin henkilön nimi ja vihreä väri. Jos todistus hylätään, ruudulle ei tule nimeä vaan vain punainen väri.

Jos et saa itse ladattua tai tulostettua todistusta Omakannasta itse, kunnan asiakaspalvelupisteillä SipooInfo Nikkilässä ja SipooInfo Söderkullassa saat henkilökunnalta opastusta koronapassin lataamiseen tai tulostamiseen. Asiakkaan on kuitenkin itse pystyttävä tekemään sekä vahva tunnistautuminen että asiointi Omakannassa. Henkilökunta voi vain opastaa.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, voit noutaa koronatodistuksen sosiaali- ja terveysasemalta. Ethän kuitenkaan turhaan kuormita palveluja, joten haethan todistuksen paikan päältä vain, jos et saa sitä itse käyttöösi Omakannasta.

Jos koronatodistusta ei näy Omakannassa tai todistuksen tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon palvelunantajaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Sipoon kunnan osalta yhteydenotot virheistä pyydetään soittamaan terveysasemalle numeroon 09 2353 6001.

Linkit:

Omakanta
Kanta.fi: Ohje koronapassin, eli EU:n koronatodistuksen hakemiseen Omakannasta
THL: Tietoa koronatodistuksesta
THL: Tietoa koronapassin lukusovelluksesta, eli koronatodistuksen lukijasta
Sosiaali- ja terveysministeriö: Tietoa koronapassista