Karanteeni- ja eristysohjeet

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetetaan oireeton, terve henkilö, joka on altistunut koronavirukselle oltuaan esimerkiksi kontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Covid-19 voi tarttua jo 2 vuorokautta ennen varsinaisten oireiden puhkeamista.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka epäillään altistuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin. Mikäli sinulla ei ole etätyömahdollisuutta sinulla on oikeus tartuntatautipäivärahaan. Sama oikeus on alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristykseen asetetaan siis henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Pysyttele kotona eristyksessä vähintään 10 vuorokauden ajan. Jos sinulla on sen jälkeen vielä oireita, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Karanteeni- ja eristämispäätökset ovat tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä eikä niiden noudattaminen ole vapaaehtoista. Karanteenin tai eristyksen kesto määräytyy tapauskohtaisesti, mutta yleensä karanteenin kestoksi määrätään Sipoossa 10 vuorokautta THL:n suosituksen (2.8.2021) mukaisesti. Oireettomana voit lyhentää karanteenin pituutta käymällä koronatestissä aikaisintaan 6 vuorokauden kuluttua altistumisesta.

Mitä karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei

 • Ei saa olla tekemisissä oman kotitalouden ulkopuolisten henkilöiden kanssa.
 • Ei saa mennä työpaikalle, kouluun tai päivähoitoon. Etätyötä saa tehdä kotoa käsin, kuten normaalisti.
 • Ei saa käyttää julkisia liikennevälineitä, kuten junaa, bussia tai lentokonetta. Saatavilla on suojapleksein varusteltuja takseja; taksia tilattaessa tulee erikseen pyytää tällaista taksia.
 • Ei saa liikkua julkisissa tiloissa, kuten kirjastoissa, kaupoissa tai ravintoloissa.
 • Ei saa asioida kaupassa, apteekissa tai virastoissa. Ruuan tai lääkkeiden hankkimiseen pyydä apua ensisijaisesti lähipiiriltäsi. Heidän kannattaa jättää ostokset oven ulkopuolelle.
 • Kotiin ei saa karanteenin aikana kutsua vieraita, siivoojaa tms., eikä saa vierailla muiden luona. Tämä ei koske kotihoitoa tai kotisairaanhoitoa, mutta heille tulee kertoa tilanteesta.
 • Ei saa käydä kirkossa, moskeijassa tai vastaavassa paikassa.
 • Ei saa käydä liikuntapaikoissa, teatterissa, elokuvissa tai muissa harrastepaikoissa.
 • Ei saa tavata perheen ulkopuolisia muita karanteenissa olevia henkilöitä.
 • Taloyhtiön yleisissä tiloissa ei saa oleskella eikä taloyhtiön yhteisessä saunassa saa käydä. Vältä hissin käyttöä. Joutuessasi käyttämään hissiä, kulje hissillä yksin.
 • Muista hyvä käsi-, yskimis- ja niistämishygienia. Vältä koskettelemasta pintoja, joihin myös muut koskevat, kuten porraskaiteita ja hissin nappeja.
 • Karanteenin aikana voi oireettomana ulkoilla, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Vastaantulijoihin tulee pitää vähintään 2 m välimatka.

Karanteeni toteutetaan yleensä kotona. Jos kotonasi asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, ilmoitathan siitä Sipoon tartuntatautiselvitysyksikköön. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava.

Karanteenissa olevien perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, elleivät he itse ole altistuneet COVID-19 -tapaukselle. He voivat siis liikkua kodin ulkopuolella.

Oireettomat:

Oireettomana voit lyhentää karanteenin pituutta käymällä koronatestissä. Käy testissä aikaisintaan 6 vrk:n kuluttua altistumisesta. Altistumispäivä on päivä numero 0. Kotitestiä ei hyväksytä karanteenin lyhentämiseen. Jos testitulos on negatiivinen ja olet edelleen täysin oireeton, voit lopettaa karanteenin. Tämän lisäksi koronatestiin tulee mennä aina, jos oireita ilmenee.

Oireiset:

Oireisena et voit lyhentää karanteenin pituutta. Mikäli oireilet, kun saat tietää altistumisesta, sinut ohjataan heti koronatestiin ja toinen testi otetaan 6 vrk altistumisesta. Tämän lisäksi koronatestiin tulee mennä aina, jos oireita ilmenee tai ne pahentuvat.

Perhekaranteeni:

Perhekaranteeni on 10 vrk ja sitä ei voi lyhentää. Perhekaranteenissa olevat käyvät koronatestissä 6 vrk:n kuluttua altistumisen alkamisesta. Tämän lisäksi koronatestiin tulee mennä aina, jos oireita ilmenee tai ne pahentuvat.

 

Karanteenin pituudesta riippumatta sinun pitää seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos saat oireita, mene heti testiin. Oireita voi olla mm. päänsärky, tukkoisuus, kurkkukipu, nuha, yskä, lihaskipu, kuume, muutoksia maku- tai hajuaistissa, vatsakipu, ripuli, väsymys, hengitysvaikeus. Varaa heti itsellesi aika koronatestiin osoitteesta https://koronabotti.hus.fi/.

Jos sinulle tulee karanteenista kysyttävää, voit olla yhteydessä Sipoon tartuntatautiyksikön numeroon 09 2353 6012 arkisin klo 9-16 arkisin ja viikonloppuisin ja pyhinä klo 9-16.

Tartuntariskin vuoksi on kiellettyä karanteenin aikana tavata muita perheen ulkopuolisia karanteenissa olevia henkilöitä.

 

Mitä eristyksen aikana saa tehdä ja mitä ei

 • Pysy kotona, kunnes eristyksesi päättyy. Älä kutsu vieraita kotiisi.
 • Vältä läheistä kontaktia muihin perheenjäseniin.
 • Samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta erityisesti.
 • Suosituksena on, että muut samassa taloudessa asuvat olisivat eri huoneessa sekä nukkuisivat eri vuoteessa kuin sairastunut. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla vähintään 2 metriä.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Käytä henkilökohtaista pyyhettä tai paperipyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
 • Vältä koskemasta/valmistamasta elintarvikkeita, joita tarjoillaan muille.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa, esim. avaamalla ikkunat WC:ssä, kylpyhuoneessa tai keittiössä.
 • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten pesutupaa tai saunaa, kun olet eristyksessä.
 • Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan 60–90-asteisessa vedessä.
 • Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella. Kosketuspintoja ovat mm. ovenkahvat, hanat, jääkaapin ovi, kahvinkeitin, kaukosäätimet.
 • Siivoa wc-tilat päivittäin.

Mikäli oireesi ovat lieviä, taudin voi sairastaa kotona.

Jos oireesi pahenevat (raskas hengitys/hengästyminen), ole yhteydessä terveysasemalle 09 2353 6001 virka-aikana ja muulloin päivystysapuun numeroon 116 117. Jos tunnet olosi nopeasti huononevan, soita hätäkeskukseen numeroon 112. Kerro puhelussa, että sinulla on todettu koronavirustartunta.

 

Infograafi karanteenista ja eristyksestä. Teksti: Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on estää koronavirusta leviämästä. Omaehtoinen karanteeni: Jos odotat koronatestiä tai tulet ulkomailta Suomeen, sinulle suositellaan omaehtoista karanteenia. Virallinen karanteeni: Jos olet altistunut koronavirukselle. Tartuntatautilääkäri tekee määräyksen, kertoo karanteenin pituuden ja antaa muita ohjeita. Eritys: Jos olet sairastunut koronaan. Tartuntatautilääkäri tekee määräyksen, kertoo eristyksen pituuden, ohjaa hoitoon tai antaa hoito-ohjeita.

Viimeksi muokattu 06.10.2021