Kirjasto

Sipoossa on kaksi kirjastoa: Sipoon pääkirjasto Nikkilässä ja Söderkullan kirjasto. Kirjasto on kaikille avoin ja sen käyttö on maksutonta. Myös koirat ovat tervetulleita kirjastoon.

Kirjaston kokoelmissa on lainattavaksi kirjojen lisäksi elokuvia, lehtiä, äänikirjoja, levyjä ja nuotteja. Kirjastossa voi myös lukea lehtiä, opiskella, käyttää internetiä, kuunnella musiikkia, tutustua näyttelyihin, osallistua tapahtumiin, käydä satutunnilla – tai vain viettää aikaa.

Sipoon kirjastoissa on tietokoneita, joita voit käyttää nopeaan tiedonhakuun ja tekstinkäsittelyyn. Kirjastoissa on myös skannaus- ja kopiointimahdollisuus.

Rajoitettua asiakaspalvelua on jatkettu 31.1.2021 asti!

Kirjastojen tilat rajoitetusti auki koronatartuntojen hillitsemiseksi. Ainoastaan varatun aineiston nouto ja palautus. Tiedustelut palvelunumerosta tai sähköpostitse.
Kirjastojen yhteinen palvelunumero: (09) 2353 6003. paakirjasto@sipoo.fi, soderkulla.kirjasto@sipoo.fi

Pääkirjasto

Palveluajat ma-to 9-18 ja pe 9-16. Kirjasto on viikonloppuisin suljettu.

Söderkullan kirjasto 

Palveluajat ma-ke 8-18 ja to-pe 8-16.
Kirjasto on viikonloppuisin suljettu.

Omatoimikirjasto ei ole käytössä

 

Varattua aineistoa voi noutaa molemmista kirjastoista.

 

Toimi näin

Varaa aineistoa verkkokirjastosta osoitteessa https://helle.finna.fi/. Varaamiseen tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin. Mikäli sinulla ei ole koodia, voit soittaa tai lähettää sähköpostia kirjastoon.

 

Pääkirjasto Nikkilässä

Kun olet saanut saapumisilmoituksen varauksestasi, ota yhteyttä kirjastoon p. 09 2353 6003 tai paakirjasto@sipoo.fi ja sovi varauksen noutoaika kirjaston henkilökunnan kanssa. Varaukset noudetaan kirjaston pääsisäänkäynnin tuulikaapista. Kirjat on valmiiksi lainattu, pakattu ja merkitty omalla varaustunnuksellasi. Voit myös palauttaa aineistoa palautuslaatikkoon.

 

Söderkullan kirjasto

Kirjastoon on rajattu nopean asioinnin tila, jossa voit noutaa aineistosi varaushyllystä ja lainata automaatilla. Meidän on nyt valitettavasti vältettävä kaikkia sosiaalisia kontakteja ja hoidamme muun asiakaspalvelun etänä p. 09 2353 6003 tai soderkulla.kirjasto@sipoo.fi.

Noudata varausten noudon ja lainojen palautusten yhteydessä annettuja ohjeita, turvavälejä ja muita turvaohjeita. Asioi pikaisesti ja huolehdi käsihygieniasta. Tiloissamme on vahva suositus kasvomaskin käyttöön.

 

Asiakaskoneet, tulostaminen ja kopiointi

Pääkirjaston yhteydessä oleva SipooInfon palvelupiste on avoinna ma-to 8-17 ja pe 8-14. Infon tiloissa on käytössä asiakaspääte ja monitoimilaite välttämättömään asiointiin.

Söderkullan SipooInfon palvelupiste palvelee ti-ke 9-17. Kirjaston puolella olevat asiakaspäätteet ja monitoimilaite ovat käytettävissä välttämättömään asiointiin kirjaston palveluaikoina.

 

 

Kirjaston ääniteatteri: Zacharias Topeliuksen "Lintu Sininen"

Zacharias Topeliuksen syntymäpäivän kunniaksi Sipoon kirjastossa nauhoitettiin ääniteatteri, joka on ”Lintu Sininen” -tarinan kolmas näytös (”Topeliuksen kauneimmat näytelmät”). Toivottavasti nautitte siitä! Se on aivan mahtava ja jännittävä tarina!

Haluamme lämpimästi kiittää Viljo Tarkiaisen tekijänoikeuksien edunvalvojia myöntämästään luvasta hyödyntää ”Topeliuksen kauneimmat näytelmät” -julkaisussa olevaa tekstiä.
Tarinan ääninäyttelijöinä olivat Sipoon kirjaston työntekijät: Katja Kononoff, Linda Åkerlund ja Paola Dadda.

Teillä on mahdollisuus varata kirjastosta Katri Kirkkopellon hieno ”Lintu Sininen” -kirja, joka perustuu kyseiseen näytelmään.

Kirjaston virtuaalinen esittelykierros

Aukioloajat 1.9.2020 lähtien HUOM! 31.1.2021 asti kirjastoissa on rajoitetut aukioloajat.

Pääkirjasto

ma-to 9–20
pe-la & päivä ennen arkipyhää 9–16
paakirjasto@sipoo.fi

Söderkullan kirjasto

Palveluajat

ma-ke 10–20
to-pe & päivä ennen arkipyhää 10–16

Omatoimiajat

ma-to 7–21
pe-la 7–18
su 10–18
soderkulla.kirjasto@sipoo.fi

Muista kun asioit kirjastossa

Kirjastoissa pyritään huomioimaan asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus monin eri tavoin ja joitain rajoituksia on toiminnassa.

Turvavälien takaamiseksi kirjastoissa on sijoiteltu uudelleen toimintoja ja vähennetty istumapaikkoja. Myös kokoushuoneiden ja muiden pienten yhtäaikaista oleskelumahdollisuutta on rajoitettu. Pelikonsolit ovat poissa käytöstä ja asiakaspäätteitä on karsittu. Kävijämäärää seurataan ja asiakkaita ohjeistetaan turvavälien pitämisessä. Turvaväleistä muistuttavat THL:n julisteet sekä lattia- ja pöytätarrat kirjastojen tiloissa.

Siivoukseen ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Asiakkaille tarjotaan käsidesiä ja kahvoja ja näppäimistöjä sekä muita usein kosketeltavia pintoja puhdistetaan tehostetusti puhdistusliinoilla.

Henkilökunnan suojaksi kirjastoihin on asennettu asiakaspalvelupisteille pleksisuojat. Hyvän käsihygienian lisäksi erityisesti aineistoa käsiteltäessä käytetään hansikkaita ja allergisen nuhan oireista kärsivät käyttävät kasvosuojainta. Sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Tervetuloa jälleen kirjastoon lainaamaan ja viihtymään! Tulethan vain täysin terveenä ja kunnioitathan muita asiakkaita ja henkilökuntaa pitämällä turvavälin.

Sipoo jakaa vähävaraisille asukkaille kertakäyttömaskeja 24.8. alkaen

kertakäyttömaskit jako ISO

Sipoon kunta aloittaa kasvomaskien jakelun vähävaraisille asukkaille maanantaina 24.8.2020 SipooInfo-asiakaspalvelupisteistä, seurakuntien kirkkoherranvirastoilta ja Söderkullan kirkolta. Jaettavat maskit ovat kertakäyttömaskeja. Ne on tarkoitettu niille asukkaille, jotka kokevat, etteivät kykene hankkimaan itse maskeja taloudellisen tilanteensa vuoksi ja jotka tarvitsevat maskeja tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Muiden tulee hankkia ja kustantaa maskinsa itse.

Maskeja jaetaan maanantaista 24.8. alkaen SipooInfo Nikkilästä (Pääkirjasto, Pohjoinen koulutie 2) ja SipooInfo Söderkullasta (Söderkullan kirjasto, Amiraalintie 2) asiakaspalvelupisteiden aukioloaikoina. Lisäksi maskeja jaetaan Sipoon suomalaisen seurakunnan ja Sibbo svenska församlingin kanssa yhteistyössä kirkkoherranvirastoilta niiden aukioloaikoina (Iso Kylätie 1) ja Söderkullan kirkolta (Neiti Miilin tie 2) keskiviikkoisin kello 9-12.

Maskeja saa myös soittamalla Sipoon kunnan lapsiperheiden, aikuissosiaalityön ja ikääntyneiden palveluiden palvelupuhelimiin ma-pe klo 9-12. Tarvittaessa maskeja saa myös kotikäyntien ja tapaamisten yhteydessä Sipoon sosiaalitoimen yksiköistä, työllisyysyksikkö Risteykseltä ja seurakuntien diakoniakoniatyöntekijöiltä.

Ainakin alkuvaiheessa jaettavat maskit ovat kertakäyttömaskeja, ja niitä annetaan yksilöllisen tarpeen mukaan, kuitenkin korkeintaan kerrallaan 25 kappaletta per henkilö. Määrän on laskettu riittävän asukkaalle noin kahden viikon ajaksi matkoihin joukkoliikenteessä.

Maskien noutajan varallisuutta ei kysytä tai tarkisteta jakelussa, vaan oma kokemus vähävaraisuudesta riittää. Pyydämme, että maskeja noudetaan vain terveenä.

THL suosittaa kasvomaskien käyttöä, kun

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Maskeja suositellaan käyttöön yli 15-vuotiaille. On tärkeää, että käytät kasvomaskia oikein. Tutustu THL: n verkkosivuilla ohjeisiin ja suositukseen kasvomaskien käytöstä.

Jakelupaikat

SipooInfo Nikkilä, Pohjoinen koulutie 2, ma-to klo 8-17 ja pe klo 8-14. SipooInfo Söderkulla, Amiraalintie 2, ti-ke klo 9-12 ja 12.30-17 Seurakuntien kirkkoherranvirastot, Iso Kylätie 1, ma-pe klo 9-12 Söderkullan kirkko, Neiti Miilin tie 2, ke klo 9-12

Palvelupuhelimet

ma-pe klo 9-12: Lapsiperheet: 09 2353 6013 Aikuissosiaalityö: 040 167 9215 Ikääntyneiden palvelut: 09 2353 6014

Lisätiedot medialle

Sosiaalityön päällikkö Bodil Grön, puh. 040 191 4559, bodil.gron@sipoo.fi

Kirjastoauto lukuvuonna 2020-2021

Vuoroihin on tullut muutoksia, joten ole valppaana.

Kirjastoauton syksyn 2020 aikataulu (pdf)

HUOM! Kirjastoauto ei aja Lehmuslinnaan 11.12. Vain yksi henkilö kerrallaan autossa! Varaa kirjakasseja etukäteen osoitteessa linda.akerlund@sipoo.fi.

Kevään 2021 aikataulu (pdf)

Kirjastoauton yhteyshenkilö on Linda Åkerlund, linda.akerlund@sipoo.fi, puh. 040 1455 784.

Kirjastoauton suoranumero on 0400 214 849.

Sipoon uusi tapahtumakalenteri

Kirjaston tapahtumat löydät täältä: https://www.sipoo.fi/fi/tapahtumat

Verkkokirjasto

Verkkokirjaston löydät osoitteessa helle.finna.fi.

Helle-verkkokirjastossa voit hakea ja selata aineistoja ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja varausten tekeminen, vaativat kirjautumisen kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Voit päivittää omia tietojasi verkkokirjaston kautta, tarkistathan myös omat viestiasetuksesi. Tunnusluvun saa asioimalla missä tahansa Helle-kirjastossa.

Lainat voi uusia myös puhelimitse tai sähköpostitse: 09-2353 6003, paakirjasto@sipoo.fisoderkulla.kirjasto@sipoo.fi.

 

Kuva Helle-kirjastojen verkkosivusta